Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Religionskunskap Att undersöka tro.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Religionskunskap Att undersöka tro."— Presentationens avskrift:

1 Religionskunskap Att undersöka tro

2 Vad menas med religion? En inre övertygelse som man tror på och har gemensamt med andra. Något man är bunden till Att visa vördnad (respekt) för en gudomlig kraft

3 Det heliga är centralt Alla religioner har något som de ser som heligt. Det heliga (oskadad, ren) är något som man är rädd om. Det heliga har en kraft som människan inte kan kontrollera.

4 Gemenskapen är lika viktig
I en religion känner man gemenskap med andra som har samma uppfattning. En religion kan vara lokal eller spridas över hela världen Vi räknar fem religioner som världsreligioner, kristendom, islam, hinduism, buddhism och judendom.

5 Det heliga är inte alltid heligt för andra
Andra människor kan strunta i det som är heligt för dig. Förr ville de kristna att alla skulle respektera deras tro, utan att respektera andras tro tillbaka.

6 Liknande problem för andra ursprungsfolk

7 Att undersöka människors tro – varför då?
Religion har stor betydelse i många människors liv. Trots olikheter så finns det många likheter. Alla religioner har till exempel andliga ledare.

8 Att arbeta med religion – utanför religionerna
Det finns andra yrken där man behöver kunskap om religion. Sådana yrken är: lärare journalister författare konstnärer terapeuter

9 Religionsvetenskap – många olika sätt att undersöka religioner
Religionshistoriker undersöker stora händelser och personer i religionen. Religionssociologer undersöker hur religion påverkar grupper och samhällen. Religionspsykologer undersöker varför människor tror och hur de upplever religion.

10 Religionskunskap behövs för vår värld -Vi måste kunna förstå varandra
Vi lever i en globaliserad och urbaniserad värld, där människor från hela världen möts och bor i stora städer. Om vi förstår vad som är heligt för andra så kan vi undvika att kränka varandra.

11 Religionskunskap behövs för vår värld – Vi behöver förstå vart vi är på väg…
När religionen får allt mindre betydelse i samhället och människor inte tror på en högre makt längre så säger man att samhället sekulariseras. Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder.

12 …och varifrån vi kommer
Våra lagar är påverkade av den religion som funnits i landet. Det finns byggnader och konst som påminner om religion. Vet vi ingenting om religion så blir det svårt att förstå böcker och filmer som använder religion.

13 Religionsfrihet är viktigt i vår tid
Många samhällen är mångreligiösa och har religionsfrihet Religionsfrihet innebär att vi har rätt att tillhöra vilken religion vi vill, men också att vi ska kunna slippa tro på någon högre makt.

14 Religionsfrihet –inte självklart överallt
Vissa länder har inte religionsfrihet I vissa länder sker religionsförföljelser. Då kan de som bestämmer i landet misshandla, fängsla eller döda en, för att man har ”fel” tro. I Sverige och andra länder med religionsfrihet, händer hatbrott. Det är när enskilda personer kränker någon på grund av till exempel den personens religion.

15 Varför tror människor? Naturvetenskapen kan inte förklara allt…

16 Religionsvetenskapliga förklaringar
Religion kan ge trygghet och styrka Religion kan hjälpa oss att ge svar på sådant som vi inte förstår

17 Religionskunskap – att undersöka människors tro
Centrala tankegångar Handlingar … en eller flera gudar och världens skapelse? … människans plats och roll i världen? … rätt och orätt, liv och död? … gudstjänster, böner och andra riter? … årets viktigaste helger? … vardagens handlingar?

18 Tolkningar Religion och samhälle … berättelser, myter och urkunder?
… händelser, profeter och andra ledare? … tolkningstraditioner och riktningar? … hur påverkas samhällen av religionen? … hur påverkas religionen av samhällen?


Ladda ner ppt "Religionskunskap Att undersöka tro."

Liknande presentationer


Google-annonser