Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till Grönt kort kurs Hösten 2016 hos UBRK.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till Grönt kort kurs Hösten 2016 hos UBRK."— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till Grönt kort kurs Hösten 2016 hos UBRK

2 Vad ska vi göra idag? Presentation av deltagarna muntligt och skriftligt. Genomgång av kursens upplägg. Praktisk information. TDB. Kort om tävlingar. Läxa till nästa gång.

3 Intervjua en deltagare du inte känner så väl sedan tidigare!
Vad heter hon/han? Varför vill personen ta grönt kort? Vilken är favoritgrenen? Egen häst/lånad häst/lektionshäst Tidigare erfarenheter av tävlingar? Bästa tävlingsminnet? Bästa hästminnet?

4 Alla som vill tävla högre/mer än klubbtävlingar 2017.
Vem behöver Grönt kort? Alla som vill tävla högre/mer än klubbtävlingar 2017. 2003:or och äldre 04:or 2005 och yngre

5 Det kan jämföras med ett körkort för hästtävlingar.
Vad är Grönt kort? Det kan jämföras med ett körkort för hästtävlingar. Du ska lära dig så mycket om hästar och tävlingar att du inte är farlig vare sig för dina med-tävlare, din häst eller dig själv.

6 Priser: 150 för barn/förälder som inte tar kortet,
400 för medlemmar som löser licens för UBRK 2017, gäller även föräldrar till ryttare. 500 för medlemmar som inte löser licens, 700 för icke medlemmar. Betalas till UBRK:s bg Då ingår kursträffarna, kursmaterial och en registrering av ditt kort i TDB, som distriktet sköter när provet är klart. Du måste vara medlem i någon ridklubb ansluten till Svenska ridsportförbundet för att få ta Grönt kort. Eftersom provet skrivs i januari gäller att du ska vara medlem i den klubb du väljer under 2017. Kursen ska vara betald innan provet skrivs.

7 Ett av kurstillfällena är praktiskt och ska genomföras i stallmiljö.
Grönt kort kursen innehåller 18 timmar som kan fördelas på till exempel sex tillfällen à tre timmar, alternativt en helgkurs. Ett av kurstillfällena är praktiskt och ska genomföras i stallmiljö. Utöver kursen tillkommer en slutlig avstämning/slutprov. Boken Grönt kort används som kurslitteratur och där man nu som komplement även tagit fram en mobilanpassad webbplats som med fördel kan användas i utbildningen. Webbplatsen innehåller det mesta som finns i boken men även ett femtontal filmer samt olika självtester. I filmerna följer man ett tävlingsekipage under en tävlingsdag. Testerna innehåller frågor om SvRF organisation, tävlingsfrågor i ridsportens grenar samt frågor om hästen. Deltagaren kan välja att göra testerna före-, under- och efter sin utbildning. Ett utmärkt sätt att repetera och testa av sina kunskaper. Här hittar du till den mobilanpassade webbplatsen:

8 Söndag 9/ Introduktionsträff, allmänt om tävlingar, TDB och ”proppar” Läxa: Besök en tävling före nästa träff och jobba med uppgifter som du får träff 1. 14-16/10 eller någon annan dag före 29/10. Tävlingsbesök. Passa gärna på och besök Änglahoppet i Borås, en jättestor nationell ponnytävling Uppgifter att lösa finns. Det finns också andra tävlingar i närheten och du ska åka till minst en tävlingsdag. Lördag 29/10 Em exakt tid beror på antalet starter i dressyr-KM/LM Redovisning av uppgifter från olika tävlingsplatser. Dressyrtävling. UBRK har KM och LM i dressyr och du ska jobba med kursuppgifter men får gärna starta själv. Vi träffas under och efter själva tävlingen. Du ska också vara med i förberedelsearbete inför söndagens hopptävling. Vad måste man tänka på som tävlingsarrangör? Vad kan man förvänta sig som tävlande? Läxa: Alla kommer att få varsin uppgift (olika uppgifter) att lösa och presentera till nästa gång. Söndag 30/10 UBRK har Pay and jump och KM/LM i hoppning. Var gärna med som funktionär eller deltagare. Frivilligt.

9 Söndag 4/ Svenska ridsportförbundets organisation. Redovisningar av uppgifter. Dressyr, fälttävlan och andra grenar. TR. Även nu får ni uppgifter att förbereda till nästa gång. Lördag 8/ Praktiskt inriktad dag. Redovisningar av uppgifter. Repetition inför provet. Ta med egen lunch och kläder så du kan vara i stall och utomhus. Dagen avslutas med att du genomför det praktiska provmomentet. Torsdag 12/ ca 20.00 Slutprov. I god tid till detta tillfälle måste du betalat in medlemskap i någon ridklubb samt din kursavgift.

10 Intyg om ridkunskap Det finns en länk till intyget i texten. Nytt för i år är att kuskar ska visa körkunskap.

11 Skaffa pass, giltig vaccination, mätintyg för ponny så kan du börja tävla direkt (om du vill) när du tagit ditt gröna kort.

12 TDB

13 Att börja tävla?! Vad innebär det att rida tillräckligt bra?
Att tänka på: Rider jag tillräckligt bra? Vad innebär det att rida tillräckligt bra? Finns det någon som kan hjälpa mig på tävlingen? Har jag någon häst? Eller kanske har jag en häst som vill tävla? Hur mycket kan hästen? Vem ska vara duktigast; du eller hästen?

