Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Arbetsmiljöverket AFS 2015

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Arbetsmiljöverket AFS 2015"— Presentationens avskrift:

1 Arbetsmiljöverket AFS 2015
LO vägledning Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverket AFS 2015 Denna bild ligger på när folk kommer in.

2 Projektgrupp i LO hösten 2014: Larry Stewart, Fastighets
Tony Berggren GS-facken, Krister Colde, Handels Jimmie Söndergaard, HRF Conny Lundberg IF Metall, Peter Larsson Kommunal, Magnus Dahlberg, Pappers, Per-Åke Persson, SEKO, Sten Gellerstedt LO Arbetsgrupp våren 2016 Jurist Lars von Ehrenheim skrev inledande avsnitt och om 6, 7, 8, 9 och 10 §§. Bo Ericson, LO-TCO rättsskydd skrev om 11, 12 och 13 §§. Sten Gellerstedt, LO skrev samman och kompletterade texterna. LOs arbetsutskott antog denna vägledning 11 april 2016. LOs utskott för arbetslivsfrågor MOA tillsatte i december 2015 en arbetsgrupp för att göra en handledning. Jurist Lars von Ehrenheim har skrivit de inledande avsnitten och kommenterat reglerna om arbetsbelastning. Lars har arbetat vid Arbetsmarknads- departementet och vid Arbetarskyddsstyrelsen. Bo Ericson vid LO-TCO rättsskydd har kommenterat reglerna om arbetstider och kränkande särbehandling. Sten Gellerstedt utredare vid LO har skrivit samman, kompletterat och redigerat texterna. LOs arbetsutskott fastställde LOs kommentarer 11 april 2016.

3 AVs föreskrifters struktur
Systematiskt arbetsmiljöarbete Organisatoriska, psykiska & sociala Arbetsplatsens utformning Typ av arbete Kemiska risker Fysikaliska risker Användning av arbetsutrustning Mikrobiolog- risker Individ föreskrifter Ledning och fördelning av arbete ses av många arbetsgivare som något de bestämmer över helt själva. Men i arbetsmiljölagen finns regler mot brister i arbetsledning, bemanning och organisation som kan leda till ohälsa hos de anställda. Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö förtydligar lagen för några av dessa regler och tar främst upp: Ohälsosam arbetsbelastning på grund av för stor arbetsmängd i förhållande till bemanning och andra resurser, oklarhet om vad som förväntas i arbetet, brister i organisation med mera. Arbetstider Vid risk för att arbetstider ger ohälsa är det möjligt att ställa krav som gäller ”ovanpå” minimireglerna i arbetstidslagen och regler i gällande arbetstidsavtal. Kränkande särbehandling (mobbning). För att motverka och för att hantera kränkande särbehandling krävs särskilda åtgärder och rutiner.

4 Organisatoriska, sociala & psykiska frågor
Föreskrifter om: Organisatoriska, sociala & psykiska frågor Organisatorisk och social arbetsmiljö Våld och hot Ensamarbete Arbetsanpassning och rehabilitering Första hjälpen och krisstöd Ledning och fördelning av arbete ses av många arbetsgivare som något de bestämmer över helt själva. Men i arbetsmiljölagen finns regler mot brister i arbetsledning, bemanning och organisation som kan leda till ohälsa hos de anställda. Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö förtydligar lagen för några av dessa regler och tar främst upp: Ohälsosam arbetsbelastning på grund av för stor arbetsmängd i förhållande till bemanning och andra resurser, oklarhet om vad som förväntas i arbetet, brister i organisation med mera. Arbetstider Vid risk för att arbetstider ger ohälsa är det möjligt att ställa krav som gäller ”ovanpå” minimireglerna i arbetstidslagen och regler i gällande arbetstidsavtal. Kränkande särbehandling (mobbning). För att motverka och för att hantera kränkande särbehandling krävs särskilda åtgärder och rutiner.

