Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården."— Presentationens avskrift:

1 Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården

2 Nya riktlinjer Förtydligande och tillämpning av lagar Regionens förhållningssätt till diskriminering och kränkning av medarbetare Förebyggande åtgärder, rutiner och stöd

3 Respekt för mångfald Regionen accepterar inte diskriminering eller kränkande särbehandling. Regionen anställer medarbetare utifrån kompetens oberoende av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Det är allvarligt om medarbetare i samband med dialog om vårdens utförande utsätts för kränkningar och krav av diskriminerande karaktär Alla medarbetare och chefer ska känna sig trygga och säkra på sin arbetsplats.

4 Vårdens ansvar Hälso- och sjukvården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten och närstående. Vårdpersonalen ansvarar för att välja de vårdalternativ som ur medicinsk och etisk synvinkel bäst tillgodoser patientens behov. Vården genomförs med de resurser som finns att tillgå. Uppfattningar eller egenintressen hos närstående eller andra får inte påverka vårdpersonalens beslut.

5 Patientens rättigheter Patienten har rätt att välja landsting, privat vårdgivare, vårdcentral och mottagning, men inte vilken medarbetare som ska utföra vården. Patienten kan framföra önskemål om behandlare, men har inte i någon situation rätt att framföra krav som innebär att medarbetare eller studenter känner sig kränkta, hotade eller diskriminerade.

6 Undersökning, vård och behandling enligt hälso- och sjukvårdslagen är frivillig och kräver patientens samtycke. Patienten har alltid rätt att tacka nej till erbjuden vård och söka vård någon annanstans. När det gäller studenter ska patienten alltid tillfrågas och har rätt att generellt neka studentnärvaro. En patient som vägrar att bli behandlad av en viss medarbetare anses tacka nej till erbjuden vård.

7 När patienten diskriminerar eller kränker - översikt 1.Lyssna efter orsak 2.Reagera tydligt 3.I undantagsfall - byt vårdpersonal 4.Hänvisa till annan vårdgivare 5.Avvisa patienten

8 1. Lyssna efter orsak Försök att lyssna in vad som ligger bakom patientens eller närståendes agerande eller uttalande. Finns det en godtagbar förklaring eller ett missförstånd som kan redas ut? Kan kraven ha sin grund i oro, kris eller tidigare negativa erfarenheter?

9 2. Reagera tydligt Säg att du känner dig diskriminerad eller kränkt. Beskriv din upplevelse (ex starkt obehag, olust, rädsla). Det har betydelse för din integritet och ditt egenvärde, men är också ett sätt att visa att du tar patientens uttalande på allvar och att det inte är acceptabelt.

10 3. I undantagsfall - byt vårdpersonal Regionen tillmötesgår inte diskriminerande/kränkande krav på byte av personal. Byt bara personal om det är nödvändigt utifrån medarbetarens välbefinnande. Om byte anses nödvändigt, ta hjälp av en kollega eller chef för att förklara att det endast sker av hänsyn till medarbetaren.

11 4. Hänvisa till annan vårdgivare Ta hjälp av en kollega eller chef för att förklara att patientens diskriminerande eller kränkande agerande innebär att hen tackar nej till erbjuden vård. Hänvisa patienten att söka vård någon annanstans.

12 5. Avvisa patienten Avvisa patienter som tackat nej till erbjuden vård och som inte följer ordningsreglerna. Ta vid behov hjälp av ordningsvakt eller polis.

13 Stöd vid diskriminering och kränkning Informera omgående närmsta chef. Dokumentera händelsen. Chefen ska agera och erbjuda hjälp. Informera arbetskamraterna om det som hänt. Kontakta skyddsombud eller arbetsmiljöenheten vid behov. Kontakta regionens jurister, säkerhetschef eller säkerhets- samordnare om ärendet bör polisanmälas. Din chef, HR eller en kollega kan vara stöd vid eventuell rättslig påföljd.

14 Samtalsfrågor 1.Var går gränsen mellan diskriminering och ohövlighet? 2.Förekommer diskriminering och kränkningar hos oss? 3.Hur hanterar vi situationer där patienter eller närstående på ett kränkande eller diskriminerande sätt ställer krav på att få vård av viss behandlare? 4.Hur kan vi förebygga att sådana situationer uppstår?

15 Trygg arbetsplats – förebyggande och långsiktiga insatser Hjälps åt att identifiera risker och åtgärder för att skapa en trygg arbetsplats för varje dag irriterade, upprörda och aggressiva situationer utagerande och våldsamma situationer


Ladda ner ppt "Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården."

Liknande presentationer


Google-annonser