Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kvalitetssäkring av högre utbildning – en framtida försäkring

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kvalitetssäkring av högre utbildning – en framtida försäkring"— Presentationens avskrift:

1 Kvalitetssäkring av högre utbildning – en framtida försäkring
Universitetskansler Harriet Wallberg

2 Svensk högskola 48 universitet, högskolor och enskilda utbildningsanordnare som ger akademisk utbildning i Sverige. Sett till antalet anställda är högskolan den största statliga verksamheten i Sverige. För drygt 500 år sedan grundades Sveriges första universitet, i Uppsala. Där läste främst de som skulle bli präster. I dag kan man studera alla möjliga ämnen på högskolenivå på 48 högskolor, universitet och enskilda utbildningsanordnare med rätt att utfärda examen. Högskolornas och universitetens verksamhet utgår från deras uppgifter: att bedriva utbildning, bedriva forskning och att samverka med det omgivande samhället. Högskolor och universitet beslutar i stor utsträckning själva om sin organisation, men alla måste ha en styrelse och en rektor.

3 Svensk högskola omfattar:
studenter i grundutbildning aktiva doktorander anställda Den högre utbildningen ska bygga på vetenskaplig eller konstnärlig grund och på beprövad erfarenhet. Utöver kunskaper ska studenterna få förmåga till självständig och kritisk bedömning, och förmåga att självständigt lösa problem och följa kunskapsutvecklingen. Hösten 2013 var studenter registrerade i Sverige varav cirka är inresande från utlandet. I samband med införandet av studieavgifter 2011/12 minskade kraftigt antalet inresande studenter, men nu ökar de svagt igen. 60 procent av de studerande på utbildning på grund- och avancerad nivå är kvinnor och 40 procent män. Dessutom bedriver ca svenskar studier utomlands. Vi har också aktiva doktorander, varav 48 procent är kvinnor. Sett till antalet anställda är högskolan den största statliga verksamheten i Sverige.

4 Sveriges största statliga verksamhet
63 miljarder kronor Finansieras till stor del med statliga medel Totalt kostade den svenska universitets- och högskolesektorn knappt 63 miljarder kronor 2013, vilket motsvarar 1,7 procent av Sveriges BNP. Verksamheten vid universiteten och högskolorna finansieras till övervägande del (80%) med statliga anslag. Högre utbildning är avgiftsfri för svenska studenter och studenter inom EU.

5 Så finansieras högskolan
Anslagen fördelas mellan: Utbildning på grund- och avancerad nivå Forskning och utbildning på forskarnivå Sverige har under lång tid placerat sig högt i en internationell jämförelse när man jämför kostnaderna för eftergymnasial utbildning och forskning inom högskolan. Men pengarna delas mellan två poster: dels utbildning på grund- och avancerad nivå, dels utbildning på forskarnivå och forskning. Över hälften av pengarna till lärosätena går till forskning. Om man i stället jämför hur mycket som satsas på enbart utbildning - hamnar Sverige längre ned på listan i en internationell jämförelse. Anslaget för utbildning på grundnivå och avancerad nivå beräknas utifrån antal studenter och deras avklarade högskolepoäng. Regeringen beslutar om ett takbelopp som anger den maximala ersättning ett universitet eller en högskola kan få. Ersättningen skiljer sig åt mellan olika utbildningsområden, till exempel samhällsvetenskap, medicin eller teater. Det statliga anslaget för utbildning på forskarnivå och forskning anges i universitetens och högskolornas regleringsbrev. En del av den statliga finansieringen går via forskningsråd. Utöver det får lärosätena också externa medel från stiftelser, kommuner, landsting och privata företag.

6

7 Universitetskanslersämbetet - UKÄ
ger universitet och högskolor underlag för förbättring genom granskning och utvärdering bevakar studenternas rättssäkerhet genom tillsyn ansvarar för högskolestatistik och gör utredningar som underlag till bland annat regering och riksdag Universitetskanslersämbetet har en lång historisk bakgrund. Redan på 1600-talet utnämndes den första universitetskanslern, vilket var ett hedersuppdrag. Nuvarande Universitetskanslersämbetet förkortas UKÄ och började sitt arbete 1 januari 2013, då det tidigare Högskoleverket upphörde. Högskoleverkets uppgifter delades upp mellan UKÄ och Universitets- och högskolerådet. I dag har UKÄ framförallt tre ansvarsområden: UKÄ utvärderar verksamheten vid universitet och högskolor bland annat genom att granska högskolornas utbildning. UKÄ utövar tillsyn över universitet och högskolor, det vill säga ser till att de följer de lagar och regler som finns på högskoleområdet. UKÄ ansvarar för uppföljning av universitetens och högskolornas verksamhet. Vi ansvarar också för all officiell universitets- och högskolestatistik.

