Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

BARNÄKTENSKAP VARANNAN SEKUND GIFTS EN FLICKA BORTBabalu Garg, 15 år, (till höger) fick stöd av vännen Pryanka Garg, 16 år, (till vänster) när hon vägrade.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "BARNÄKTENSKAP VARANNAN SEKUND GIFTS EN FLICKA BORTBabalu Garg, 15 år, (till höger) fick stöd av vännen Pryanka Garg, 16 år, (till vänster) när hon vägrade."— Presentationens avskrift:

1 BARNÄKTENSKAP VARANNAN SEKUND GIFTS EN FLICKA BORTBabalu Garg, 15 år, (till höger) fick stöd av vännen Pryanka Garg, 16 år, (till vänster) när hon vägrade gifta sig med en 45-årig man som var arbetslös och analfabet. Hennes syster giftes bort när hon var 13 år.

2 VAD ÄR DÅ BARNÄKTENSKAP? Ett barnäktenskap är en formell eller traditionell förbindelse där en eller båda parter är under 18 år. Ofta är det flickor som drabbas. Ett barnäktenskap är vanligen arrangerat av föräldrar eller andra vårdnadshavare med eller utan parternas medgivande. En oönskad graviditet kan också tvinga en flicka att leva som gift.

3 VAR EXISTERAR BARNÄKTENSKAP? Vanligast förekommande i Sydasien och i Afrika söder om Sahara. Men även i Mellanöstern, Nordafrika och andra delar av Asien, förekommer den här traditionen inom vissa grupper. En del flickor tvingas gifta sig långt före puberteten. I Östeuropa och Latinamerika är det vanligt att flickor mellan 16 och 18 år ingår äktenskap. Man uppskattar att det är 700 miljoner kvinnor som lever världen över idag som ingått äktenskap som barn. Mer än var tredje, omkring 250 miljoner, var yngre än 15 år

4 VARFÖR FINNS DET BARNÄKTENSKAP? Fattigdom den största orsaken Flickor ses som en ekonomisk börda Många av de samhällen med barnäktenskap är strikt patriarkala, där kvinnan är mannens egendom. Mannen skall skydda kvinnan/barnet. Tidiga och oönskade graviditeter (brist på kunskap och tillgång till preventivmedel).

5 VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT STOPPA BARNÄKTENSKAP? Flickor hindras från att utbilda sig: När de väl är gifta är det inte många som fortsätter att gå i skolan. Hälsoproblem: Kropparna hos flickor i tidiga tonåren är inte mogna för att föda barn. Våld: Misshandel är vanligt i barnäktenskap. Barnäktenskap berövar alltså en flicka rätten till utbildning, rätten till att själv bestämma över sin framtid, och rätten till sin egen kropp. Framför allt har barn rätt att vara barn. Barnkonventionen, som de flesta länder ställt sig bakom, säger att barn ska skyddas från övergrepp och att barns bästa ska komma först när beslut ska fattas.

6 HUR STOPPAR VI BARNÄKTENSKAP? Att förhindra barnäktenskap kräver ett brett engagemang och samarbete mellan många individer och organisationer världen över – stora insatser från folkliga – och religiösa ledare till internationella institutioner. Om man kokar ner soppan så blir det dessa punkter att jobba med: Förändring av attityder Utbildning Stöd från regeringar Lagstiftning Folkbokföring Information till barnen Ta fram och arbeta med servicecenter Nästan hälften av Liberias flickor gifter sig och föder barn innan de fyllt 18, och få går i skolan. Åldern för giftermål


Ladda ner ppt "BARNÄKTENSKAP VARANNAN SEKUND GIFTS EN FLICKA BORTBabalu Garg, 15 år, (till höger) fick stöd av vännen Pryanka Garg, 16 år, (till vänster) när hon vägrade."

Liknande presentationer


Google-annonser