Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lektion 1 Mål med lektionen:

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lektion 1 Mål med lektionen:"— Presentationens avskrift:

1 Lektion 1 Mål med lektionen:
Jag förstår vad ämnet hem- och konsumentkunskap (HK) innebär. Jag förklarar hur matcirkeln ska användas. Jag diskar och håller rent i köket. Detta gör vi: 1. Tyst samtal – Vad innebär ämnet hem- och konsumentkunskap? (Vad kan vi idag om olika begrepp?) 2. Genomgång av matcirkeln – film ”Äta bör man”. 3. Rita matcirkel. Vi gör en egen matcirkel. 4. Vi lagar en matcirkelsmörgås. 5. Vi repeterar hur man diskar och rengör i köket. Läxa: Repetera matcirkeln mm s.4-8, läs igenom s om tips och råd i köket och hygien.

2 Utvärdering i skrivboken
Hur väl nådde du upp till målen idag? Beskriv matcirkeln och hur man använder den. I filmen berättade de om olika näringsämnen som finns i maten. Vilka kommer du ihåg?

3 Lektion 2 Mål med lektionen:
Jag förklarar hur jäst fungerar och vad som händer när degen jäser. Jag bakar med jäst. Jag använder olika mått när jag bakar. Jag prisberäknar flingor. Detta gör vi: 1. Baka grahamsfrallor. 2. Vi studerar flingpaket och jämför priset på dem när vi fyller i ett protokoll. 3. Film – ”Hoppsan Kerstin – frukost” Värdera ditt arbete med frallorna i skrivboken. Vad ska man tänka på när man bakar med jäst? Vad händer när degen jäser? Vad i ditt arbete fungerade? Var det något som inte fungerade? Vad ska du tänka på nästa gång du bakar med jäst?

4 Lektion 3 Mål med lektionen:
Jag förklarar hur matcirkeln ska användas. Jag jämför innehåll och förpackningar för att sen kunna välja flingor som är bra för H, E, M (hälsa, ekonomi och miljö). Jag förklarar vad nyckelhålsmärket innebär. Detta gör vi: 1. Förhör på matcirkeln. 2. Film – ”Nyckelhålet” och ”Det dolda sockret” 3. Vi fyller i resten av protokollet. 4. Vi lagar en frukost med gröt, smörgås mm. Innan lektionen är slut ska hela protokollet om flingorna vara ifyllt och du ska ha resonerat kring dina val. Läxa: Planera, tillaga och servera en frukost hemma. Om ni har möjlighet tar ni bilder på frukosten. Muntlig redovisning nästa vecka.

5 Mål med lektion 3: Jag förklarar hur matcirkeln ska användas. Jag jämför innehåll och förpackningar för att sen kunna välja flingor som är bra för H, E, M (hälsa, ekonomi och miljö). Jag förklarar vad nyckelhålsmärket innebär. Värdering av lektionen: Titta på målen ovan. - Hur väl nådde du upp till dessa? - Vad behöver du öva mer på under kommande lektioner?

6 Lektion 4 Mål med lektionen:
Jag förklarar skillnaden på konsumentinformation och reklam. Jag steker med hänsyn till H,E,M (hälsa, ekonomi och miljö). Jag använder redskap som fungerar. Jag övar på att motivera val av flingor utifrån H,E,M. Detta gör vi: 1. Presentation av läxa – frukost. 2. Vi lagar Omelett – frukost/mellanmål. 3. Vi tittar på elevexempel av ”välja flingor”. 4. Vi fortsätter att titta på olika flingpaket – Vad är konsumentinformation och reklam? Hur skulle en förpackning se ut med bara konsumentinformation/bara reklam? 5. PPT-film ”reklam och konsumentinformation” 6. Film ”Speja på reklam” Läxa: Titta på metodfilmen ”Steka omelett”.

7 Jag förklarar skillnaden på konsumentinformation och reklam.
Mål med lektion 4: Jag förklarar skillnaden på konsumentinformation och reklam. Jag steker med hänsyn till H,E,M (hälsa, ekonomi och miljö). Jag använder redskap som fungerar. Jag övar på att motivera val av flingor utifrån H,E,M. Värdering av lektionen: Titta på målen. - Beskriv vad du har lärt dig och övat på idag. - Hur väl har du nått upp till målen?

8 Lektion 5 Mål med lektionen: Detta gör vi:
Jag lär mig att välja varor som är bra för miljön. Jag planerar, tillagar, serverar och efterarbetar i köket. Jag kokar med hänsyn till H, E, M (hälsa, ekonomi, miljö). Jag utvärderar arbetsprocessen. Detta gör vi: 1. Film ”Du mår som du äter – bara fisk”. 2. Jobba med hälsomärkning och miljömärkningar. 3. Vi lagar fisk i ugn med kokt potatis och olika tillbehör. Läxa: Titta på metodfilmerna ”Steka omelett” och ”Koka potatis och rotfrukter” samt öva på märkningarna.

