Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Föreningens namn – medlem i

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Föreningens namn – medlem i"— Presentationens avskrift:

1 Föreningens namn – medlem i
Stad datum Föreningens namn – medlem i Det här är en presentation som är tänkt att användas av lokalföreningar inom RFS, till exempel för att informera om förbundet vid medlemsmöte eller vid möte med lokala myndigheter eller politiker. Skriv in föreningens namn och datum för presentationen! (Denna powerpoint-presentation är uppdaterad )

2 RFS organiserar frivilliga samhällsarbetare
Gode män och förvaltare Gode män för ensamkommande barn Särskilt förordnade vårdnadshavare Kontaktpersoner, kontaktfamiljer, stödfamiljer Stödpersoner inom psykiatrin Lekmannaövervakare Besökare på häkten och anstalter RFS är en ideell sammanslutning av lokalföreningar med medlemmar som har lagreglerade frivilliguppdrag. Dvs myndigheter beslutar enligt lag om insatserna och frivilliga utför dem. Det finns en gemensam kärna i uppdragen. Alla de lagreglerade frivilliguppdragen handlar om att stödja en medmänniska i en utsatt situation, ge ett gott bemötande och förstå gränserna i uppdraget, att känna till samhällets resurser och att veta vägarna för att nå fram till dem. Gode män och förvaltare – utreds av överförmyndare och beslutas av tingsrätt Särskilt förordnad vårdnadshavare – tillsätts av socialtjänst Kontaktpersoner, kontaktfamiljer, stödfamiljer enligt LSS och SoL – tillsätts av socialtjänst Stödpersoner inom tvångspsykiatrin enligt LPT och LRV – tillsätts av patientnämnd Lekmannaövervakare – tillsätts av frivården Besökare på häkten och anstalten – är inte ett lagreglerat frivilliguppdrag, utan en frivilliginsats utan arvode. Besöksgrupperna startas ofta upp av lekmannaövervakare

3 Om RFS Förbundet grundades 1968
Cirka 70 lokalföreningar – medlemmar med lagreglerade frivilliguppdrag Jenny Ögren, förbundsordförande from maj 2016 Kansli i Stockholm med cirka åtta anställda Riksförbundet frivilliga samhällsarbetares historia börjar i slutet av 1950-talet då lekmannaövervakare slöt sig samman i föreningar. Förbundet bildades Att föreningarna gick samman i ett riksförbund uppmuntrades av Kriminalvården, men förbundet var noga med att vara fristående från Kriminalvården och ville vara öppen för alla lekmän oavsett om de kom från kriminalvården, socialtjänsten eller psykiatrin. Genom åren har de andra lagreglerade frivilliguppdragen tillkommit.

4 RFS mål Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare ska genom opinionsbildande verksamhet och ideella insatser medverka till ett medmänskligare samhälle där människor stödjer varandra. Förbundets mål står som §2 i RFS stadgar som antagits av årsmötet. Läs stadgarna på:

5 RFS värdegrund Frivilligt samhällsarbete ska alltid bygga på ett erkännande av alla människors lika värde. Att stödja en utsatt människa och stärka hans/hennes förmåga att kunna leva ett gott och självständigt liv samt skapa insyn i myndigheters arbete. RFS värdegrund är antagen av årsmötet. För alla inom Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare ska denna värdegrund tjäna som stöd för det egna handlandet i och för organisationen. Läs hela värdegrunden på

6 Anställda på RFS kansli
Gunilla Sundblad, förbundssekreterare Helene Ericsson, administratör Minna Nyman Sabbadini, kommunikatör Sofia Löfvenberg, vik ombudsman kriminalvårdsområdet Thomas Karlsson, visionsrumssamordnare Laila Wold, ombudsman för socialtjänstområdet Linda Fröström, ombudsman för god mansområdet och projektledare Min rätt – Din roll Elin Molander, projektledare Min rätt – Din roll Till kansliet kan föreningarna och dess medlemmar vända sig för stöd och rådgivning.

