Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Varför behöver man öva arbetsminnet?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Varför behöver man öva arbetsminnet?"— Presentationens avskrift:

1 Varför behöver man öva arbetsminnet?
**

2 ”Arbetsminnet hanterar det du håller i huvudet just nu, och är mycket begränsat. Man kan bara hålla ett visst antal saker i huvudet samtidigt, och de finns bara där så länge vi aktivt tänker på det. När vi blir avbrutna, eller på något annat, kan det som nyss fanns i arbetsminnet bli som bortblåst. När vi tänker ”jag måste komma ihåg att ringa det där samtalet sen” har vi det ofta bara i arbetsminnet, och tanken försvinner alldeles för lätt. Arbetsminnet går att träna upp, på ungefär samma sätt som kondition. Arbetsminnet tränas när man är fullständigt koncentrerad på en uppgift där man håller mycket information i huvudet.” -

3 Hur övar vi upp arbetsminnet?
**

4 Hur övar vi upp arbetsminnet?
Här skriver vi in de olika förslag som eleverna ger

5 Hur övar vi upp arbetsminnet?
Råd som vässar hjärnan Det räcker inte med att öva sig för att få skarpare minne. Om du är trött eller hungrig försämras kapaciteten direkt. ✓Ät regelbundet Blodsockernivåer som pendlar upp och ner kan ge dig minnesluckor. Låt det inte gå för lång tid mellan måltiderna. ✓Var avspänd Det är omöjligt att lära sig nya saker om du är stressad och trött. ”Powernaps” har visat sig förbättra korttidsminnet. ✓Sov lugnt Ytlig sömn och snarkningar blockerar syretillförseln i hjärnan och gör dig trött dagtid. Gå till läkare om du tror att du vaknar ofta under natten. ✓Kolhydratladda Ska du prestera på topp under en kort stund kan koffein och choklad ge dig en extra kick. ✓Ta kosttillskott Personer över 65 lider ofta av B12-brist, vilket kan ge minnesstörningar. Kan du ha näringsbrist, be doktorn ta ett blodprov. Källan:

6 Hur övar vi upp arbetsminnet
Hur övar vi upp arbetsminnet? Tre tankenötter – öva upp minnet i vardagen 1. Kom ihåg koder Skapa figurbilder och rimbilder för talen 0 till och med 10 och använd dem! Figurbilder bygger på att du hittar en bild som liknar siffran. (0=boll, 5 =sjöhäst, 8=snögubbe) Rimbilder bygger på rim (noll=troll, fyra=myra, åtta=potta). Använd sedan dessa när du ska komma ihåg portkoder, telefonnummer, bankkortnummer och liknande. Exempel pinkoden 4281: En Segelbåt (4) seglas av en Svan (2). Segelbåten krockar med en Snögubbe (8) som fryser och värmer sig på ett Ljus (1).

7 Hur övar vi upp arbetsminnet
Hur övar vi upp arbetsminnet? Tre tankenötter – öva upp minnet i vardagen 2. Shoppinglistan När du ska gå och handla skriv inte ner vad du ska köpa, utan gör en lång bildkedja. En glass som smälter över mjölkpaketet som står på en pizza och så vidare. Alternativt länkar du orden till figur-/rim bilderna för siffrorna noll till nio. En glass som ser ut som en stor fotboll (talet 0). Ett ljus (talet 1) som värmer mjölken till kaffet. En svan (talet 2) som bakar pizza och så vidare.

8 Hur övar vi upp arbetsminnet
Hur övar vi upp arbetsminnet? Tre tankenötter – öva upp minnet i vardagen 3. Memorera namnen på alla du träffar Bestäm dig för att lära dig namnet på de personer du träffar under resan. När de presenterar sig – hitta ett ansiktsdrag du kan koppla till namnet. Gärna roligt och överdrivet. Länka ihop förnamn och efternamn (se övning 2). Upprepa namnet när personen presenterar sig och tyst för dig själv flera gånger efteråt –  repetitionen är viktig! Så nu är det bara att imponera med alla personers namn. Det är även ett bra flörttips eller ett enkelt sätt att få bättre service på hotellet.

9 Hur övar vi upp arbetsminnet
Hur övar vi upp arbetsminnet? Tre tankenötter – öva upp minnet i vardagen Överkurs! Sugen på en utmaning? Skapa en bild för varje kort i en kortlek. Till exempel kan alla hjärter vara familjemedlemmar. Alla spader kan vara svenska idrottare, ruter kan vara seriefigurer och klöver vänner. När du har en bild för alla kort, testa att ta en färg i taget och länka dem i en lång kedja. När du känner dig redo tar du hela leken! Att memorera en kortlek kan vara ett mål för en 5 veckors-semester.

10 - http://www.gamesforthebrain.com/swedish/
Rekommenderade appar Match HD Matching Pairs Monster hunt Minnestränare Busdjurens memospelet Magic memory (akta dig för reklamen som poppar upp i början, men annars tilltalande app) Papricaklubb ICA- Minne gud Hugo troll Race Pettssons memo -


Ladda ner ppt "Varför behöver man öva arbetsminnet?"

Liknande presentationer


Google-annonser