5 Organisatorisk och social arbetsmiljö
AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljölagen har länger haft regler mot brister i arbetsledning, bemanning och organisation som kan leda till ohälsa. AFS 2015:4 förtydligar några och tar främst upp:   Arbetsbelastning Arbetstider Kränkande särbehandling (mobbning). Ledning och fördelning av arbete ses av många arbetsgivare som något de bestämmer över helt själva. Men i arbetsmiljölagen finns regler mot brister i arbetsledning, bemanning och organisation som kan leda till ohälsa hos de anställda. Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö förtydligar lagen för några av dessa regler och tar främst upp: Ohälsosam arbetsbelastning på grund av för stor arbetsmängd i förhållande till bemanning och andra resurser, oklarhet om vad som förväntas i arbetet, brister i organisation med mera. Arbetstider Vid risk för att arbetstider ger ohälsa är det möjligt att ställa krav som gäller ”ovanpå” minimireglerna i arbetstidslagen och regler i gällande arbetstidsavtal. Kränkande särbehandling (mobbning). För att motverka och för att hantera kränkande särbehandling krävs särskilda åtgärder och rutiner.

6 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Ersätter tre föreskrifter - Omvårdnadsarbete i den enskildes hem, AFS 1990:18 - Kränkande särbehandling, AFS 1993:17 - Psykiska och sociala aspekter på arbetsmiljön, AFS 1980:18 (rekommendationer). Föreskriften omvårdnadsarbete i hemmet var föråldrad. Idag förekommer mycket mer arbete än omvårdnad i den enskildes hem. AFA 2015:4 och Ensamarbete, Krisstöd och förstas hjälpen med flera föreskrifter täcker upp detta arbete. I föreskriften Kränkande särbehandling, AFS 1993:17 fanns en regel om att särskilt utreda arbetsorganisationen. Den regeln finns inte med i AFS 2015:4. Men en sådan utredning kan göras med med hänvisning till AFS 2001:1 SAM Psykiska och sociala aspekter på arbetsmiljön, AFS 1980:18, var enbart rekommendationer. En informativ och framsynt läsning, men helt utan krav på arbetsgivaren.

7 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete är en HUR-föreskrift AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö är en VAD-föreskrift

8 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Frågor att funder på - Förmår fack och skyddsombud att bevaka dessa områden? - Förmår arbetsmiljöverket att inspektera föreskriften? Exempel på frågor vid grupparbete - Finns skadlig arbetsbelastning hos oss? Hur vet vi det? - Riskerar våra arbetstider hälsan? Hur vet vi det? - Finns kränkande särbehandling hos oss? Vad gör vi då? - Hur påverkar AFS 2015:4 SAM? - Behövs någon utbildning hos oss? Vilken? Föreslå ett grupparbete på minuter där en blir utsedd att redovisa. Finns två sidor med exempel i slutet av bildspelet.

9 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Skyddsombudets roll - Företräda arbetstagarna - Verka för en god arbetsmiljö Bevaka att arbetsgivaren: - Undersöker och bedömer - Genomför åtgärder - Följer upp åtgärder Skyddsombudet ska övervaka arbetsgivarens arbetsmiljöarbete och verka för en god arbetsmiljö genom samverkan med arbetsgivaren enligt reglerna i 6 kapitlet i AML och i SAM-föreskriften (AFS 2001:1). Bevaka att arbetsgivaren fortlöpande i enlighet med reglerna i SAM-föreskriften: Undersöker och bedömer risker för ohälsa och olycksfall. Det ska ske regelbundet, vid ändring av verksamheten och vid en arbetsskada, alltid med skriftlig riskbedömning. Gäller även långsiktiga risker orsakade av till exempel arbetsbelastning. Kräv rapporter om tillbud om det saknas! (8 – 9§§ AFS 2001:1). Genomför åtgärder, alltid med skriftlig handlingsplan. Åtgärder kan vara att direkt undanröja risker för ohälsa eller olycksfall, men även för att få god arbetsmiljö i övrigt (10§ AFS 2001:1). Planen kan även omfatta en grundligare bedömning av arbetet. Följer upp åtgärder. Uppföljning ska göras varje år, skriftlig om det finns fler än 10 arbetstagare på arbetsstället (11§ AFS 2001:1). Större förändringar ska utvärderas.