7 Förbundets prioriterade frågor
Ökad rättssäkerhet för människor med stöd av frivilliga samhällsarbetare Ökat stöd till lokalföreningar, särskilt styrelser Värdet av frivilligheten Synliggöra RFS Dialog med Justitiedepartementet, Socialdepartementet och övriga myndigheter Stärka ekonomin Här lyfts flera av de frågor som förbundet verkar för: Ökad rättssäkerhet för människor med stöd av frivilliga samhällsarbetare – RFS driver bland annat att alla som tar dessa uppdrag ska få utbildning och stöd, för att insatsen ska bli så bra som möjligt för brukaren. Se mer på bild om metodbok och samverkan. Ökat stöd till lokalföreningar, särskilt styrelser. - Här spelar kansliet en viktig roll med ombudsmän och service både till styrelser och till enskilda medlemmar. Kansliet föreläser i föreningar och håller lokalföreningarna informerade om aktuella frågor inom de områden där förbundet verkar. Värdet av frivilligheten - RFS betonar värdet av frivillighet i insatsen, det är inte ersättningen som är drivkraften att ta ett uppdrag utan viljan att stödja en medmänniska. Frivilligarbetaren kan för många brukare vara den enda kontakten som inte är en tjänsteman. Den frivilliga bidrar med ett vardagligt samtal vars syfte är att brukaren ska trivas och må bra. Det är en medmänsklig kontakt där vi speglar oss i varandra och där vi bekräftar varandra. Synliggöra RFS - RFS sprider kunskap om medlemmarnas insatser till politiker, myndigheter, organisationer och allmänheten. Vi träffar kontinuerligt representanter från bland annat Socialstyrelsen, Kriminalvården, Justitiedepartementet och Socialdepartementet. Stärka ekonomin – för att förbundet ska kunna verka inom alla uppdragsområden behövs ständigt ny medel för finansiering.

8 Samarbeten För RFS och lokalföreningarna är det viktigt med samarbete med andra organisationer och myndigheter. Här är några exempel på samarbetsparter.

9 Vad får en enskild medlem via RFS
Stöd i lokalförening – erfarenhetsutbyte, utbildning Lokalföreningen får stöd från kansliet Rådgivning för enskilda medlemmarna Alla enskilda medlemmar får olycksfalls- och krisförsäkring. Möjlighet för gode män att teckna en ansvarsförsäkring 130 kr/år (rättsskydd och ren förmögenhetsskada). Erbjudande om hemförsäkring Nyhetsbrev 4 gånger per år, per post och digitalt godmansforum och kunskapsbank med mera En enskild medlem får möjlighet till stöd på olika sätt i den lokala föreningen. På bilden räknas också upp vad den enskilde medlemmen får via förbundet. Om möjligt, koppla upp er till internet och visa RFS hemsida.

10 RFS årsmöte och konferens
13-14 maj 2017 i Lund Tema - medlemskap Konferens med föreläsningar, erfarenhetsutbyten och diskussioner Möjlighet att påverka - skriv motioner RFS har årsmöte kombinerat med konferens en gång per år dit lokalföreningarna kan sända två representanter. Platsen för årsmötet bestäms från år till år, 2016 ägde det rum i Gävle. Vid årsmötet representeras varje medlemsförening av ett ombud och har en röst i valet av förbundsstyrelse och annan omröstning vid årsmötet. Som lokalförening finns möjligheten att påverka förbundets verksamhet genom att skicka in motioner och genom att nominera föreningens medlemmar till poster som förtroendevald inom förbundet. För mer information om hur man kontakter valberedningen se

11 Ökad rättssäkerhet i lagreglerade frivilliguppdrag
Metoder för att lokalt utveckla samarbete mellan patientnämnd, överförmyndare, socialtjänst (LSS och SoL), frivård och frivilliga. Mål: Bättre stöd till de frivilliga ger en mer rättssäker insats av hög kvalitet. Metodboken – praktisk hjälpreda. Slutrapport - fördjupning och inspiration Ladda ner på I Rättssäkerhetsprojektet har RFS tagit fram metoder för att lokalt utveckla stöder till de frivilliga. I projektet skapades arbetsgrupper i fyra modellkommuner med representanter från socialtjänst, frivård, patientnämnd, överförmyndare och RFS lokalföreningar. Förbättringsarbetet har bidragit till större förståelse för varandras förutsättningar och villkor, mer effektiva arbetssätt, bättre stöd till de frivilliga och därmed ökad rättssäkerhet i insatserna. Förhoppningen är nu att fler kommuner ska inspireras att pröva på detta arbetssätt. Hur gör man då för att sätta igång ett liknande lokalt samarbete? Börja gärna med att beställa metodbok och slutrapport på Ni är också välkomna att kontakta RFS kansli för att få stöd i arbetet.

