Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

REKRYTERING AV AKADEMIKER En rapport i Svenskt Näringslivs serie - Akademi eller Verklighet - © Ribbing Deliberate.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "REKRYTERING AV AKADEMIKER En rapport i Svenskt Näringslivs serie - Akademi eller Verklighet - © Ribbing Deliberate."— Presentationens avskrift:

1 REKRYTERING AV AKADEMIKER En rapport i Svenskt Näringslivs serie - Akademi eller Verklighet - © Ribbing Deliberate

2 Har det varit svårt att få tag på de medarbetare ni sökt? 26 18 19 47 41 48 26 40 33 1 0%20%40%60%80%100% 2007 2004 2002 Ja, stora problemJa, vissa problemNejEj svar Bas: De företag som försökt rekrytera Bakgrund - Rekryteringsenkäten

3 Uppemot 90 000 rekryteringsförsök misslyckades under andra halvåret 2007. Åtta av tio storföretag hade svårt att få tag på de medarbetare man sökt. – 20 % lyckades inte alls tillsätta jobben. För mer än hälften av de företag som haft svårigheter i rekryteringen, var bristen på personer med rätt utbildning en mycket viktig orsak till problemen.

4 Sju av tio företag tvingades belasta sin personal hårdare. Vart femte företag tvingades tacka nej till order. Bland IT- och telekomföretagen förhindrades ett av tre företag att expandera.

5 Rekrytering av akademiker - Akademi eller Verklighet IV - Drygt ett av tre företag har sökt medarbetare med högskole- eller universitetsutbildning. Rapporten.. –..lyfter fram det som är specifikt med de företagens rekryteringssituation. –..gör en pilotstudie där lärosätenas arbete med samverkan har länkats ihop med närområdets företag.

6 Situationen för företag som sökt högutbildade Bas: De företag som försökt rekrytera och som sökt högutbildade

7 Orsaker till rekryteringssvårigheter Vad anser du är de allra viktigaste orsakerna till att det varit svårt för ditt företag att få tag i de medarbetare ni haft behov av?

8 Hur lärosätenas nivå av samverkan påverkar rekryteringsmöjligheterna för regionens företag Pilotstudie av samverkan och rekryteringssvårigheter Lärosäte och närområdets företag

9 Hur vi kan förbättra situationen Företagen vill ha.. –..utbildningar med bättre kontakt med yrkeslivet Efterfrågestyrd utbildning Kvalificerad yrkesutbildning –..delar av utbildningar förlagda hos dem med tanke på framtida rekrytering –..ökad rörlighet Inlåsningar på grund av LAS Geografisk rörlighet

10 Studenter prioriterar.. –..mer förberedelse för arbetslivet (Jusek) 7 av 10 studerar för att nå en bättre position på arbetsmarknaden (Ungdomsstyrelsen) 19 av 20 går inte vidare till doktorandstudier (HSV) Lärosätena prioriterar..? –..anställningsbarhet (Bologna processen) Erfarenhet från England

11 Sammanfattning Tre av fyra företag som försökt rekrytera har haft svårt att få tag på rätt medarbetare. – Det hämmar tillväxten. Brist på personer med rätt utbildning är ett huvudproblem. Anknytning till arbetsmarknaden är en grundläggande kvalitetsaspekt i all utbildning, även högre sådan.

12 © Ribbing Deliberate

13 Vad anser du är de allra viktigaste orsakerna till att det varit svårt för ditt företag att få tag i de medarbetare ni haft behov av? Viktigaste orsaker till rekryteringssvårigheter

14 Orsaker till rekryteringssvårigheter Vad anser du är de allra viktigaste orsakerna till att det varit svårt för ditt företag att få tag i de medarbetare ni haft behov av?

15 Postnummerområden

16 Bas: De företag som försökt rekrytera Akademi eller Verklighet – problembeskrivning Indelning efter företagsstorlek


Ladda ner ppt "REKRYTERING AV AKADEMIKER En rapport i Svenskt Näringslivs serie - Akademi eller Verklighet - © Ribbing Deliberate."

Liknande presentationer


Google-annonser