10 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Skyddsombud har rätt att delta i bedömning, upprättande av handlingsplan och uppföljning (6 kap. 4 § AML och 4§ AFS 2001:1). För HSO och RSO gäller det hela arbetsstället, för SO inom skyddsområdet. Hindrande av SO, se AML 10 och 11 §§. Se även 6.6a § till AV, hänvisa till 4§ AFS 2001:1 Skyddsombud har rätt att delta i bedömning, upprättande av handlingsplan och uppföljning. (6 kap. 4 § AML och 4§ AFS 2001:1). Inför en omorganisation, till exempel en minskad bemanning eller inför planering av utvidgad, ändrad eller ny verksamhet, har skyddsombudet rätt att delta i planeringen från början. För SO gäller det inom skyddsområdet, för HSO och RSO hela arbetsstället. Vem som ska företräda arbetstagarna avgörs av den fackliga organisationen. Det är arbetsgivarens skyldighet att medverka till att skyddsombudet kan delta i planeringen. Den arbetsgivare som inte medverkar kan stämmas till Arbetsdomstolen av den fackliga organisationen enligt reglerna i 6 kap. 10 och 11 § AML. Dessa regler kompletteras genom att Arbetsmiljöverket kan ingripa med stöd av SAM-föreskriften. Sådant ingripande kan påkallas av skyddsombudet enligt 6.6a§ AML. Reglerna i 6 kap AML gäller all planering generellt, medan SAM-föreskriften fokuserar på bedömning av risker för ohälsa och olycksfall vid planering av förändringar i den pågående verksamheten.

11 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
AML och SAM är tvingande tillåter inte att andra former av samråd ersätter skyddsombudets deltagande, till exempel möten med alla arbetstagare eller information på en hemsida. Det är ofta lämpligt att den fackliga organisationen initierar en förhandling enligt MBL eller kollektivavtalet om arbetsgivaren planerar att ändra organisation eller bemanning. Vid större förändringar har arbetsgivaren förhandlingsskyldighet enligt MBL. I andra fall har den fackliga organisationen möjlighet att begära förhandling. Du som är SO bör kontakta HSO eller den i din fackliga organisation som sköter förhandlingen för att samordna era insatser. Likaså bör de fackliga representanter som sköter förhandlingen kontakta SO.

12 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
1 § Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i arbetsmiljön. SAM är riskbaserat Men arbetsmiljölagen ser även till möjligheter till utveckling, se AML 2 kap 1§.

13 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
OHÄLSA kan vara både sjukdomar enligt medicinska, objektiva kriterier och kroppsliga och psykiska funktionsstörningar av olika slag som inte är sjukdom i objektiv mening. Exempel är olika former av stressreaktioner och belastningsbesvär. Sådana tillstånd kan leda till sjukdom. Styrkan i upplevelserna, varaktigheten och förmågan att fungera som tidigare avgör om ohälsa föreligger.

14 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Kunskaper och kompetens 6§ Arbetsgivaren ska se till att chefer och arbetsledare har nedanstående kunskaper: 1. Hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning. 2. Hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling. Arbetsgivaren ska se till att det finns förutsättningar att omsätta dessa kunskaper i praktiken. Denna regel är en komplettering till 6§ i SAM-föreskriften om att chefer och arbetsledare ska ha tillräckliga kunskaper. Alla chefer och arbetsledare med personalansvar och personer på högre nivå i organisationen som beslutar om bemanning och organisation ska ha utbildning om ohälsosam arbetsbelastning (inklusive belastande arbetstider) och kränkande särbehandling. Utbildningen bör ha konkret inriktning och helst genomföras gemensamt för chefer, arbetsledare och skyddsombud. Det kan ge en gemensam förståelse av begrepp och en möjlighet att diskutera varandras syn på eventuella problem på arbetsstället. Skyddsombuden rekommenderas att ha en egen del i utbildningen om skyddsombudets särskilda roll att företräda arbetstagarnas intressen, som delvis kan skilja sig från arbetsgivarens.