12 Utvecklingsområden Metodboken lyfter fram fem utvecklingsområden
för att genom bättre stöd till de frivilliga skapa mer rättssäkra insatser av högre kvalitet: Rekrytering Kompetensstöd Uppmuntran Mål Uppföljning I projektet har RFS ringat in fem utvecklingsområden: •Rekrytering – att få ett kontinuerligt flöde av frivilliga som matchar brukarna. •Kompetensstöd – att se till att den frivilliga har nödvändig grundkompens och förståelse för uppdragets karaktär, att handledning och erfarenhetsutbyten erbjuds. •Uppmuntran – att den frivilliga blir bekräftad i sitt uppdrag. •Mål – att brukare, frivillig och handläggare har en gemensam uppfattning om vad insatsen ska leda till och att målen är uppföljningsbara. •Uppföljning – att regelbundet följa upp att planering följs och att upptäcka eventuella behov av handledning etcetera.

13 Rollkoll RFS har drivit projektet Rollkoll med medel från Arvsfonden mellan Syfte - förtydliga rollfördelningen mellan gode män/förvaltare och andra aktörer kring huvudmän med psykiska funktionsnedsättningar. Två informationsmaterial och filmer. Materialet förtydligar vem som gör vad och berör exempelvis rollfördelningen mellan den gode mannen och boendepersonal. Beställ och ladda ner: Två informationsmaterial. Det blå till huvudmän. Det röda till god man/förvaltare, anhöriga till huvudmannen, kontaktpersoner, personliga assistenter och boendepersonal. Båda finns på ljudfil att lyssna på och det blå finns även på arabiska, engelska och finska. Spelfilm – ”Hallå det är jag” riktat till blivande huvudmän. RFS lokalföreningar har även fått en faktafilm att använda i samarbete med myndigheter. Informationsmaterialen har tryckts upp i ex, kan beställas på RFS hemsida - RFS lokalföreningar - Kan beställa upp till 50 exemplar av respektive material kostnadsfritt. Efter det betalar föreningen portokostnaden. Beställning kan göras om 10, 20 eller 50 exemplar av respektive material. Myndigheter och privata aktörer betalar 5 kr st plus portokostnad

14 Min rätt – Din roll Nytt arvsfondsprojekt som riktar sig till ensamkommande barn, deras gode män/särskilt förordnade vårdnadshavare och andra aktörer. Syfte – ökade delaktighet för barnen i insatserna och ökad samverkan mellan aktörerna. Syftet med projektet är att ensamkommande barn ska vara mer delaktiga i insatserna god man och särskilt förordnad vårdnadshavare, att förtydliga rollfördelningen mellan ställföreträdare och andra aktörer kring ensamkommande barn samt att bidra till ökad samverkan mellan de olika aktörerna. Det övergripande målet för projektet är stärkt rättssäkerhet för ensamkommande barn. Projektet kommer att undersöka, pröva och genomföra metoder för att dels öka barnens möjlighet till inflytande i insatserna och dels stödja ställföreträdarna i sina uppdrag att utföra en mer rättssäker insats. Under projektets gång kommer vi att ta fram metoder och material både för barnet och för aktörerna runt barnet som förtydligar rollfördelningen mellan ställföreträdare och andra aktörer kring ensamkommande barn. En viktig del i projektet är att verka för ökad samverkan kring ensamkommande barn och tillsammans med lokala myndigheter arrangera lokala aktörsmöten med syftet att tillsammans säkerställa att barnets rättigheter blir tillgodosedda. I projektet kommer vi att samverka med bland annat Migrationsverket, SKL, FSÖ, Föreningen Sveriges Överförmyndare, KSL (Kommunförbundet Stockholms Län), Stockholms stadsmission, SiS, Statens intuitions styrelse, Riksförbundet Attention och självklart RFS medlemmar som har dessa uppdrag.

15 Kontaktuppgifter Mejl: Telefon: www.rfs.se www.facebook/riksfs
ev: egen hemsida Fyll i föreningens kontaktuppgifter.


Ladda ner ppt "Föreningens namn – medlem i"

Liknande presentationer


Google-annonser