14 Hur går en dressyrtävling till?

15 Hur går en hopptävling till?

16

17 Regional hopptävling för ponny i Alingsås

18 Uppgifter kring propositionerna
Ta minst två propostitioner (gärna fler) bland dem som finns på bordet och lös dessa uppgifter: Vem arrangerar? När och var? Gren, svårighetsgrad, klasser, bedömning Hur mycket kostar det? Var tävlar du? Var rider du fram? Övrigt du kan läsa ut om tävlingsplatsen? Vem dömer och vem bygger banan? Vad kan du vinna? Vad ska du packa till dig själv? (TR) Vad ska du packa till din häst/ponny? (TR)

19 Änglahoppet i Borås 14-16/10

20 Hopptävlingar inom 7 mil före 29/10 Sökt på ponny, sök gärna själv på häst.
 (3) Borås Fältrittklubb Änglahoppet Regional och Nationell tävling i Hoppning ponny och ridhäst Proposition ÖPPEN  (1) Isabergs Ridklubb Äppelhoppning Lokal tävling i Hoppning ponny och ridhäst v42  (2) Föreningen Trollhättans Sportryttar Jumpinnhoppet med SM-kval Regional och Nationell tävling i Hoppning ponny  (1) Marks Ridklubb Ponnyallsvenskan Div II omg 3 Borås-serien Lokal tävling i Hoppning ponny ÖPPENPONNYALLSVENSKAN HOPPNING DIV II Falbygdens Hästsportförening Hösthoppet med Ponnyallsvenskan Div II omg 3

21 Uppgifter som ska lösas i samband med tävlingsbesöket
Vilken klubb arrangerar tävlingen? Är det en stor ridklubb? Arrangerar de många tävlingar på ett år? Vilka olika funktionärer stöter du på den här tävlingsdagen? Var finns de någonstans? Vilka arbetsuppgifter har de? Hur kan du se att de är funktionärer? Ser du överdomaren och vad verkar hon/han göra? Veterinär Finns det veterinär på tävlingen? Till vilka klasser måste man visa hästen på den här tävlingen? Studera gärna hur visningen går till. Vad får/ska hästen ha på sig vid besiktningen? Hur mycket kostar veterinärbesiktningen?

22 Studera anläggningsskissen
Är den lätt att förstå och finns den information du behöver för att hitta sådant du letar efter på en tävlingsdag? Fundera på hur arrangören arbetat med säkerhetsfrågor. Hur hindrar man att publik och hästar blandas t.ex.? Studera hur det verkar fungera i sekretariatet Är det öppet jämt? Om de stänger – när gör de det? Tar det lång tid för ryttarna? Vad ska de göra i sekretariatet den här tävlingen? Hur vet de detta? Finns det startlistor för alla som önskar? Studera banskissen för någon av klasserna. Vilken bedömning är det fråga om? Hur många språng i grundomgång/omhoppning eller Fas 1/Fas 2? Vilket tempo ska man rida i? Vilken maxtid?

23 Bangång Följ noga en ryttares bangång. Hur långt är det mellan hindren? ”Stegar” ryttaren vägarna? Var är start och mål? Finns det risk att man som ryttare kan missa att passera start- respektive mållinjerna? Hur många galoppsprång tror du att det är mellan hindren? Vilka hindertyper förekommer? Om det är omhoppning – finns det alternativa vägar? Framhoppning Hur fungerar det på framhoppningen? Hur många och vilka hindertyper finns det? Hur många ekipage får hoppa fram samtidigt? Hur höga är hindren? Vem/vilka sänker och höjer? Hur vet ryttarna när de får komma in och hoppa fram? Såg du några problem på framhoppningen och vad tror du de berodde på?

24 Tävlingsritterna Följ klassen du följt bangången för. Hur vet den som tävlar att den fått startsignal? Hur många ekipage har de inne på banan samtidigt och vad gör den/de som inte tävlar? Blev det så många galoppsprång mellan hindren som du trodde? Vilka problem har ryttarna med banan? Vad tror du de beror på? Hur många felfria ekipage blir det i förhållande till antal startande? Tog ryttarna de omhoppningssvängar du funderat ut? Hur går prisutdelningen till och vilka priser delas ut? Hur går ett ärevarv till? Bedömning och andra domaringripanden Vad säger och gör domaren? Är det någon bedömning du tycker är konstig? Vilken/vilka? Är det några ryttare som får tillsägelser? För vad i så fall? Av vilka anledningar blir ekipage uteslutna? Är det någon som utgår på egen begäran och hur visar de detta?

25 Ryttarnas uppförande utanför själva ritten
Ser du några exempel på osportsligt uppträdande? Vilka? Ser du exempel på bra/dåligt horsemanship? Vilka? Lastning och urlastning Ta gärna en sväng på parkeringen och passa på att studera hur olika tävlande löser ur- och ilastningen. Har alla den utrustning de måste ha när de lastar ur? Vilken övrig utrustning har hästarna? Finns det skottkärra och grep på parkeringen? Uppmanas ryttarna att lämna telefonnummer så att parkeringsvakterna kan nå dem om hästen blir orolig? När du redovisar ska du beskriva ”din tävling”. Du behöver inte berätta svaren på alla frågorna men du kan ha dem som en hjälp när du förbereder dig. Räkna med att du ska prata några minuter om tävlingen. Ta med dig dina anteckningar med svaren för efter allas redovisningar har vi en diskussion där vi tar upp sådant du funderat på.

26 Att göra till nästa träff:
Besöka en tävling och lösa arbets- uppgifterna. De kommer att finnas på klubbens hemsida. Förbereda en redovisning av ”din tävling” Skaffa gärna en inloggning i TDB redan nu. Skaffa gärna ett intyg på ridkunskap redan nu. Du ska visa det någon gång under kursens gång.


Ladda ner ppt "Välkommen till Grönt kort kurs Hösten 2016 hos UBRK."

Liknande presentationer


Google-annonser