Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SAMTALSMODELL och din lön i Skellefteå kommun

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SAMTALSMODELL och din lön i Skellefteå kommun"— Presentationens avskrift:

1 SAMTALSMODELL och din lön i Skellefteå kommun

2 Samtal mellan chef och medarbetare i Skellefteå kommun
Skellefteå kommuns värdegrund är utgångspunkten för samtalen med medarbetare kring arbete och lön. Alla samtal utförs av närmaste chef och är planerade personliga samtal. Lönekriteriesamtalet Chef genomför först lönekriteriesamtalet som är en tillbakablick på året som gått och värderar medarbetares prestation i förhållande till verksamhetsmålen utifrån gällande lönekriterier. Gemensam dokumentation upprättas. Tiden för lönekriteriesamtalet är cirka 45 minuter. Lönekriteriesamtalet syftar till att följa upp och dokumentera medarbetarens bidrag till verksamhetsutveckling och uppnådda mål och resultat krav och förväntningar som ställts på prestation medarbetarens individuella målkort och kompetensutvecklingsplan. Om medarbetarsamtalet följer direkt på lönekriteriesamtalet görs en tydlig paus mellan de båda delarna. Rekommendationen är att låta det gå en tid (några veckor eller månader) mellan samtalen.

3 Samtal mellan chef och medarbetare i Skellefteå kommun
Skellefteå kommuns värdegrund är utgångspunkten för samtalen med medarbetare kring arbete och lön. Medarbetarsamtalet Samtalet blickar framåt med fokus på verksamheten. Genom att skicka ut underlagen till medarbetarna i god tid ges förutsättningar för alla att vara förberedda på samtalet. Tiden för medarbetarsamtalet är cirka 90 minuter. Medarbetarsamtalet syftar till att följa upp och dokumentera hur medarbetaren upplever sin arbetssituation och arbetsmiljö samt vad som kan utvecklas och förbättras ömsesidiga förväntningar mellan chef och medarbetare individuella konkreta målformuleringar i medarbetarens individuella målkort och kompetensutvecklingsplan. Medarbetarsamtalet ger verksamhetsutveckling egen tid med chef eller medarbetare egen utveckling konkreta mål, det vill säga arbetstillfredsställelse kontinuerlig arbetsreflektion och svar på frågor förbättrad relation mellan chef och medarbetaren.

4 Samtal mellan chef och medarbetare i Skellefteå kommun
Samtal om ny lön Samtal om ny lön ska ske när det är möjligt utifrån gällande avtal. Samtalet sker vid ett kort personligt möte. Avsätt cirka 15 minuter med möjlighet till uppföljning.

5 Medarbetarsamtal - för alla men med vinkling beroende på roll
Nuvarande arbetssituation och framtid Viktiga arbetsuppgifter och prioriterade områden. Vilka är de och hur kan du utveckla dem? Arbetsbelastning och arbetstillfredsställelse? Möjligheter att kombinera yrkesliv med familj och fritid? På vilket sätt vill eller kan du bidra till helheten för Skellefteå kommun och den medborgarnytta som förväntas i vårt uppdrag? Samarbete och information eller kommunikation Starka och svaga sidor i samarbetet med kollegor och ledning. Vad kan du bidra med för att nå ökad nytta för verksamheten som gynnar medborgare eller kund? Informationsflöde och kommunikation. Hur ser du till att få den information du behöver och på vilket sätt kommunicerar du med omvärld för att styrdokument, riktlinjer, nya kunskaper och erfarenheter ska leda till verksamhetsutveckling i hela organisationen? Kompetensutveckling Behov av kompetensutveckling på kort och lång sikt. Personliga ambitioner. Sätt upp personliga mål för arbetet, genom målformuleringar utifrån verksamhetsmålen. Dokumenteras i det individuella målkortet/kompetensutvecklingsplanen. Samtalen sker med utgångpunkt i värdegrunden Professionalitet - som leder till förbättrat resultat och god kvalitet. Engagemang - som leder till ökad arbetsglädje och god arbetsgemenskap. Framsynthet - som leder till nytänkande och beredskap för framtida utmaningar.

