Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite ?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite ?"— Presentationens avskrift:

1 Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite ?
”Fruit For Management” FFM © 2015

2 Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Är du nervös? Alla är nervösa inför ett framträdande Det som skiljer bu eller bä är hur man hanterar anspänningen En erfaren presentatör använder fyra åtgärder: Förbereder sig Rör sig Andas Bestämmer sig för att man är nervös Hormonerna adrenalin och noradrenalin styr nervositeten

3 Presentationens olika delar
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Presentationens olika delar Start Fånga intresset. En noggrann planerad start ger dig möjlighet att återkomma till den senare. Att skapa en röd tråd. Inledning En bra inledning ger lyssnarna en klar bild över innehållet och målet. Låt alla känna att presentationen är riktad till just dem. Skapa en känsla att det är angeläget. Informationsdel Våga vara enkel! De mest kompetenta har en förmåga att förklara svåra saker på ett enkelt sätt. Våga vara kortfattad! Ger alla chansen att hänga med och bilda sina egna intryck.

4 Presentationens olika delar
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Presentationens olika delar Sammanfattning Kortfattad och begränsad. Ta bara upp det väsentliga och det som är kärnan i budskapet. Repetition, reflektion och sammanfattning är kraftfulla verktyg för att minnas information och upplevelser. Avslutning Planera att avslutningen, det sista du säger eller visar, ska ta tjugo sekunder. En bra avslutning talar om att det är slut, visar att det är slut och gör.

5 ”Säg vad du ska säga, säg det du ska säga, säg vad du har sagt” FEK
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 ”Säg vad du ska säga, säg det du ska säga, säg vad du har sagt”

6 Frågor och frågeteknik
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Frågor och frågeteknik ” Bra fråga” Frågor är ett tecken på delaktighet och en känsla att ämnet angår. Bättre med invändningar och mothugg än ingen reaktion? Svara kort och koncist – undvik djupa utläggningar Ställ frågan själv Tänk på Ge uppmärksamhet Bemötande ” Alla frågor är ok”

7 Bilder och symboler ” En bild säger mer än tusen ord”
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Bilder och symboler ” En bild säger mer än tusen ord” En bild kommunicerar starkare än text – utnyttja detta Tänk inte på en rosa elefant i vardagsrummet Bilderna ska sättas i ett sammanhang Bilder skapar frågor

8 Tid och tidshållning Att tänka på
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Tid och tidshållning Att tänka på När vi är nervösa pratar vi ofta fortare Vi har ofta för många bilder Rätt vald disposition ger oss möjlighet att hålla tiden Avsluta på utsatt tid – du är där för lyssnarnas skull

9 Röda tråden Att tänka på
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Röda tråden Att tänka på Budskapet – vad är kärnan i budskapet – tror du på det? Gör en punktlista så att du kan följa att det ena ger det andra som ger det tredje osv. Fundera över övergångarna mellan delarna: ”Detta leder oss till……” ”Om vi bygger vidare på detta resonemang…..”

10 Besvärliga deltagare Vilka är de?
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Besvärliga deltagare Vilka är de? Besserwissen Pratar och lägger ut texten om det mesta Tillbakasträvaren Varit med förr. ” Det var bättre förr” Kritikern Kritiskt till allt. Fungerade inte förut heller….. Tyckaren Tyst men har ett tydligt kroppsspråk Nonchaleraren Dem ointresserade Smitaren Kommer ofta för sent och/eller går tidigt.

11 Besvärliga deltagare Hur hanterar vi dem?
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Besvärliga deltagare Hur hanterar vi dem? De flesta deltagare vill bli sedda. Uppmärksamhet gör att vi känner oss viktiga och delaktiga. Genom att du bjuder in så vinner du respekt. Bilda mindre grupper för att ventilera frågor. Träffa dem de ska möta innan möte så du kan bilda dig en uppfattning.

12 Kunskapsnivå Vilken nivå ska jag lägga mig på?
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Kunskapsnivå Vilken nivå ska jag lägga mig på? Om jag är för svår tappar jag lyssnare och för enkel förlorar jag också lyssnarnas intresse. Börja med enkla resonemang. Djup kunskap ger möjlighet till att förenkla Var tydlig med att och när du går in på djupet. Öppna frågor hjälper dig att ta reda på kunskapsnivån.

13 Var dig själv Humor Var rolig om du är rolig.
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Humor Var rolig om du är rolig. Kom ihåg att du är världens bästa på att vara dig själv. Ingen annan gör det så bra som du själv. Var dig själv

14 Skapa intresse Mitt bästa tips att skapa intresse – känsla
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Skapa intresse Mitt bästa tips att skapa intresse – känsla Den presentatör som pratar ur djupet av sitt hjärta och inte är rädd för att visa vad den tycker eller känner, skapar både reaktion och intresse. En annan faktor som skapar intresse är kunskap och kompetens i ämnet.

15 Checklista Du pratar med inlevelse och känsla
Presentationsteknik FEK Västerås HT 2014 Checklista Du pratar med inlevelse och känsla Du kommer snabbt till saken, kärnan, det viktigaste Du möter deltagarna där de är, i deras verklighet Du har ögonkontakt med deltagarna Du rör dig och har ett öppet kroppsspråk Du visar enkla och tydliga bilder Du aktiverar deltagarna redan tidigt med öppna frågor Du delar ut uppgifter och funderingar Du accepterar alla frågor och synpunkter Du gör pauser Du bryr dig om att deltagarna kan följa med längs din röda tråd. Du bejakar deltagarnas synpunkter oavsett vad det handlar om.


Ladda ner ppt "Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite ?"

Liknande presentationer


Google-annonser