Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Exponeringsvariationens betydelse

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Exponeringsvariationens betydelse"— Presentationens avskrift:

1 Exponeringsvariationens betydelse
Ing-Marie Andersson Gunnar Rosén Karl Gummesson

2 Varför är det viktigt att titta på topparna
Varför är det viktigt att titta på topparna? Figuren visar med ett exempel från stenindustrin hur dammhalterna i andningsluften varierat under en halvtimme. Medelvärdet är 0,2 men topparna når upp till 100 gånger detta. Dammhalter Medel 0,20 Tid (s)

3 Figuren illustrerar att de kortvariga topparna i förra figuren
förklarar en stor del av det som arbetstagaren utsätts för. Att hitta orsaker till topparna och åtgärda dem lönar sig bra i detta fall. Relativ exp dos (%) 50% av exponeringen förklaras av 1,4% av tiden Om några få toppar kan undvikas kan exponeringen minskas med 75% Relativ tid (%)

4 Figuren visar hur dammhalterna varierat vid automatiserad flammbehandling av sten. Variationen är här liten med få och inte särskilt höga toppar. Medelvärdet är klart högre än i det förra exemplet. Dammhalter Medel 0,59 Tid (s)

5 Figuren illustrerar att toppar i dammhalterna inte har så stor betydelse vid automatiserad flammbehandling av sten. Här är det den allmänna damhalten i lokalen som förklarar det relativt höga medelvärdet. Inte några få toppar. Relativ exp dos (%) 50% av exponeringen förklaras av 34 % av tiden Relativ tid (%)


Ladda ner ppt "Exponeringsvariationens betydelse"

Liknande presentationer


Google-annonser