6 Individuellt målkort och kompetensutvecklingsplan för medarbetare I det individuella målkortet/kompetensutvecklingsplanen tydliggörs mål för ditt uppdrag utifrån perspektiven Medborgare/kund, Utveckling/tillväxt, Ekonomi, Medarbetare i verk-samhetens styrkort och Skellefteå kommuns värdegrund. Målen har sin grund i Skellefteå kommuns värdegrund. PROFESSIONALITET - SOM LEDER TILL FÖRBÄTTRAT RESULTAT OCH GOD KVALITET Yrkesskicklighet och medborgarnytta Egna åtaganden och prioriterade åtgärder___________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________ ENGAGEMANG - SOM LEDER TILL ÖKAD ARBETSGLÄDJE OCH GOD GEMENSKAP Gott medarbetarskap Gott ledarskap Engagemang för helheten FRAMSYNTHET - SOM LEDER TILL NYTÄNKANDE OCH BEREDSKAP FÖR FRAMTIDA UTMANINGAR Ständiga förbättringar KOMPETENSUTVECKLING På kort sikt, det vill säga inom det närmaste året Två till tre år

7 Mera tips för frågeställningar
Hur tänker du att verksamheten kan utvecklas på kort och lång sikt? På vilket sätt bidrar du till mål och resultat? Hur ser du på din vilja och förmåga att vara flexibel utifrån plötsliga situationer eller plötsliga behov som kan komma från kund? Vilka är dina styrkor och vad behöver du utveckla? Vilka ömsesidiga förväntningar finns på samarbetet mellan dig och mig? Vilka ömsesidiga förväntningar finns mellan dig och dina arbetskamrater? Hur upplever du vårt arbetsklimat idag inom hela kommunen? Inom förvaltningen? Inom avdelningen eller enheten? På vilket sätt kan vi tillsammans skapa en god arbetsmiljö med ett gott arbetsklimat? Hur upplever du den fysiska arbetsmiljön där du finns? Finns behov av förbättringar? Hur upplever du balansen mellan det personliga och arbetet? Finns tid för vila, avkoppling och samvaro? Finns det något som påverkar arbetet nu eller framöver (föräldraledighet, pension, sjukdom etcetera)? Har du bisysslor eller fritidsaktiviteter som kan påverka dig på arbetet?

8 Din lön i Skellefteå kommun
Lönen sätts för utfört arbete. Våra löneavtal är tydliga med att lönebildning och lönesättning ska bidra till att vi når målen för verksamheten. Lön blir därför en viktig del i det som påverkar utveckling av verksamheten. Det innebär att lönekriteriesamtalen är en hörnsten i hur vi styr vår verksamhet mot måluppfyllelse. Det är mycket viktigt att se hur det hänger ihop. Vi har gemensamma lönekriterier för alla medarbetare i Skellefteå kommun. Det är viktigt att våra medarbetare bedöms så likvärdigt som möjligt oavsett var de arbetar. Vi delar alla en gemensam värdegrund och den är utgångspunkten för lönekriterierna samt det som respektive förvaltning bedömer som viktiga verksamhetskriterier. Det är medarbetarnas prestationer och förhållningssätt som ska bedömas.

9 Chefs ansvar Arbetsplatsträff med tema lön Lönekriteriesamtal
Arbetsplatsträffarna är forumet där chef i dialog med medarbetare för en dialog om utveckling av verksamheten och målen samt hur resurser och kompetens ska användas och utvecklas kommunicerar lönepolitik och styrdokument går igenom de lönepåverkande kriterierna så att de är kända och tillämpliga i den egna verksamheten. Lönekriteriesamtal Lönekriteriesamtalet om måluppfyllelse utifrån lönepåverkande kriterier är i huvudsak ett planerat personligt samtal som blickar tillbaka. Lönekriteriesamtalet ska vara en bedömning eller värdering av medarbetarens bidrag till verksamhetsutveckling och uppnådda mål och resultat tydliggöra krav och förväntningar på prestation och stimulera till egen utveckling mål och aktiviteter noteras i medarbetarens individuella målkort/kompetensutvecklingsplan. Medarbetarsamtal Hur medarbetaren upplever sin arbetssituation och arbetsmiljö samt vad som kan utvecklas och förbättras. Ömsesidiga förväntningar chef/medarbetare. Individuella konkreta målformuleringar i medarbetarens målkort. Samtal om ny lön Boka en tid för nytt möte om det uppstår problem eller låsningar i samtalet.

