Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kommunundersökning Vårdföretagarna/Almega December 2007

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kommunundersökning Vårdföretagarna/Almega December 2007"— Presentationens avskrift:

1 Kommunundersökning Vårdföretagarna/Almega December 2007

2 Om undersökningen 100 kommuner har intervjuats per telefon under december månad av marknadsundersökningsföretaget WeCall Bland dem som svarade var 62 % Ekonomichef 24 % Controller 8 % Socialförvaltningschef 3 % Budgetchef 3 % Ekonomidirektör De svarade anonymt (det vill säga vi kan inte använda resultatet för att peka ut enskilda kommuner)

3 Kommuner med kommunala och privata vårdgivare

4 Kommer ni att kompensera kommunala vårdgivare i form
av höjd ersättning i 2008 års budget?

5 Om vet ej, varför?

6 Om nej, varför?

7 Kommer ni att kompensera privata vårdgivare i form av höjd
ersättning i 2008 år budget?

8 Om vet ej, varför?

9 Om nej, av vilka skäl? (öppen fråga)

10 Sammanfattning 59 % av de kommuner med både kommunal och privat äldreomsorg kompenserar helt kommunala vårdgivare för de ökade kostnader de nya löneavtalen innebär. 24 % kompenserar delvis kommunala rådgivare. Totalt kompenseras 83 %. Endast 14 % av de privata vårdgivarna kompenseras helt, medan 59 % kompenseras delvis. Totalt kompenseras 73 %. 13 % av kommunerna har inte budgeterat för någon ersättning till vare sig kommunala eller privata vårdgivare.

11 Kommentar Dessa siffror visar klart och tydligt att konkurrens på lika villkor inte gäller för kommunala och privata aktörer inom svensk äldreomsorg. Utan kompensation from kommunen innebär de ökade lönekostnaderna på 10 % för 2008 att privata vårdgivare tvingas till personalneddragningar och i värsta fall konkurs. En sådan verklighet går stick i stäv med regeringens uttalade mål att öka kvaliteten och mångfalden/valfriheten inom omsorgen.

12 Samtliga kommuner (även utan privata vårdgivare)

13 Kommer ni att kompensera kommunala vårdgivare i form
av höjd ersättning i 2008 års budget?

14 Kommer ni att kompensera privata vårdgivare i form av höjd
ersättning i 2008 år budget?

15 Kommentar Om man tittar på samtliga kommuner så kommer drygt hälften av dem att kompensera äldreomsorgen fullt ut för de ökade kostnaderna. Detta visar att det inte bara finns en snedvridning mellan privata och kommunala aktörer, utan att hela äldreomsorgen påverkas negativt och riskerar neddragningar. De kommuner som inte kompenserar har angett som skäl att de inte budgeterat för de ökade kostnaderna – varför har man inte gjort det?


Ladda ner ppt "Kommunundersökning Vårdföretagarna/Almega December 2007"

Liknande presentationer


Google-annonser