Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utbildning i Läkemedelshantering lokal del

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utbildning i Läkemedelshantering lokal del"— Presentationens avskrift:

1 Utbildning i Läkemedelshantering lokal del

2 Ansvar Ansvar: MAS – medicinskt ansvarig sjuksköterska är ansvarig för att det finns säkra rutiner för läkemedelshantering och delegering och att de är kända Sjuksköterska delegerar och följer upp delegeringen Den som tar emot delegering ansvarar för att och hur arbetsuppgiften utförs Alla samarbetar för säker vård!

3 Delegering är ett skriftligt överlåtande av arbetsuppgift till någon annan får bara ske om det är förenligt med en GOD OCH SÄKER VÅRD får inte ske av ekonomiska skäl får inte lösa personalproblem får inte ske mot någons vilja Vissa arbetsuppgifter får inte delegeras utan måste utföras av sjuksköterska

4 Delegering forts. Delegeringen gäller endast på den enhet som delegeringen har erhållits Delegaten och den som delegerat har ett gemensamt ansvar för att se till att delegeringen är aktuell. Delegaten ska kontakta sjuksköterska senast en månad innan delegeringen går ut. Om delegaten eller den som delegerat uppgiften slutar sin tjänst upphör delegeringen att gälla! Detta gäller även vid tjänstledighet/semester som är längre än 3 månader.

5 Utbildning Personen som ska få delegering ska ha genomgått webutbildningen ”Jobba säkert med läkemedel”. När diplomet från webutbildningen är utskrivet eller fotograferat tar delegaten kontakt med sjuksköterska på aktuell enhet för en personlig genomgång av det som gäller just för läkemedelshanteringen i Växjö kommun och på enheten. Diplom från webutbildningen ska visas för både sjuksköterska och enhetschef. Semestervikarier erbjuds inför sommaren den lokala delen i grupp vid några tillfällen. När sjuksköterskan har gått igenom den lokala delen av utbildningen görs ytterligare ett kunskapstest för att sjuksköterska och delegat tillsammans ska följa upp att delegaten har förstått de lokala delarna i utbildningen och kan använda läkemedelslista och signeringslistor på ett säkert sätt.

6

7

8

9

10 Signeringslista för läkemedelsplåster
Gamla plåstret är fortfarande aktivt. Ta bort!

11 Vilka vid behovsläkemedel får jag ge?
Kolla vid behovslistan! Och dokumentera vad du givit och effekt!

12 Narkotika Förbrukningsjournal

13

14 Allmänt om läkemedel Läkemedel finns i olika beredningsformer (läkemedelformer) och styrkor. Dessa kan tillföras på flera olika sätt (administreringssätt). Samma läkemedel kan heta olika namn, dessa läkemedel kallas synonymer. Peroral administrering (per os) – läkemedel via munnen Tabletter – vanliga, enterotabletter, depottabletter, kapslar, brustabletter, pulver till lösning, granulat Flytande beredningsformer Oral administrering – intas via munnen men ska ej sväljas Sugtablett/ tuggummi Sublingual administrering – läkemedels om ska läggas under tungan Resoribletter Spray

15 Vaginal administrering – läkemedel som ges via vaginan
Vagitorier Salvor Rektal administrering – läkemedel som ges genom ändtarmen Suppositorier (stolpiller/supp) Klysma/prefill Administrering via ögonen/öronen Droppar

16 Administrering via huden
Hudkräm/salva/liniment eller puder: Den verksamma substansen verkar lokalt på huden eller tränger genom huden för att tas upp i blodbanan. Använd alltid handskar Om flera hudkrämer eller salvor ska ges ska man vänta en stund så att de absorberas var för sig.

17 Läkemedelsplåster Använd handskar. Variera appliceringsställe
Sätt plåster på slät hud – där inte huden veckar sig vid rörelse. Märk det nya plåstret med datum, tid och signatur. Var noga med att det gamla plåstret tas bort och att det kasseras enligt rutin.

18 Kom i hågkortet

19 Vid förändring/försämring av omsorgstagarens tillstånd
Den som är närmast vårdtagaren märker förändringarna först. Är något annorlunda – reagera, rapportera och dokumentera! Till exempel: • Feber • Kräkning, illamående • Blödning • Fall, oavsett om skada har uppstått • Andnöd, andfåddhet • Värk • Förvirring • Trötthet • Svullna ben

20 ISBAR – för säker rapport!
ISBAR Kommunikationsverktyg I IDENTIFIKATION Uppge ditt namn och din funktion Uppge patient/person; namn, personnummer och var du befinner dig S SITUATION Anledning till samtalet ”Jag ringer för att…” (beskriv) ”Jag har mätt följande värden; andningsfrekvens, temp och puls” eller ”Jag har observerat viktiga förändringar i…” B BAKGRUND Kort hälsohistoria Kort rapport om sjukhistorian fram till nu Aktuella problem och behandling A ANALYS Vad tror du själv problemet är? ”Jag vet inte vad som är problemet, men patienten/personen är sämre” ”Patienten/personen är instabil. Vi måste göra något” ”Jag är bekymrad” R RÅD Ge förslag på vad som behöver göras baserat på situation, bakgrund och bedömning ”Vad tycker du jag ska göra” ”Vad tycker du vi ska kontrollera och hur ofta” ”När ska vi ha kontakt igen om inte patienten/personen blir bättre”

