Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Presentation fristående förskolor

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Presentation fristående förskolor"— Presentationens avskrift:

1 Presentation fristående förskolor
Projekt Agata Presentation fristående förskolor Annika Karimi Valdani 24 november 2016

2 Agenda Målgrupper och vanliga begrepp Projekt Agata
Återsökning av statsbidrag- Utbildningsförvaltningen Information om ny lagstiftning på asylområdet

3 Flyktingmottagning – ett statligt ansvar (men kommunen är en viktig aktör)
Migrationsverket fattar beslut om uppehållstillstånd. Arbetsförmedlingen har det samordnande ansvaret för nyanlända i arbetsför ålder, sedan 1 december 2010 Kommunen ansvarar för boende och omvårdnad av ensamkommande barn

4 Målgrupper- vilka avses?
Asylsökande Tillståndssökande Nyanlända flyktingar/skyddsbehövande samt deras familjeanknytningar Ensamkommande barn

5 Vanliga begrepp- nyanländ
En nyanländ person är någon som är mottagen i en kommun och har beviljats uppehållstillstånd för bosättning på grund av flyktingskäl eller andra skyddsskäl till exempel kvotflykting, Även anhöriga till dessa personer anses vara nyanlända De anhöriga ska ha ansökt om uppehållstillstånd inom sex år från det att den person de har anknytning till först togs emot i en kommun.

6 forts. Eget boende (EBO)
Migrationsverket erbjuder asylsökande boende under tiden de väntar på beslut, men den asylsökande kan också välja att ordna boende på egen hand (eget boende). Det kan till exempel innebära att den asylsökande bor hos släkt eller vänner. Anläggningsboende (ABO) Boende som Migrationsverket erbjuder asylsökande under tiden den asylsökande väntar på beslut på sin ansökan om asyl, normalt en lägenhet i ett hyreshus.

7 Olika skäl att komma till Sverige
Statistik från Nyanlända med flykting- och skyddsskäl utgör 33%. Gruppen familjeanknytningar är större.

8 EU-projekt Agata Syfte:
Utveckla Uppsala kommuns asyl- och mottagningsprocesser. Utveckla IT-system och ärendehanteringssystem för att få ett bättre prognosverktyg för planering av bostäder, skola och introduktionsinsatser Säkerställa att informationen om asylsökande och nyanlända med uppehållstillstånd registreras på ett korrekt sätt Höja kunskapen om målgruppen asylsökande och nyanlända Projektet startade 1 juli 2016 och pågår i två år. Finansierat av EU Asyl-, migrations och integrationsfonden. Syfte är att utveckla Uppsala kommuns asyl- och mottagningsprocesser och att höja kunskapen inom område flykting/asyl. Få koll på volymer för att bättre kunna planera och göra prognoser.

9

10

11

12

13 Kommunens ansvar för asylsökande
Ansvarar för boende och omvårdnad av ensamkommande barn Förskola/skola för asylsökande barn Sociala insatser för barn och unga Skolorna får en särskild ersättning för asylsökande barn som går i skolan. Barnen har ingen skolplikt men rätt till förskola/skola på samma vilkor.

14 Ersättning till förskolan
Förskolan får en grundersättning samt ett engångsbelopp på kr för asylsökande barn och barn med uppehållstillstånd. Ersättningen betalas ut när en förskola tar emot barnet. Kommunen återsöker i sin tur ersättning från Migrationsverket och behöver ibland skolans hjälp med vissa uppgifter t ex dossiernummer För asylsökande barn i allmän förskola får förskolorna särskild ersättning. Kommunen i sin tur återsöker kostnaden och får en schablon för barnen. Hjälp ibland med viss fakta t ex doss.nr. Viktigt att vi hjälps åt. Kommunen ligger ute med stora summor för asylsökande och det är viktigt att dessa kostnader sedan återsöks.

15 Ansvarig för resurstilldelning och återsökning av statsbidrag
Marco Arancibia, administrativ samordnare E-post: Enhet för utbildningsutbud och tilldelning

16 Ny lagstiftning på asylområdet

17 Regelverk Lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Trädde i kraft den 20 juli 2016 och gäller t.o.m. den 19 juli 2019 Förordning (2016:850) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Träder ikraft den 1 september 2016 och gäller t.o.m. den 19 juli 2019

18 Vad innebär lagen? Den som söker asyl i Sverige och är i behov av skydd får i huvudregel ett tillfälligt uppehållstillstånd. Tre år för flyktingar 13 månader för alternativt skyddsbehövande Övriga skyddsbehövande beviljas inte uppehållstillstånd Kvotflyktingar får fortfarande permanent uppehållstillstånd Begränsade möjligheter till familjeåterförening För att få rätt att folkbokföra sig i Sverige och få tillgång till socialförsäkringssystemet krävs enligt Folkbokföringslagen ett tillstånd på minst ett år. Därav tillstånd på 13 månader.


Ladda ner ppt "Presentation fristående förskolor"

Liknande presentationer


Google-annonser