Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grafisk kommunikation

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grafisk kommunikation"— Presentationens avskrift:

1 Grafisk kommunikation
Vad är det?

2 Ordet “graf” betyder linje, streck eller spår
Ordet “graf” betyder linje, streck eller spår. Ordet ”kommunikation” betyder utbyte av information.

3 Vanligtvis menar man att grafisk formgivning och grafisk design - tillsammans med utformning av tecken och symboler kallas grafisk kommunikation. Det innebär att utforma typografi och att arrangera bild och text till olika tryckta och digitala medier.

4 Grafisk kommunikation hittar man bl.a. i :
Tidningar, böcker och seriealbum Hemsidor och andra webbplatser Film och TV (vinjetter och texter) Industriprodukter Förpackningar av produkter Informations- och affärsskyltar Trafikmärken Reklam och propaganda Logotyper och symboler

5 Exempel:

6 Reklam

7 Iögonenfallande reklam från tidigt 1960-tal
Iögonenfallande reklam från tidigt 1960-tal. Mycket beskrivande text och med ett skämtsamt bild- innehåll. Bilden på själva produkten, både paketet och själva kaffekoppen är tydlig på flera ställen. Logotypen visas två gånger i annonsen.

8 Iögonenfallande klädreklam från tidiga 2000-talet
Iögonenfallande klädreklam från tidiga 2000-talet. Ett ganska sexuellt laddat bildinnehåll som får tala för sig självt. Ingen text eller slogan finns utom själva logotypen som man får leta efter nere till höger.

9 Logotyper Logotyper är formgivna produkt-, företags- eller producentnamn kopplade till en specifik identitet. Logotyperna publiceras med ensamrätt på sin utformning, det kallas Trade Mark.

10

11

12 Tecken Tecken kan vara flera saker men i detta fall menas pictogram, som är stiliserade teckningar, vilka informerar ett särskilt innehåll på ett så tydligt sätt som möjligt. Dessa tecken liknar det som de betyder. Också färgen har betydelse i utformningen, rött är exempelvis förknippat med fara eller förbud.

13

14

15 Symboler Symboler är inte samma sak som tecken, men de kan ingå som delar i en symbol. Till skillnad från tecken bygger inte symbolerna på likhet med vad de föreställer utan är istället en bild av ett idéinnehåll.

16

17

18 Layout Kallas på svenska ”läggut” vilket beskriver vad det innebär, att man lägger ut och komponerar bilder och text på en yta som sedan ska bli en tidnings- eller boksida, affisch, reklambild eller bokomslag t.ex.

19 Tidningar och böcker

20

21

22

23 Seriealbum

24 Affischer

25

26

27

28 Omslag till böcker, CD och DVD

29

30

31

32 Kommunikationsmodellen


Ladda ner ppt "Grafisk kommunikation"

Liknande presentationer


Google-annonser