21 ISBAR – kortets baksida är till god hjälp
SYMTOMLISTA HA ALLTID AKTUELL LÄKEMEDELSLISTA FRAMME VID KONTAKT MED SJUKSKÖTERSKA Smärta lokalisation, utbredning, intensitet, karaktär, varaktighet? Hud färg, fuktighet, sår? Andning hosta, andningsbiljud (till exempel rossel, väsande), andnöd, frekvens, djup, ansträngning? Cirkulation pulsfrekvens, regelbundenhet, temp Medvetande vakenhet, blodsocker (obs endast på diabetiker), oro, kramper (hur och varaktighet), förlamningar Kräkning Urin Avföring färg, innehåll, storlek, typ till exempel kaskadkräkning färg, volym, lukt, urinkateter? färg, volym, lukt? Kontroller vid fall blodförtunnande läkemedel, medvetandegrad, synlig skada, illamående, yrsel, smärta

22 Avvikelser Vad ska rapporteras?
Omvårdnad/omsorgsinsatser som inte är utförda eller när utförandet har varit bristande Läkemedelsdos som är glömd eller given vid fel tid. Förväxling av läkemedelsdoser/patienter Trycksår Behandling som inte blivit utförd Fel på medicintekniska produkter Fel i informationsöverföring Fall Stöld Självmord/självmordsförsök. Vårdrelaterad infektion

23 Patientsäkerhet Det är vanligt att det blir fel i läkemedelshanteringen och ibland leder ett fel till vårdskada och Lex Maria. Läs alltid i journalen innan du går ut i vårdarbete. Även om du känner dig säker på vad patienten ska ha för läkemedel – kolla alltid Rätt person? Ordinationer, signeringlistor och räkna antal tabletter. Det måste få ta sin tid. Se till att du känner dig lugn och har det så ostört runt dig som möjligt när du hanterar läkemedel. Det är okey att vänligt be patienten eller kollegan att vara tyst en stund om du förklarar varför.

24 Forts. Patientsäkerhet
Om du upptäcker att det har blivit fel eller känner dig osäker – kontakta sjuksköterska. Skriv en avvikelse. Avvikelserna hjälper oss att undvika att händelsen upprepas. Avvikelser skrivs i procapita av den som upptäcker händelsen. Rutiner för avvikelserapportering finns på Vid allvarliga avvikelser som rör sjukvård ska MAS informeras. Rådgör vid behov med sjuksköterska.

25 Instruktioner för läkemedelshantering
För att hitta instruktionerna, använd följande sökväg: Alla kapitel innehåller en del för Kronobergs län. De flesta innehåller också en del som bara gäller för Växjö kommun. Dessutom så finns det en lokal rutin för läkemedelshanteringen på just din enhet. Gå in och titta i handboken på intranätet och på den lokala rutinen för enheten. Samma instruktioner gäller för privata.

26 Rutiner vid läkarbesök för hemsjukvårdspatienter
När omsorgstagaren med hemsjukvård blir kallad till läkarundersökning, tandbehandling i narkos, röntgen, blodprovstagning, operation eller annan undersökning ska ansvarig sjuksköterska informeras snarast. När omsorgstagaren ska till sjukvårdsinrättning ta alltid med aktuell ordinationshandling eller läkemedelslista och ID – handling Förändringar i ordinationer och ev. ny besökstid ska omgående meddelas till ansvarig sjuksköterska

27 Den enskildes läkemedelsskåp
Överblivna och för gamla läkemedel ska lämnas in på apotek. Läkemedlen tillhör patienten eller dödsboet. När patienten är avliden får narkotika dock inte lämnas till dödsboet. Det kallas olaga narkotikainnehav. Sjuksköterska räknar av och tar hand om narkotika för kassation. Förvara aldrig inaktuella läkemedel i den enskildes läkemedelsskåp. Kontaktmannen har ett särskilt ansvar för att se till att det är god ordning både i läkemedelsskåpet och i omvårdnadspärmen, men alla måste hjälpas åt. Säg till sjuksköterska i god tid innan ett läkemedel tar slut.

28 Tillägg till webutbildningen Växjö kommun
Läkemedel får ej överlämnas i gemensamma lokaler. Endast två olika ordinationshandlingar, ordinationshandling/Läkemedelslista Dos och läkemedelslistan från Region Kronoberg. Läkemedel iordningställs ibland av sjuksköterska i en papperspåse. Påsen är då märkt med patientens namn, personnummer, läkemedlets namn och styrka, datum och vem som har iordningställt läkemedlet. Om du har delegering på att ge vid behovsläkemedel finns det en särskild lista hos patienten som anger vilka läkemedel som får ges.

29 Rutiner för delegering och manual procapita
Rutiner för delegering Manual för delegeringsmodulen i procapita

30 Ett gott samarbete ger hög säkerhet!


Ladda ner ppt "Utbildning i Läkemedelshantering lokal del"

Liknande presentationer


Google-annonser