8 Främjar chefsutveckling
UKÄ har dessutom i uppdrag att främja chefsutveckling inom högskolan.

9 Förslag till nytt kvalitetssäkringssystem
Ramverk Anpassat till Europeisk nivå, ESG Forskarutbildningen ingår i nya systemet

10 Nya systemet föreslås bestå av fyra komponenter
Examenstillståndsprövningar Granskning av lärosätenas egna kvalitetssäkringssystem för högre utbildning Utbildningsutvärderingar Nationella tematiska utvärderingar

11 1. Examenstillståndsprövningar
Inga förändringar En komponent i föreslaget system är ”NATIONELLA UTVÄRDERINGAR”. De skapar nationell överblick och görs utifrån behov. Viktigt att UKÄ lägger upp en plan för de nationella utvärderingarna som är känd för lärosätena i god tid.

12 2. Granskning av lärosätenas egna kvalitetssäkringssystem för högre utbildning
Universitet och högskolor ansvara för kvaliteten i utbildningarna (Högskolelagen, 1992:1434, 1 kap. 4 §) UKÄs uppgift blir att granska att lärosätena kvalitetssäkrar sina utbildningar på ett tillfredsställande sätt i en 6 års cykel Studenternas roll i ett nytt system kommer att tydliggöras Utbildningarnas användbarhet och förberedelse för arbetslivet ska vara en viktig aspekt i granskningarna En komponent i föreslaget system är ”NATIONELLA UTVÄRDERINGAR”. De skapar nationell överblick och görs utifrån behov. Viktigt att UKÄ lägger upp en plan för de nationella utvärderingarna som är känd för lärosätena i god tid.

13 3. Utbildningsutvärderingar
Utvärderingar av en utbildning utifrån resultat i UKÄ:s tidigare granskningar eller utifrån regeringsuppdrag Exempel: alla lärarutbildningar, vårdutbildningar, eller ingenjörsutbildningar Enskild utbildning på ett lärosäte kan utvärderas En komponent i föreslaget system är ”NATIONELLA UTVÄRDERINGAR”. De skapar nationell överblick och görs utifrån behov. Viktigt att UKÄ lägger upp en plan för de nationella utvärderingarna som är känd för lärosätena i god tid.

14 4. Nationella tematiska utvärderingar
Exempelvis utvärderingar av alla lärosätens arbete med breddad rekrytering, internationalisering, samverkan eller jämställdhet En komponent i föreslaget system är ”NATIONELLA UTVÄRDERINGAR”. De skapar nationell överblick och görs utifrån behov. Viktigt att UKÄ lägger upp en plan för de nationella utvärderingarna som är känd för lärosätena i god tid.

15 Sammanfattning: Förslag på nytt kvalitetssäkringssystem
Bygger på att lärosätena har ett kvalitetsäkringssystem Internationell standard; ESG Studenterna i fokus Arbetslivet och användbarheten av utbildningen viktig del Omfatta hela sektorn, dvs all högre utbildning Flexibelt, så att lärosätenas särarter kan bedömas optimalt Kvalitetsdrivande, ta vara på bedömares kompetens En komponent i föreslaget system är ”NATIONELLA UTVÄRDERINGAR”. De skapar nationell överblick och görs utifrån behov. Viktigt att UKÄ lägger upp en plan för de nationella utvärderingarna som är känd för lärosätena i god tid.

16 Förberedelser före och efter remissomgången

17 Arbetssätt Referensgrupp Sakkunniggrupp Internationellt råd
Lärosätena, Studenter och doktorander, arbetsgivarna, UKÄ Sakkunniggrupp En grupp sammansatt av kvalitetssamordnare, utbildningsansvariga och motsvarande från olika ämnesområden Internationellt råd Arbetstagargrupp SACO, TCO, LO

18 Detaljer som ska utarbetas
Internationella ämnessakkunniga och engelska som arbetsspråk Studenternas roll och studentperspektivet Arbetslivsrepresentanternas roll Rekrytering av bedömare Utbildningsrutiner för bedömare

19 Detaljer som ska utarbetas - forts
Utbildningens användbrhet Insyns- och överklagandemöjligheter Bedömning av studentcentrerat lärande Bedömning av lärandemål Principer för urval till utbildningsutvärderingar Principer för ordningsföljd på lärosätesutvärderingar Integrering med tillsynsverksamheten och effektivitetsuppdraget

20 Viktigaste frågorna Vad ska bedömas? (vilka kvalitetsaspekter?)
Omfattning av de olika komponenterna i systemet Fördelning och samordning av de olika komponenterna

21


Ladda ner ppt "Kvalitetssäkring av högre utbildning – en framtida försäkring"

Liknande presentationer


Google-annonser