10 Skellefteå kommuns lönekriterier
Professionalitet - som leder till förbättrat resultat och god kvalitet Chefen bedömer om du fokuserar på uppdraget och använder din tid optimalt du omsätter din yrkesskicklighet i det dagliga arbetet du bidrar till ett gott resultat för verksamheten och därmed till bästa nytta för medborgare eller kund du har uppfyllt mål och genomfört aktiviteter i målkortet. Engagemang - som leder till ökad arbetsglädje och god arbetsgemenskap du bidrar till ett gott samarbetsklimat på arbetsplatsen du löser problem som uppstår och är beredd att hjälpa arbetskamrater när de får problem i arbetet du är engagerad i arbetet för Skellefteå kommun som helhet Framsynthet - som leder till nytänkande och beredskap för framtida utmaningar du på ett aktivt sätt följer vad som händer i omvärlden och specifikt inom ditt sakområde samt bedömer vad av detta som är viktigt att föra in i verksamheten du bidrar till det ständiga förbättringsarbetet genom egna initiativ som leder till synliga resultat du är beredd att ompröva arbetssätt och metoder och självklart pröva nya arbetssätt Varje verksamhet definierar betydelsen av kriterierna för att nå sina verksamhetsmål.

11 Bra prestation innebär normalprestation
En bra arbetsprestation innebär att: Utföra arbetet av god kvalitet och arbeta strukturerat för att nå verksamhetsmålen. Bidra till verksamhetsutveckling utifrån yrkesprofession. Samarbeta med chef och övriga kollegor för att nå bästa möjliga resultat. Arbeta utifrån ett förhållningssätt som präglas av professionalitet, engagemang och framsynthet och som utgår från en människosyn som bygger på allas lika värde. Följa Skellefteå kommuns policydokument, ordningsregler samt riktlinjer för uppdraget du förväntas utföra. Förbättringar Medarbetaren behöver utveckla och förbättra sina insatser. Bra prestation Medarbetaren bidrar till att nå både verksamhetsmålen och de individuella målen, vilket motsvarar den förväntade insatser enligt grundnivån. Mycket bra Medarbetaren visar konkreta enskilda in- satser för att nå de uppsatta målen och faktiska resultat går att utläsa. Utomordentligt Medarbetaren överträffar uppsatta mål, tillför kontinuerligt konkreta förslag till lösningar och är en god förebild för andra.

12 PROFESSIONALITET - SOM LEDER TILL FÖRBÄTTRAT RESULTAT OCH GOD KVALITET
Professionalitet om – som leder till förbättrat resultat och god kvalitet Kriterium Förbättrings-område Bra prestation Mycket bra Utom-ordentligt Du fokuserar på uppdraget och använder din tid optimalt. Du omsätter din yrkes-skicklighet i det dagliga arbetet. Du bidrar till ett gott resultat för verksamheten och därmed till bästa nytta för medborgare eller kund. Du har uppfyllt mål och genomfört aktiviteter i målkortet. PROFESSIONALITET - SOM LEDER TILL FÖRBÄTTRAT RESULTAT OCH GOD KVALITET

13 ENGAGEMANG - SOM LEDER TILL ÖKAD ARBETSGLÄDJE OCH GOD ARBETSGEMENSKAP
Kriterium Förbättrings-område Bra prestation Mycket bra Utom-ordentligt Du bidrar till ett gott samarbetsklimat på arbetsplatsen. Du löser konstruktivt pro-blem som uppstår och är beredd att hjälpa arbets- kamrater med problem i arbetet. Du är engagerad i arbetet för Skellefteå kommun som helhet. Du har uppfyllt mål och genomfört aktiviteter i målkortet. ENGAGEMANG - SOM LEDER TILL ÖKAD ARBETSGLÄDJE OCH GOD ARBETSGEMENSKAP

14 Framsynthet – som leder till nytänkande för framtida utmaningar
Kriterium Förbättrings-område Bra prestation Mycket bra Utom-ordentligt Du följer på ett aktivt sätt vad som händer i omvärl-den och specifikt inom ditt sakområde och bedömer vad av detta är viktigt att föra in i verksamheten. Du bidrar aktivt till det stän-diga förbättringsarbetet genom egna initiativ som leder till synliga resultat. Du är beredd på att ompröva arbetssätt och metoder och är självklart beredd på att pröva nya arbetssätt. Du har uppfyllt mål och genomfört aktiviteter i målkortet. FRAMSYNTHET - SOM LEDER TILL NYTÄNKANDE OCH BEREDSKAP FÖR FRAMTIDA UTMANINGAR


Ladda ner ppt "SAMTALSMODELL och din lön i Skellefteå kommun"

Liknande presentationer


Google-annonser