Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tegelsmorasjön – Vendelsjön – Årummet däremellan (TVÅ)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tegelsmorasjön – Vendelsjön – Årummet däremellan (TVÅ)"— Presentationens avskrift:

1 Tegelsmorasjön – Vendelsjön – Årummet däremellan (TVÅ) 2015-10-08
Upplägg Isabelle Axelsson om Utveckla Örbyhus Tobo Vendel Pär Söderblom om Föreningen Vendelsjön Jenny Lundström om Föreningen Tegelsmorasjön Taija Lindfors, kommunekolog om pågående och planerade projekt i Tierps kommun Lena Wänkkö, företagslots om växande och hållbar besöksnäring FIKA Samtal: Hur vill och kan vi utveckla TVÅ och ÖTV för att främja friluftsliv och besöksnäring?

2

3 Paraplyorganisation för medlemmarna (föreningar och privatpersoner).
Sammanhållande länk för alla inom ÖTV-området. Rådgivande kontaktorgan och remissinstans för myndigheter och organisationer. Stimulera/stödja arrangemang inom bygden. Stimulera/stödja utveckling av orterna, gärna i projektform.

4 Styrelse som bollplank och plattform för samarbeten, projekt, evenemang, mm.
Organisationsnummer – underlättar engagemang utan att bilda ny förening. Utvecklingsplan under framtagande.

5 Lokala nivån samhällsnivån närmast medborgarna.
Social, ekonomisk, ekologisk och demokratisk hållbarhet. Vann EU:s medborgarpris 2013, och nomineringen sade bland annat: ”En levande landsbygd är en viktig förutsättning inte bara för nationell demokrati och tillväxt, utan också för hållbar utveckling och fördjupad samverkan mellan Europeiska unionens medborgare.” Hållbara bygder, service, digital infrastruktur, kultur, storstadsnorm integration, företagsamhet, turism

6 Matupplevelser (närodlat) Övernattning (airbnb en möjlighet)
Partnerskapsmöte 24/9 med länsstyrelsen om turism, mat och tillgänglighet Matupplevelser (närodlat) Övernattning (airbnb en möjlighet) Landsbygd i fokus (landsbygdsprogrammet -2020) ”Kommunerna behöver ha tentaklerna ute om vad som händer i bygderna”

7 Uppsala län - landsbygdsprogrammet
Stöd till rekreation och turism, upp till 90%. Budget: 4 miljoner Investeringar i t ex badplatser, lekplatser eller leder för vandring, cykel och kanot. Ska vara fria att använda för allmänheten. Ta fram och sprida turistinformation för att få fler besökare till landsbygden (ex. broschyrer, webbplatser och skyltar) - Innovativ inriktning och behöver spridas mer (tekniska lösningar) Samverkanslösning Ökad tillgänglighet Har koppling till andra mål och planer Bidra till behålla eller skapa nya arbetstillfällen Beslutsomgångar 31/12, 31/3, 30/6, 30/9, 31/12

8 Samverka eller dö Hållbarhet
” Kommunerna behöver ha tentaklerna ute om vad som händer i bygderna.” Samverkan mellan lokalbefolkning, föreningar, organisationer, markägare, företagare, kommunen. Hållbarhet Landsbygdsprogrammet Leader Andra medel

9 Föreningen Vendelsjön

10 Föreningen Vendelsjön - Verksamheter
1. Klippning av vass och näckrosor 4000 timmar av frivilligt arbete mellan 1998 och 2014, av skepparna på våra 3 båtar  Hindra igenväxning  Skapa utblickar över öppet vatten Gynna fågellivet Höja sjöns värde som turistmål

11 Föreningen Vendelsjön - Verksamheter
2. Arbetar aktivt med fågeltornen vid sjön och verkar för att skapa ökad tillgänglighet till dessa.

12 Föreningen Vendelsjön - Verksamheter
3. Tagit initiativ till och utrett möjligheterna att skapa en gång- och cykelvägsförbindelse i södra änden av Vendelsjön kombinerat med en restaurering av vallen som ska hålla vattennivåerna enligt gällande vattendom.

13 Föreningen Vendelsjön - Verksamheter
4. Har i samarbete med berörda markägare gjort förberedelser för tätning av de läckage som i dag finns i vallen i avvaktan på att en restaurering kan komma till stånd bland annat genom att med frivilliga insatser fylla ett stort antal säckar med sand.

14 Föreningen Vendelsjön - Verksamheter
5. Arbetar även med röjning av strandvegetationen för att skapa utblickar över sjön i första hand längs den östra sidan där vägen ligger nära sjön men där strandvegetationen kan vara så tät att sjön inte syns.

15 Föreningen Vendelsjön - Verksamheter
6. Har sökt hjälp av experter från Upplandsstiftelsen för att utreda behovet av att rensa de igenväxta åmynningarna utmed sjön för att gynna fiskvandring. Hoppas att det kan bli aktuellt nästa år.

16

17

18 Idéer sedan tidigare Kanotled och fiskvandringsled i ån mellan sjöarna. Förfina årummet i Örbyhus. Rensa, trädäck, grönvägg alt. graffittivägg (bullerskydd?), kanotuthyrning, cykeluthyrning. - Passage från centrum till Tegelsmorasjön. i. till fågeltornet ii. till bodnäset via banvallen och iii. sedermera vandringsled runt hela Tegelsmorasjön - Vandringsled vid Örbyhus slott och Vendelsjön. - Ökad tillgänglighet till Vendelsjön. Fler idéer?


Ladda ner ppt "Tegelsmorasjön – Vendelsjön – Årummet däremellan (TVÅ)"

Liknande presentationer


Google-annonser