Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Terrordåden i Paris Vad hände? Sex samordnade attacker på fredagkvällen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Terrordåden i Paris Vad hände? Sex samordnade attacker på fredagkvällen."— Presentationens avskrift:

1 Terrordåden i Paris 2015-11-13

2 Vad hände? Sex samordnade attacker 21-22 på fredagkvällen. http://www.svt.se/nyheter/utrikes/ogonblicken-som-forandrar- frankrike

3 Hur gick det? Minst 129 människor har mist livet. En svensk är ett av dödsoffren. 352 är skadade, varav 89 allvarligt.

4 1. Vad händer i världen? Vad har rapporterats de senaste dagarna om terrordådet och dess efterspel? Vilka åtgärder mot IS kommer stormakterna överens om? Diskutera: Vad måste göras för att stoppa IS terror? Försök att tänka realistiskt och inte bara komma med mer eller mindre ogenomtänkta hämndaktioner? Tidigare invasioner i Irak och Afghanistan har knappast lett till några helt igenom positiva följder.

5 2. Vad händer i Sverige Vi har en intensiv debatt om flyktingmottagande i Sverige. Vad är det senaste som hänt på den fronten? Tror du att attentaten i Paris påverkar svenskarnas vilja att ta emot flyktingar? I förra veckan greps en person misstänkt för förberedande till terrorbrott. Hur har detta speglats i media? Vad har hänt? Hur påverkar händelserna i Paris, Beirut och Ankara, samt det förmodade attentatet mot det ryska planet i Egypten dig? Vågar du resa till turistorter i exempelvis Egypten, och hur kommer det att kännas att besöka centrala Paris eller London? Diskutera!

6 3. Sociala medier Redan medan attacken mot konsertlokalen Le Bataclan pågick tvittrade personer inne i lokalen om vad som hände. Information av olika slag, sörjande, deltagande, m.m. explodera i sociala medier. Vilken roll spelar sociala medier idag? Granska och diskutera! Spelade sociala medier en viktig roll i nyhetsförmedlingen redan från början? Ge exempel. #PrayforParis och #ParisAttacks skapades snabbt, bilder och tweets därifrån förmedlades snabbt ut på sociala medier. Ge exempel på extra gripande bilder och uttalanden som påverkar dig. Samla dem och diskutera deras påverkan. Det dyker säkert upp meddelanden på sociala medier som hyllar dåden. Försök att granska sådana. Diskutera vad som kan ligga bakom dessa meddelanden.

7 Studera ledarsidor Välj ut två ledare som är skrivna efter attackerna, men som speglar lite olika perspektiv. Sammanfatta och ta själv ställning.


Ladda ner ppt "Terrordåden i Paris Vad hände? Sex samordnade attacker på fredagkvällen."

Liknande presentationer


Google-annonser