9 Utvärdering av lektionen
Beskriv i vilken ordning ni tillagade maten. Skriv i punktform. Fungerade hela arbetsprocessen (planera, tillaga, servera, efterarbeta) eller hade du gjort på något annat sätt om du lagat maten igen? Beskriv hur du kokade potatis med hänsyn till H, E, M. Är denna maten bra för miljön? Varför/varför inte? Sej? Potatis? Ärtor? Morot? Broccoli? Tomat?

10 Lektion 6 Mål med lektionen: Detta gör vi:
Jag lär mig att välja varor som är bra för miljön. Jag planerar, tillagar, serverar och efterarbetar i köket. Jag kokar och steker med hänsyn till H, E, M (hälsa, ekonomi, miljö). Jag utvärderar arbetsprocessen. Detta gör vi: 1. Vi fyller i ett Venn-diagram om potatis och ris. 2. Vi lagar: Korv stroganoff och ris med grönsaker. 3. Vi går igenom hur man kan välja miljövänlig mat. 4. Film om falukorv. Läxa: Öva kokning och stekning inför provmatlagningen. Se metodfilmer. Öva på hur man kan välja miljövänlig mat: Säsong, närproducerat, miljömärkningar som t ex Krav, EU-lövet och MSC.

11 Utvärdering av lektionen
Hur fungerade det att planera, tillaga, servera och efterarbeta (arbetsprocessen)? Hade du gjort på något annat sätt om du lagat maten igen? Beskriv hur du stekte löken och korven med hänsyn till H, E, M. Beskriv hur du kokade riset med hänsyn till ekonomi och miljö. Är maten vi lagade förra och denna veckan bra för miljön? Varför/varför inte? Sej? Potatis? Ris? Morot?

12 Lektion 7 Provmatlagning – Köttfärsgratäng med valfria grönsaker/frukt (tänk på matcirkeln). (I frysen finns ärtor och broccoli.) Ni har 1tim 15 min till förfogande. Maten serveras varm kl ! Utvärdering av arbetsprocessen - stencil (planera, tillaga, servera, efterarbeta)

13 Lektion 8 Mål med lektionen: Detta gör vi: 1. Vi skriver ett prov.
Jag skriver ett prov där jag jämför bröd och resonerar om pris, påverkan på hälsa och miljö samt reklam och konsumentinformation. Jag bakar med bakpulver och förklarar vad man ska tänka på för att få ett bra resultat på kakorna. Detta gör vi: 1. Vi skriver ett prov. 2. Vi bakar muffins. Utvärdering av lektionen: - Hur gick det på provet? Fick du visa dina kunskaper? - Vad gick bra med muffinsbaket? - Var det något som gick mindre bra? Berätta. - Vad ska du tänka på nästa gång du bakar med bakpulver?

14 Lektion 9 Mål med lektionen: • Jag lär mig lite fakta om tunnbröd och knäckebröd. • Jag följer ett recept och de instruktioner som står. • Jag bakar med jäst och använder olika mått och redskap. •Jag har en god hygien i köket och rengör efter mig när jag har bakat klart. Detta gör vi: Genomgång om bröd från norra Sverige Bakar tunnbröd och knäckebröd. Rast när bröden jäser i bunken. Bakar klart bröden. Fika och utvärdering i skrivbok.

15 Mål med lektionen: • Jag lär mig lite fakta om tunnbröd och knäckebröd
Mål med lektionen: • Jag lär mig lite fakta om tunnbröd och knäckebröd. • Jag följer ett recept och de instruktioner som står. • Jag bakar med jäst och använder olika mått och redskap. •Jag har en god hygien i köket och rengör efter mig när jag har bakat klart. Utvärdering Hur tyckte du det gick i köket idag? Var det svårt eller enkelt att följa receptet? Vad gjorde du i köket för att ha en så bra hygien som möjligt då ni bakade?

16 Lektion 10 Städ och utvärdering
Vi funderar över vad som behöver städas i ett hus, hur ofta man behöver göra det och vad man använder. Vi lär oss hur tvättmaskinen och torktumlaren används. Vi städar i köken och tvättar det som behövs. Vi utvärderar arbetet i åk 6. Fyll i mallen ”Vad kan jag göra för en hållbar utveckling?” Vi gör egen glass och chokladsås, jämför med köpt samt städar och lämnar in alla böcker och mappar.

17 Vad bör man städa i ett hem? Hur gör man?


Ladda ner ppt "Lektion 1 Mål med lektionen:"

Liknande presentationer


Google-annonser