Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Varje par av kromosomer innehåller samma slags gener Det finns två alleler av samma gen - en allel på varje kromosom i paret!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Varje par av kromosomer innehåller samma slags gener Det finns två alleler av samma gen - en allel på varje kromosom i paret!"— Presentationens avskrift:

1

2 Varje par av kromosomer innehåller samma slags gener Det finns två alleler av samma gen - en allel på varje kromosom i paret!

3 Rakt hår! Lockigt hår! Om allelerna säger olika saker är man heterozygot för just den egenskapen.

4 Rakt hår! Om allelerna säger samma saker är man homozygot för just den egenskapen.

5 Rakt hår! Lockigt hår! Allelerna kan vara olika starka. Dominant Recessivt Vi sådana tillfällen får det dominanta anlaget bestämma egenskapen.

6 Det räcker alltså att man har ett dominant anlag för en egenskap, för att man skall få denna egenskap. Rakt hår! Lockigt hår!

7 För att visa hur anlag och egenskaper ärvs från föräldrar till avkommor brukar man använda sig av korsningsscheman.

8 Exempel: Mamma har lockigt hår och är homozygot. Hon har alltså anlagen ”lockigt hår” och ”lockigt hår”. Anlaget för lockigt hår är dominant. Vi kallar det H Pappa har rakt hår och är homozygot. Han har alltså anlagen ”rakt hår” och ”rakt hår”. Anlaget för rakt hår är recissivt. Vi kallar det h

9 Mamma Pappa Vi ritar upp ett korsningsschema

10 Mamma Pappa I de gula fälten skriver vi in varje förälders båda anlag.

11 Mamma Pappa HH h h I de gula fälten skriver vi in varje förälders båda anlag. Varje ruta illusterar en typ av könscell som föräldern har, med avseende på anlaget för hårtyp.

12 Mamma Pappa HH h h I de gröna fälten skriver vi in vilka anlag barnen kan få, beroende på vilka av föräldrarnas könsceller som korsars. hH

13 Mamma Pappa HH h h I de gröna fälten skriver vi in vilka anlag barnen kan få, beroende på vilka av föräldrarnas könsceller som korsars. hH Alla barn får alltså anlagen hH. Ett anlag för rakt hår och ett anlag för lockigt hår.

14 Eftersom anlaget för lockigt hår är dominant räcker det med ett sånt anlag för att man skall få lockigt hår. Mamma Pappa HH h hH h Alla barnen i exemplet fick därför lockigt hår! Alla barnen är dock också bärare av anlaget för rakt hår!

15 Vad händer om två personer som båda är heterozygota för egenskapen av lockigt hår, skaffar barn? Exempel 2: Pappa: hH (lockigt hår) Mamma: hH (lockigt hår)

16 Mamma Pappa hH h H Vi ritar upp ett korsningsschema Båda föräldrarna har nu två olika typer av könsceller. En med anlaget för rakt hår och en med anlag för lockigt hår!

17 Mamma Pappa hH h H Vilka anlag får då barnen? hh

18 Mamma Pappa hH h H Vilka anlag får då barnen? hhhH HhHH

19 Mamma Pappa hH h hhhH H HhHH ¼ av alla barn får anlagen hh och därmed rakt hår!

20 Mamma Pappa hH h hhhH H HhHH ¼ av alla barn får anlagen hh och därmed rakt hår! Dessa barn är också bärare av anlaget för rakt hår!

21 Mamma Pappa hH h hhhH H HhHH Dessa barn är också bärare av anlaget för rakt hår! ¼ av alla barn får anlagen HH och därmed lockigt hår.

22 Ibland finns inga dominanta eller recessiva anlag, utan bara två anlag som är lika starka. Detta gäller bland annat för anlagen för blomfärg hos växten underblomma.

23 Anlaget för röd blomma (R) är lika starkt som anlaget för vit blomma (V) Detta gör att: en blomma med anlagen RR är en blomma med anlagen VV är en blomma med anlagen RV är röd vit rosa

24 Uppgift: Hämta worddokumentet ”Uppgift-arv av anlag och egenskaper” från klassens NO-mapp på ”gemensam”. Gör uppgiften i dokumentet. Spara filen som ”ditt namn -Biologi Genetik Korsningschema” i klassens NO-mapp på ”gemensam”.


Ladda ner ppt "Varje par av kromosomer innehåller samma slags gener Det finns två alleler av samma gen - en allel på varje kromosom i paret!"

Liknande presentationer


Google-annonser