15 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Kunskaper och kompetens Ska finnas förutsättningar att tillämpa kunskaperna - Befogenheter: ekonomiska, personal, utrustning, lokaler, tid. - Rimlig arbetsbelastning - Stöd från högre chefer Saknar chefen handlingsförmåga - gå till chefens chef. Begär organisatorisk förändring. 6§ säger vidare att chefer och arbetsledare ska ha förutsättningar att göra bruk av sina kunskaper. De ska bland annat ha en handlingsförmåga genom tillräckliga befogenheter, en rimlig arbetsbelastning och stöd från högre chefer. Handlingsförmåga innebär bland annat ekonomiskt utrymme för nödvändiga åtgärder och tillgång till personal med tillräckliga kunskaper, utrustning, lokaler och tid. Enligt 6§ SAM ska det finnas en tydlig fördelning av uppgifter (delegation). Arbetsmiljöuppgifter kan inte delegeras till skyddsombudet, eftersom det strider mot skyddsombudets roll att övervaka arbetsgivarens arbetsmiljöarbete. Tillräckliga befogenheter innebär att ansvarsområde och möjlighet att fatta beslut ska stämma överens, vilket ibland brister. Om så är fallet måste skyddsombud och fack rikta krav dit där den verkliga bestämmanderätten finns. Facket bör samtidigt begära en organisatorisk förändring så att chefens ansvarsområde och befogenheter stämmer överens. Detta är oftast svårare att åstadkomma.

16 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Mål 7 § Utöver det som gäller enligt 6 § och 9–14 §§ i dessa föreskrifter ska arbetsgivaren ha mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Målen ska syfta till att främja hälsa och öka organisationens förmåga att motverka ohälsa. Arbetsgivaren ska ge arbetstagarna möjlighet att medverka i arbetet med att ta fram målen och se till att arbetstagarna känner till dem. Bestämmelsen är en komplettering till 5§ i SAM-föreskrifterna som säger att det ska finnas en arbetsmiljöpolicy. Naturligtvis kan policy och mål finnas i samma dokument. Skillnaden mellan mål och handlingsplaner enligt 10§ i SAM-föreskrifterna är att målen tar upp långsiktiga problem.

17 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Mål Målen ska handla om konkreta behov och brister i verksamheten och ska revideras vid behov. Skyddsombud eller skyddskommitté ska ha möjlighet att medverka då målen tas fram. Att målen diskuteras på allmänt möte med arbetstagarna är bra, men ersätter inte arbetsgivarens skyldighet att samråda. Ett fackligt intresse är att målen att främja hälsa och motverka ohälsa handlar om konkreta behov och brister i verksamheten och att de revideras vid behov.

18 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Ohälsosam arbetsbelastning 9§ Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att resurserna ska anpassas till kraven i arbetet.

19 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Exempel på vad som kan leda till ohälsosam arbetsbelastning Mer arbete i förhållande till bemanningen genom ändrad organisation eller som en smygande ökning av arbetsuppgifterna. Nya krav gör arbetet svårare utan att mängden ökat. Bristande återhämtning, få eller korta raster, ingen variation i arbetet. Kombination tidsbrist och tunga lyft som ger belastningsskador. Ensamarbete kan på flera sätt öka arbetsbelastningen. Långvarig tidsbrist eller otillräcklig kunnighet kan leda till utmattning.

20 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Ohälsosam arbetsbelastning Vad är ohälsosam belastning och otillräckliga resurser. Tecken är om likartad sjukdom eller utmattning finns hos flera som har samma arbetssituation, samma chef eller har utsatts för samma omorganisation. Hur avgör vi om arbetsbelastning hos oss kan ge ohälsa?

21 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Ohälsosam arbetsbelastning Slutsatser från domstol (se bilaga 3): - Sakkunnig bedömning av arbetsbelastning. Ska göras tillsammans av lokala parter eller av utomstående expertis med båda parters förtroende. Domstolen vill se bedömning av arbetsbelastning En slutsats av några domar från kammarrätt och förvaltningsrätt är att det ofta behövs en sakkunnig bedömning av vad som är en acceptabel arbetsbelastning. Domarna visar att en sådan bedömning ger stöd åt Arbetsmiljöverkets tvingande krav. I ett fall har Arbetsmiljöverket på fri hand satt en gräns för arbetsbelastning och fått stöd av förvaltningsrätten (Karlstad, dom , mål nr ). Även här utgår man från landstingets tidigare bedömning av vad som är normala patientbeläggningen. I ett regeringsbeslut från 2002 (överklaganden av AV:s beslut gick då till regeringen) bestämdes att en personalneddragning vid ett gruppboende inte fick ske förrän kommunen gjort en konsekvensutredning och bedömning av om neddragningen kunde medföra risker för ohälsa eller olycksfall.

