Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En lärarhandledning från MÄN

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En lärarhandledning från MÄN"— Presentationens avskrift:

1 En lärarhandledning från MÄN
Boys Don’t Cry En lärarhandledning från MÄN

2 Glädje ”Du kan aldrig krossa mitt hjärta Siri” – vad tänker ni att Milo slipper genom att ta hjälp från Siri snarare än en vän? Att Siri inte kan ”krossa mitt hjärta” – vad grundar sig den tanken i? Varför ber inte Milo sin bror Anton om hjälp istället?

3 Glädje (forts) Milo uttrycker den kanske mest självklara av känslor när han får stöd av datarösten Siri – kan det vara svårt att uttrycka glädje ibland? Om ja, varför är det så och när är det så? När är det självklart att uttrycka glädje? Och vad är ett självklart uttryck för glädje?

4 Intresse Det som intresserar en slukar ofta ens uppmärksamhet. Men olika saker engagerar på olika sätt, och ger olika sorters möjlighet att dela intresset. Hur skiljer sig intresse för olika upplevelser?

5 Intresse (forts) Diskutera skillnaderna mellan upplevelser:
Är det någon skillnad mellan att se ett tv-program eller en dvd-film hemma på tv:n eller datorn och att se en film på biograf? Vad är skillnaden mellan att se en film och en teaterpjäs? Hur skiljer sig upplevelsen mellan att spela datorspel och se film?

6 Förvåning I slutet av pjäsen säger Anton ”Jag är inte längre där nu, jag är inte längre rädd”. Den största förvåningen han uttrycker i hela pjäsen är över att inte vara rädd. Förvåning är varken bra eller dåligt, men det är så klart en bra känsla att slippa vara rädd. När förvånades ni senast av någon nära er? Vad var det som väckte en sådan reaktion?

7 Avsky Innan Sammi och Ossian planerar sin wrestlingvideo – där Sammi är ”The King of Destruction” bråkar de om hur Senno behandlats av några andra killar och hur de ska göra. ”Det är såna män som borde dö” säger Sammi. ”Det ska stå tafsare på din gravsten”. ”Vi slutar hälsa på dem”

8 Avsky (forts) På vilka olika sätt kan man uttrycka avsky och avsmak i grupp? Kan det skilja sig mellan killar och tjejer? Vad kan det innebära för relationer? För grupper? Finns det en koppling mellan avsky och våld? Vilka andra känslor utöver avsky tycker ni att Sammi och Ossian uttrycker?

9 Avsmak Genom hela pjäsen är både Milo och Anton såväl som Sammi och Ossian mer öppenhjärtiga när de talar ensamma än när de talar till varandra. Ofta visar de avsmak inför det sina närmsta eller andra omkring dem gör. Hur påverkas man av att andra i ens närhet uttrycker avsmak inför något man själv gör? Vad känner ni själva avsmak inför? Hur kan det visa sig?

10 Ilska

11 Ilska ”Du är bara ledsen för att du inte kan få några kompisar” säger Ossian till Sammi. Och ”du kanske förtjänade att bli lite sårad”. Det är inte ovanligt att folk förolämpar eller kränker människor när de är arga, till och med sina bästa vänner. Finns det saker era nära vänner gör som ni blir ilskna av? Hur uttrycker ni att ni blir arga då? Kan det vara bra att vara arg? Finns det bra och dåliga saker att vara arg på?

12 Ledsnad Milo umgås hellre med Siri än någon annan levande person. Det kan man säga är ett sätt att hantera ledsnad. Men att kunna prata med andra människor i sin närhet när man är ledsen är en trygghet i livet – omvänt lider framförallt många äldre män av att inte ha några att prata med i livet. Vem eller vilka pratar ni helst med om ni är ledsna?

13 Rädsla

14 Rädsla ”Det är såna män som borde dö” – att känna rädsla inför hot är inte konstigt, men på vilka sätt kan man reagera på rädsla? Ge exempel både på olika saker ni varit rädda för och olika sätt ni reagerat på saker som ni känt er rädda för.

15 Skam

16 Skam Joel pratar om sitt målbrott och hur han under en lång tid förställde rösten för att få status. Han maskerar sig för att slippa – han vill inte ha låg status eller vara instängd, han ville få större rörelsefrihet. Att skämmas beror inte nödvändigtvis på något hos den som skäms, utan lika ofta på omgivningens reaktioner och beteende. Lista saker ni tycker man kan skämmas för, såväl som saker folk ofta skäms för men som ingen borde tycka är pinsamt.

17 Fotografier: Rebecka Holmström Text: Nathan Hamelberg 2017
Boys Don’t Cry - en lärarhandledning från MÄN, särskilt framtagen i samarbete med UngaTur för verket Boys Don´t Cry. Fotografier: Rebecka Holmström Text: Nathan Hamelberg 2017


Ladda ner ppt "En lärarhandledning från MÄN"

Liknande presentationer


Google-annonser