Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rökfri arbetstid - en diskussion på arbetsplatsträffen (APT) Detta material är ett stöd för diskussion på arbetsplatsträffen om ”rökfri arbetstid” och.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rökfri arbetstid - en diskussion på arbetsplatsträffen (APT) Detta material är ett stöd för diskussion på arbetsplatsträffen om ”rökfri arbetstid” och."— Presentationens avskrift:

1 Rökfri arbetstid - en diskussion på arbetsplatsträffen (APT) Detta material är ett stöd för diskussion på arbetsplatsträffen om ”rökfri arbetstid” och syftet med arbetsgivarens beslut om detta. Tobakspolicy och riktlinjer för rökfri arbetstid finns i PA- handboken (på intranätet under ”personalknappen”)

2 Region Gotland Beslut i kommunstyrelsen 2008-04-24 om Tobakspolicyn och ”rökfri arbetstid” Riktlinjer för rökfri arbetsmiljö Samverkansavtalet (undertecknat av alla fackliga organisationer 2009- 06-16)-arbetsplatsträffens uppdrag att tala om friskvård och hälsa Gotlänningarnas hälsa i Vision 2025 skall vara landets bästa Hälsofrämjande insatser - ett av den nya majoritetens fokusområden

3 Regionens ställningstagande Regionen vill främja medarbetarnas hälsa och välbefinnande och erbjuda en god arbetsmiljö Regionen erbjuder medarbetaren en rökfri arbetsmiljö Regionens medarbetare är förebilder för brukare, patienter och befolkningen i övrigt i hälsofrågor Att diskutera Vad bidrar vi med i regionens arbete med ”en rökfri arbetstid”? Hur hanterar vi ”rökfri arbetstid” Är detta ett problem hos oss - i så fall vilket?

4 Rökfri arbetstid - vad innebär det? Rökning är inte tillåten under arbetstid Under arbetsdagen får rökning ske på rast. Lunch är rast om inte lunch intas under ”måltidsuppehåll” eller om lunchen är ”pedagogisk” (förekommer inom skolan och omsorgerna) Kaffepaus sker på arbetstid och rökning är inte tillåten då Varje arbetsplats ska ha en rökfri zon Att diskutera: Hur följer vi policyn och riktlinjerna här på arbetsplatsen? Vad gör du om en arbetskamrat röker på arbetstid? Hur gör du om någon står och röker på en rökfri zon?

5 Vill du sluta röka? Stöd för dig som vill sluta röka Du som deltar i en grupp för rökavvänjning kan få använda friskvårdstimmen till detta. Det finns självhjälpsmaterial att använda i grupp, kontakta kommunens hälsoutvecklare för mer information. På lasarettet finns Tobakspreventiva mottagningen där du kan få hjälp och stöd. Avgiften 100 kr/besök ingår i högkostnadsskyddet. Distriktssköterskorna är i många fall välutbildade handledare i tobaksavvänjning. Ring din vårdcentral. Det är helt kostnadsfritt! Du behöver inte ha bestämt dig, tvärtom är de utbildade att guida dig till motivation och strategi för att minska eller sluta med tobak.

6 Vill du veta mer? Folkhälsoinstitutet www.fhi.se www.slutarokalinjen.se www.tobaksfakta.se Ring ”Sluta Röka linjen” 020-84 00 00 På Internet finns mycket mer information, googla på tobak!


Ladda ner ppt "Rökfri arbetstid - en diskussion på arbetsplatsträffen (APT) Detta material är ett stöd för diskussion på arbetsplatsträffen om ”rökfri arbetstid” och."

Liknande presentationer


Google-annonser