22 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Arbetsinnehåll 10§ Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna känner till 1. vilka arbetsuppgifter de ska utföra, 2. vilket resultat som ska uppnås med arbetet, 3. om det finns särskilda sätt som arbetet ska utföras på och i så fall hur, 4. vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när tillgänglig tid inte räcker till för alla arbetsuppgifter som ska utföras, och 5. vem de kan vända sig till för att få hjälp och stöd för att utföra arbetet. Arbetsgivaren ska därutöver säkerställa att arbetstagarna känner till vilka befogenheter de har enligt punkterna 1–5.

23 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Arbetsinnehåll Exempel: krav från anhöriga vid vård och omsorg Reda ut med arbetsgivaren vilka arbetsuppgifter som ska göras, vilka som ska göras först, gränser för befogenheter, stöd eller hjälp när tiden inte räcker till eller när det händer något oförutsett.

24 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Arbetsinnehåll Kammarrätten i Göteborg, dom Arbetsmiljöverket förelade 2013 Örebro kommun att skriftligt tala om i vilken ordning lärarna i en skola ska prioritera sina arbetsuppgifter. Kommunen överklagade med kammarrätten gav Arbetsmiljöverket rätt.

25 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Starkt psykiskt påfrestande arbete 11§ Arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att motverka att arbetsuppgifter och arbetssituationer som är starkt psykiskt påfrestande leder till ohälsa hos arbetstagarna.

26 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Starkt psykiskt påfrestande arbete Exempel på starkt psykiskt påfrestande arbete Risk för hot och våld, särskilt vid ensamarbete. Arbete med svårt sjuka patienter och människor i stor nöd. Ensamarbete i kontrollrum med krav på att fatta beslut i en kritisk situation.

27 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Arbetstid 12§ Arbetsgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att motverka att arbetstidens förläggning leder till ohälsa hos arbetstagarna.

28 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Arbetstid Genom 12 § förstärks skyddsombudets rätt att föra fram krav till arbetsgivaren om arbetstidens förläggning. Arbetstidens längd och förläggning är reglerad i arbetstidslagen och i AML 2 och 3 kap. För minderåriga 5 kap. AML och i AFS 2012:3. Regleras även i vägarbetstidslagen, lagen om vilotid för sjömän, flygarbetstidslagen och lagen om arbetstid med mera i husligt arbete.

29 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Arbetstid som kan leda till ohälsa Övertidsarbete. Längden på perioder av nattarbete. Scheman vid oregelbunden arbetstid. Delade arbetspass. Gränslösa arbeten. Möjlighet ta rast och pauser, särskilt när det inte är dagtid. Möjlighet att äta när rast ersatts med måltidsuppehåll. Arbetstider för delvis föräldralediga.

30 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Frågor som kan ställas om arbetstider Hur omfattande är det? Vad beror omfattningen på? Hur länge har det pågått? Är det verkligen nödvändigt? Är berörda varslade i god tid? Möjlighet till återhämtning? Går det att utformas på ett bättre sätt med tanke på återhämtning och möjlighet till ett socialt liv på fritiden.

31 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Förebygga kränkande särbehandling 13§ Arbetsgivaren ska klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten. Arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att motverka förhållanden i arbetsmiljön som kan ge upphov till kränkande särbehandling.

32 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Kränkande särbehandling: handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap.

33 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Punkter att upprätta i samverkan med arbetsgivaren Utbildning av chefer, arbetsledare och SO som ska omfatta bemötande av människor i akut stress och kris samt hur olika arbetsvillkor påverkar människors upplevelser, samspel och risker för konflikter. Säkerställ att kravet på utbildning uppfylls och att kunskaperna återkommande uppdateras. Bevaka att inte risker för motsättningar bland personalen skapas vid en förändring av verksamheten. Bevaka att riktlinjerna i 9-12 §§ om arbetsbelastning och arbetstidens förläggning efterlevs som ett sätt att motverka mobbning.

34 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Fler punkter De som ska svara för det systematiska arbetsmiljöarbetet inklusive att motverka kränkningar ska ha resurser och befogenheter för uppgiften. Klargöra för samtliga anställda att kränkande särbehandling inte accepteras. Skapa normer som gagnar rättvisa och som uppmuntrar ett vänligt och respekterande klimat på arbetsstället. Skapa mekanismer i verksamheten så att kränkande särbehandling upptäcks, till exempel regelbundna samtal med anställda och anonyma enkäter. Fastställa när och hur ofta sådana undersökningar ska ske och vilka som ska delta. Bevaka att inte inhyrd arbetskraft särbehandlas.

