Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Pandan. En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Pandan. En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm."— Presentationens avskrift:

1 Pandan

2 En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan 70-150kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm. Pälsen är vit med svarta områden så som benen, armarna, öronen samt svarta ringar runt ögonen. Ibland är även svanstippen svart som är 10-15 cm. Dom har en tjock päls och mönstret gör att det är ett bra kamouflage i mosaiken av skugga och soljus bland bambusnåren och lövtäckta grenar. Tassarna är speciella hos pandan med sina fem ”tår”. Handlovsbenet är förstorad och fungerar som en sjätte tå och tumme. Tänderna har genom evolutionen förlorat likheterna med övriga rovdjur och påminner mer om människans.

3 Pandan är ett rovdjur och tillhör familjen björnar. Till skillnad mot andra björnar så är pandan växtätare och den äter främst bambu. Större delen av tiden använder pandan till att äta, den behöver äta över 10kg bambu varje dag. Det är bara i Kina som den idag förekommer vilt men den fanns förut även i andra delar av östra Asien. Den lever ensam förutom i parningstiden.

4 Trots att den är så stor och tung så är den en utmärkt klättrare och när den inte äter brukar den vila sig på en tjock trädgren uppe i ett träd. Den har även en god simförmåga. Pandans naturliga fiender, förutom människan, är vildhundar och snöleoparder. Pandan går inte i ide trots att dom bor i områden med kalla vintrar. De är som mest aktiva mellan tio på kvällen och 2 på morgonen varpå dom anses vara nattdjur. Något annat som hotar pandorna är när bambun blommar. Då dör bambun för att sedan sprida sina frön. Under den tiden måste pandan flytta på sig och hitta bambu på annat håll.

5 Pandan får vanligtvis en unge vart annat eller vart tredje år. Hälften av gångerna föder honan två men oftast överlever bara en av dom. Ungarna föds i håligheter som t. ex. ihåliga träd. Honan kan bara bli dräktig 2-3dagar om året och hon är dräktig i elva månader. En nyfödd panda väger 100-150g, den är blind och döv och har ingen päls. Efter20 dagar väger den 500g och har börjat få päls. Dem följer sin mor i ca 1,5 år. Medellivslängden är mellan 10 och 15 år men en panda har blivit 34 år i fångenskap.

6 Pandan är utrotningshotad och det finns ca 1800 vilda pandor enligt den officiella statistiken men vissa forskare tror inte att alla individer är upptäckta och att det finns mellan 2000-3000 st i vilt tillstånd. Beståndet ökar långsamt och det är ett totalförbud på internationell handel. Kina har gjort stora ansträngningar för att rädda pandan. Dom bor för tillfället högt uppe i bergen där man inte kan odla och man har planer på att flytta en hel by för att ge dom mer plats att röra sig på.

7 WWF har pandan i sin logga och jobbar aktvit för att hjälpa den att överleva.

8 Källor https://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4ttepan da https://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4ttepan da http://www.wwf.se/vrt- arbete/arter/1125778-pandan http://www.wwf.se/vrt- arbete/arter/1125778-pandan


Ladda ner ppt "Pandan. En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm."

Liknande presentationer


Google-annonser