Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att förstå, och kunna orientera sig i en kartbok

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att förstå, och kunna orientera sig i en kartbok"— Presentationens avskrift:

1 Att förstå, och kunna orientera sig i en kartbok

2 Kartbokens grunder Oftast har kartorna en teckenförklarings-ruta bredvid. De förklarar vad kartans olika tecken betyder. Om du till exempel hittar en stad som har en röd fyrkant som symbol och vill veta vad den röda fyrkanten betyder, då ska du titta på i faktarutan.

3 Kartbokens grunder Till exempel på denna bild ser vi att Danmark är gult. Tittar vi i faktarutan så ser vi att gult betyder odlad jord. Danmark består av odlad jord.

4 NORR I I I VÄSTER ----------------- ÖSTER SÖDER
Kartorientering NORR I I I VÄSTER ÖSTER SÖDER

5 SKALSTRECK Vid varje karta finns ett skalstreck, under skalstrecket får vi veta hur lång en cm på kartan är i verkligheten. Till exempel vid denna karta står det ”1 cm å kartan motsvarar 20 km på jordytan”. Alltså 1 cm på kartan = 20 km i verkligheten. Använd linjal och mät. 1 cm = 20 km 2 cm = 40 km 5 cm = 100 km 15 cm = 300 km OSV.

6 Längdgrader/Breddgrader
Jorden är indelad i breddgrader och längdgrader för att det ska bli lättare att hitta på en karta. ”Jordens bälte” är Ekvatorn, det är breddgrad 0. Allt ovanför Ekvatorn ligger på norra halvklotet, allt söder om ekvatorn ligger på södra halvklotet. Längdgrad 0 går igenom London. Allt väster om England tillhör västra halvklotet, och allt till öster om London till Östra halvklotet. Längdgrader/Breddgrader

7 Hitta breddgrader/längdgrader på kartan
Kartans breddgrader hittar du på sidan av kartan. Kartans längdgrader hittar du på toppen eller botten av kartan.

8 Skriva koordinater Till exempel Helsingfors ligger på breddgrad 60 och längdgrad 25. Det skriv så här: B: 60 L 25. Längdgraderna skrivs alltid med V eller Ö efter sig (Väster om London, eller Öster om London) Breddgrader skrivs alltid med N eller S efter sig (Norr om ekvatorn, eller Söder om ekvatorn). Eftersom Helsingfors ligger Norr om Ekvatorn och Öster om London ska alltså Helsingfors fullständiga koordinater skrivas på följande sätt: B: 60 N L 25 Ö Sammanfattning: Ligger platsen öster om London ska längdgraden ha ett Ö efter sig, Väster om London ett V i sig. Ligger platsen söder om ekvatorn ska breddgraden ha ett S i sig, Norr om ekvatorn ett N i sig.

9 KARTBOKENS RUTSYSTEM LÄNGST BAK I KARTBOKEN FINNS
”REGISTER”. Om du vill hitta ett land eller en stad i kartboken använder du registret. Bredvid staden står tre siffror/bokstäver. Till exempel: Märsta 6 H 4. Första siffran berättar vilken sida du ska slå upp (sida 6). Den andra berättar hur långt Norrut/Söderut staden ligger (titta på sidan) och den sista berättar var staden ligger placerat Österut/Västerut (titta på toppen/botten av sidan). Slå upp rätt sida, hitta bokstaven och siffran och du hittar din stad.

10 TOPOGRAFISK KARTA En ”vanlig” karta, som visar natur, höjder, djup och så vidare är en TOPOGRAFISK karta. Här ser du vilka naturtyper som finns i Europa, hur djupa haven är, hu höga bergen är, var bergskedjorna går och så vidare. TOPOGRAFISK.

11 POLITISK KARTA En politisk karta använder du nog
så ofta, en politisk karta är en tydlig karta som visar länder och städer. Ofta i olika (tydliga) färger så man tydligt kan se vilka länder som ligger var. Ofta finns viktiga städer med (och ibland även befolkning). Du kan använda en politisk karta för att se hur länderna ligger, hur stora det är och viktiga städer.

12 TEMATISK KARTA Har kartan ett tema? Då är det en
Tematisk karta. Denna karta ser nästan ut som en ”topografisk karta”, men det är en tematisk. Den berättar vilken produktion som finns i olika länder. Till exempel att Mongoliet har mycket får. En tematisk karta är alltså en karta med ett visst tema. ”Hur mycket blåser det i Kina i juli, vad producerar man i Etiopien, vad har Island för berggrund.

13 Nu har du full koll på läget!
Lycka till!


Ladda ner ppt "Att förstå, och kunna orientera sig i en kartbok"

Liknande presentationer


Google-annonser