Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SDG Lotta Hedström.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SDG Lotta Hedström."— Presentationens avskrift:

1 SDG Lotta Hedström

2 Agenda 2030 ”…är en ambitiös och universell plan för de förändringar vi måste göra för att skapa en hållbar, jämställd och säker värld utan fattigdom som gäller för alla länder, rika som fattiga. Den sätter mål för att utrota fattigdomen, uppnå hållbar utveckling i dess tre dimensioner; social, ekologisk och ekonomisk samt främja fredliga och inkluderande samhällen och tackla de miljömässiga utmaningarna i vår tid, i synnerhet klimatförändringarna.”

3 (8 +) 17 UNIKA MÅL ”Halvera hunger och fattigdom på 15 år!”
2000 lanserades 8 st Millennium Development Goals för att effektivisera ODA. Stor enighet och stor entusiasm: ”Halvera hunger och fattigdom på 15 år!” Det lyckades! och framför allt visade det …..

4 ….att framgång ÄR möjlig!

5 MDGs utvärderats Utvärderingssvårigheter…. Målformuleringskonst….
Sämst: tillgång till adekvata mediciner. Bäst: tillgång till ny teknologi

6 193 länder bygger vidare: Sustainable Development Goals.
25 september ersattes/förlängdes MDG med 17 st SDG; Sustainable Development Goals. Trädde i kraft 1januari 2016

7 Sustainable Development Goals:

8 Genomförande-ansvaret
En högnivågrupp av nio länder, där bl a Sverige är med I Sverige ansvarar ministrarna A. Shekarabi och I. Lövin + en interdepartemental grupp + 80 myndigheter + Delegation En civilsamhällesgrupp följer upp i Sv. samordnar CONCORD Finansiering via Addis Abeba Action Agenda Mål 17 – Globalt partnerskap

9 Mål 1 INGEN FATTIGDOM (7 delmål) 2 INGEN HUNGER (8) 3 GOD HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE (13) 4 GOD UTBILDNING FÖR ALLA (10)

10 Mål 5 JÄMSTÄLLDHET (9 delmål)
mellan kvinnor och män kommer ingen ifrån som utmaning och nyckelåtagande. Där de bristerna är som störst i världen är den ekonomiska jämlikheten också som sämst. Bankens kunskap om genus och blick för jämställdhet i hantering av kunder och lån har avgörande betydelse för att bankens andra mål ska uppfyllas.

11 Mål 6 RENT VATTEN OCH SANITET FÖR ALLA (8) 7 HÅLLBAR ENERGI FÖR ALLA (5) 8 ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR OCH EKONOMISK TILLVÄXT (12)

12 Mål 9 HÅLLBAR INDUSTRI, INNOVATIONER OCH INFRASTRUKTUR (8) 10 MINSKAD OJÄMLIKHET (10) 11 HÅLLBARA STÄDER OCH SAMHÄLLEN (10)

13 (11) …träffar just i kärnan av den rådande kapitalistiska ekonomiska världsordningen och skulle den tas på allvar överallt skulle alla banker vara som Ekobanken i sin utlåning. Hållbar produktion för alla företag förutsätter ju ingående kunskap om både de ekonomiska, ekologiska och sociala dimensionerna och deras samspel. Medvetna kunder kan ta mycket större makt över vad som erbjuds på marknaden om deras efterfrågan blir tydligare artikulerad och uppföljd med handfasta aktioner m a p hållbarhet.

14 Mål 13 BEKÄMPA KLIMATFÖRÄNDRINGARNA (5)
är en absolut livsnödvändighet för oss alla. NU. Klimatet har redan kantrat och alla måste genast ställa om till både minskade utsläpp  och till förebyggande och lindrande åtgärder. Dessutom är de senare i sig till största delen också åtgärder  som allmänt främjar långsiktigt hållbarhet.

15 Mål 14 HAV OCH MARINA RESURSER (10) 15 EKOSYSTEM OCH BIOLOGISK MÅNGFALD (12) 16 FREDLIGA OCH INKLUDERANDE SAMHÄLLEN (11)

16 Mål 17 GENOMFÖRANDE OCH GLOBALT PARTNERSKAP (19)
Ekobankens kontaktnät och unika profil, parat med dess kontakter inom civilsamhälle och andra sociala banker i hela världen sätter oss i en position att bygga nätverk och samspela med andra progressiva krafter och förstärka effekterna av ett ansvarsfullt sparande och dito utlåning. Här blir nog utdelningen av genomförda insatser som störst.

17 Delmål 17:17 f EKO-banken 17.17 Uppmuntra och främja effektiva offentliga och offentlig-privata partnerskap samt partnerskap inom det civila samhället vilka bygger på erfarenheterna från andra partnerskap och deras finansieringsstrategier.

18 SLUTORD and the last to act to avoid worst effects of climate change”
”Ours is the first generation with the potential to end poverty – and the last to act to avoid worst effects of climate change” Ban Ki-moon, FN:s fd generalsekreterare


Ladda ner ppt "SDG Lotta Hedström."

Liknande presentationer


Google-annonser