Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jämställdhet Vad är det?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jämställdhet Vad är det?."— Presentationens avskrift:

1 Jämställdhet Vad är det?

2 Jämställdhet Kvinnor får göra samma saker som män.
Män får göra samma saker som kvinnor. Alla människor är lika.

3 Symboler kvinna man

4 Hur ska vi göra? I många länder bestämmer mannen.
I Sverige är jämställdhet viktigt. Män och kvinnor bestämmer tillsammans. När man kommer till Sverige kanske familjen ändras. Kvinnan vill studera. Kvinnan vill arbeta. Ställ frågan: varför är det inte bra att barnen tolkar för sina föräldrar? Ta exempel som: på skolan (barn kan dölja information), sjukhuset (barnet får höra/förklara saker som det inte ska). Ge tips om tolk / telefontolk.

5 Hur ser det ut i din familj?
Bilderna Sonia Sherefay, Barnen i våra hjärtan. Illustratör Karin Södergren

6 Vem ska ….. Städa hemma? Jobba? Studera? Tvätta och stryka kläder?
Handla mat? Ta hand om barnen? Laga maten? Duka bordet? Diska? Hjälpa barnen med läxa? Leka med barnen? Natta barnen? Pappa Mamma Pojke Flicka

7 Jämställdhet och jobb Män och kvinnor har samma rättigheter.
En rättighet betyder att man får göra någoting. Män och kvinnor får ha samma jobb. En man kan köra lastbil. En kvinna kan köra lastbil. En man kan vara läkare. En kvinna kan vara läkare.

8 Jämställdhet på jobbet
En man kan vara lärare. En kvinna kan vara lärare. En man kan jobba med barn. En kvinna kan jobba med barn. En man kan vara advokat. En kvinna kan vara advokat. En man och en kvinna är lika viktiga!

9 Lön När en man och en kvinna gör samma jobb, ska de ha samma lön.
Om en man får kronor ska en kvinna få kronor. Att män och kvinnor är lika heter jämställdhet. 2 personer som gör samma jobb ska få lika mycket betalt. (samma betyg, erfarenhet etc)

10 Jämställdhet i världen
Jämställdhet finns inte överallt. Över hela världen är det ofta män som har mer makt. Män har mer makt. Män har mer frihet. Män tjänar mer pengar. En chef är ofta en man. Varför? INFO FRÅN Både tjejer och killar kan behandlas illa eller orättvist på grund av sitt kön. Genom att titta på såna saker som går att mäta i statistik framgår det att det ofta är tjejer som förlorar på att det inte är jämställt. Här är några exempel: Kvinnor tjänar oftast mindre pengar än män. För nio av de tio vanligaste jobben har kvinnor i genomsnitt sämre lön än män, trots att de gör samma jobb. Kvinnor har ofta högre utbildning än män eftersom fler kvinnor studerar på högskola. Men ändå har färre kvinnor riktigt höga positioner på högskolor. Där till exempel 80 procent av professorerna är män. Det är mycket vanligare att män är chefer, och i bolag sitter väldigt få kvinnor i styrelserna. Kvinnor tar oftare ledigt från jobbet eller jobbar deltid för att ta hand om barn, det gör att de bland annat får lägre pension än män. Kvinnor jobbar lika mycket utan betalning som med betalning, medan män arbetar dubbelt så mycket betalt som obetalt. Med obetalt jobb menas sånt man gör hemma, som att städa, diska, och tvätta. Fler kvinnor än män utsätts för sexuella övergrepp

11 Du bestämmer över din kropp!
Jämställdhet betyder också att du bestämmer över din kropp. Ingen annan får bestämma över din kropp! Om du är en man bestämmer du över din egen kropp. Om du är en kvinna bestämmer du över din egen kropp. Det gäller också med sex. Du bestämmer själv om du vill ha sex med någon. Ingen får tvinga dig.

12 Våld I Sverige får man inte slå någon annan person. Inte barn, inte vuxna. Men det finns också annat våld: Psykiskt våld Sexuellt våld Materiellt våld Ekonomiskt våld Det är alltid fel att använda våld! Psykiskt våld: kränka eller hota någon. Säga elaka saker till någon. Ignorera någon, kritisera någon. Även hota ett djur eller hota om något med barnen. Sexuellt våld: när någon tvingar dig till sex eller rör din kropp om du inte vill. Materiellt våld: slå sönder saker, förstöra saker, kasta saker (materiella saker) Ekonomiskt våld: När en annan person kontrollerar dina pengar. Du har inga egna pengar. Den ena är beroende av den andra.

13 Vem bestämmer? Vad ni ska äta? Vad ni ska handla? När barnen ska sova?
Hur länge barnen ska titta på tv? Vilka aktiviteter ditt barn ska göra? Vilka möbler ni har? Vilka kläder du köper? Vilka kläder barnen ska ha? Vilka kompisar du har?

14 Flickor och pojkar Flickor och pojkar är lika viktiga.
De ska ha samma möjligheter. De ska ha samma rättigheter. I Sverige måste alla barn gå i skolan. Det kallas skolplikt. Så är det inte i alla länder. Hur är det i ditt land? Är det bra att pojkar och flickor går i skolan?

15 Egenskaper Egenskaper betyder hur man är som person.
snäll trevlig lyssna duktig rolig leka mycket tuff känslosam studera mycket intelligent artig hjälpsam glad fin tysta Vilka egenskaper är viktiga för en pojke? Vilka egenskaper är viktiga för en flicka?

16 Färger och kläder Vilka färger är för flickor?
Vilka färger är för pojkar? Varför? Kan en pojke ha en rosa tröja? Varför/varför inte? Måste en flicka ha en klänning eller kan hon ha byxor?

17 Leksaker Vad är leksaker för en flicka? Vad är leksaker för en pojke?
Kan en pojke leka med en docka? Kan en flicka leka med bilar?

18 Sport Finns det speciella sporter för pojkar och flickor?
Kan en flicka spela fotboll? Kan en pojke dansa balett? Kan en flicka simma? Kan en pojke rida häst?


Ladda ner ppt "Jämställdhet Vad är det?."

Liknande presentationer


Google-annonser