35 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Hantering av kränkande särbehandling 14§ Arbetsgivaren ska se till att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras. Av rutinerna ska det framgå 1. vem som tar emot information om att kränkande särbehandling förekommer, 2. vad som händer med informationen, vad mottagaren ska göra, och 3. hur och var de som är utsatta snabbt kan få hjälp. Arbetsgivaren ska göra rutinerna kända för alla arbetstagare.

36 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Rubriker i avsnitt kränkande särbehandling -Hantering av kränkande särbehandling -Rutiner för inträffade fall (handlingsplan) -Särskild oberoende instans -Skyddsombudets och det lokala fackets roll -Hur gå till väga gentemot de som mobbar? -När arbetsgivaren kränker -Om arbetsgivaren inte följer 13 och 14 §§

37 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Utreda och vidta åtgärder Om en arbetstagare blir utsatt för kränkande särbehandling ska arbetsgivaren utreda och vidta åtgärder. 14 § är ett komplement till 9 och 10 §§ i SAM. Där anges att arbetsgivaren är skyldig att utreda orsakerna och vidta åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall. Redan vid misstanke om eller tecken på kränkande särbehandling inträder arbetsgivarens utredningsplikt.

38 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
När det är arbetsgivaren som kränker Dessa föreskrifter gäller givetvis såväl högste chefen som lägre chefer och arbetsledare. Kränkande särbehandling som utövas av arbetsledningen kan också angripas som överträdelse av andra arbetsrättsliga regler än AML, se kommentaren i vägledningen. När någon i arbetsledningen är den som kränker rekommenderas starkt att anlita en extern oberoende utredare som båda parter har förtroende för.

39 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Om arbetsgivaren inte inför rutiner enligt 13 och 14 §§ Använda 6 kap. 6 a § AML   Förhandling 10 § MBL Kräva att arbetsgivaren inför de rutiner som föreskrivs i 13 och 14 §§. Om det finns skyddskommitté ska frågan ha behandlats där. Ytterst en fråga för Arbetsmiljöverket att meddela föreläggande med vite. Begär lokal förhandling. Syftet är att komma till tals med arbetsgivaren och förmå denne att uppfylla kraven 

40 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

41 Därför utser den fackliga organisationen skyddsombud
Förmår utse skyddsombud. Ser till att valet går rätt till och att skyddsombudet representerar löntagarna och inte arbetsgivaren. Skyddar skyddsombudet mot eventuella trakasserier. Utbildar skyddsombudet, gärna tillsammans med arbetsgivaren. Bevakar att beslut i arbetsmiljöfrågor genomförs. Bär kunskaper och erfarenheter i arbetsmiljöfrågor genom åren.

42 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Exempel vid grupparbete Avtal om bemanningsplanering 1§ Fortlöpande förändringar som påverkar bemanning, tidsåtgång, arbetstid och/eller arbets­innehåll hanteras i linjen. Arbetsledare är skyldig att med skyddsombud eller annan facklig representant syna om bemanning, kompetens, verktyg, mm uppfyller vissa villkor innan ny eller ändrad verksamhet får starta. 2§ MBL-förhandlad bemannings­plan skall finnas om beting, takt, kompetens, etc. 3§ Tvist i linjen enligt §1 förs uppåt i organisationen för avgörande i MBL-förhandling. 4§ Avtal om förhandlingsordning sluts lokalt mellan parterna för §§ 2-4. AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

43 AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Exempel som kom fram vid grupparbete Gemensamma anteckningar vid tillämpning av SAM på AFS 2015:4. Båda parter skriver ner sin syn, behöver inte vara överens. Går igenom dem vid nästa uppföljning. Ansågs viktigt att komma överens med Ag om vad som ska prioriteras vid tidsbrist. Undvik detaljerade arbetsbeskrivningar, det begränsar både den anställde och utveckling. Kom överens med Ag om metod som värderar arbetsbelastning, gärna med risk i grön, gul, röd. Ta in expertis om vi inte kan själva.


Ladda ner ppt "Arbetsmiljöverket AFS 2015"

Liknande presentationer


Google-annonser