Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hållbarhetsmål och handlingsplan Globala mål för hållbar utveckling.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hållbarhetsmål och handlingsplan Globala mål för hållbar utveckling."— Presentationens avskrift:

1 Hållbarhetsmål och handlingsplan 2016-2018

2 Globala mål för hållbar utveckling

3 Syftet med hållbarhetsmålen är att uppnå ambitionerna i vision och strategi 2015- 2020, En resa in i framtiden samt i policy för hållbar utveckling.

4 Ansvar Ansvar och befogenheter följer: universitetets arbetsordning (Dnr: 2012/431) delegationsordning (Dnr: ST 2013/165-1.1), (Dnr: ST 2013/32-1.1). Cheferna ansvarar för att utifrån universitetets gemensamma hållbarhetsmål samt verksamhetens betydande miljöaspekter planera, genomföra och följa upp egna aktiviteter och skriva in dessa i fakultetens/avdelningens verksamhetsplan.

5 Hållbarhetsmålens åtta områden 1. Utbildning 2. Forskning 3. Samverkan 4. Studentmedverkan 5. Kompetensutveckling 6. Resor och transporter 7. Resursanvändning 8. Riskhantering

6 Vägledning för verksamheten Med utgångspunkt i detta dokument ska institutionerna/avdelningarna upprätta aktivitetslistor relevanta för den egna verksamheten alternativt infoga aktiviteter inom hållbar utveckling i sina verksamhetsplaner, om man har sådana på institutionsnivå. Institutionen/avdelningen väljer vilka målområden de vill arbeta med och vilka aktiviteter som skall genomföras. Aktivitetslistorna kan användas både som ett planeringsverktyg eller som ett verktyg för att sammanfatta genomförda aktiviteter. Mall finns på Medarbetare/Stöd och service/hållbar utveckling

7 1. Mål för utbildning - Universitetet ska öka integrering av hållbar utveckling i utbildningen. Varje fakultet/NLU ska: Utifrån mål för utbildning planera för och genomföra aktiviteter relevanta för den egna verksamheten, Integrera perspektiv av hållbar utveckling i kurser och program, Stimulera till fakultetsövergripande samarbeten för att utveckla kurser/program inom hållbar utveckling. Universitetsförvaltningen ska: Utreda förutsättningarna för ett system med hållbarhetsmärkning av kurser, Synliggöra universitetets arbete med hållbar utveckling inom grundutbildningen, Följa upp huruvida programstudenter har mött hållbar utveckling i sin utbildning, Genomföra årliga mätningar för att inventera andelen examensarbeten med frågeställningar inom hållbar utveckling. Indikator Andel examensarbeten med frågeställningar relaterade till hållbar utveckling, Andel programstudenter som i Linnébarometern har svarat att de mött hållbar utveckling i sin utbildning.

8 2. Mål för forskning - Universitetet ska öka andelen forskning som integrerar ekologiska, ekonomiska och sociala perspektiv för en hållbar utveckling. Varje fakultet/NLU ska: Utifrån mål för forskning planera för och genomföra aktiviteter relevanta för den egna verksamheten; Utveckla fakultetsövergripande forskarutbildningskurser inom hållbar utveckling. Universitetsförvaltningen ska: Inventera och beskriva forskningen inom hållbar utveckling vid universitetet. Synliggöra universitetets arbete med hållbar utveckling inom forskningen; Inventera och synliggöra sökbara stipendier och forskningsmedel inom området hållbar utveckling. Genomföra mätningar för att årligen inventera antalet publicerade vetenskapliga arbeten inom hållbar utveckling. Indikator Antalet publicerade vetenskapliga arbeten som vid utsökning i universitetets publikations- databas identifieras med hjälp av ett antal sökord relaterade till hållbar utveckling.

9 3. Mål för samverkan - Universitetet ska bidra till ett ökat antal samverkansaktiviteter inom hållbarhetsområdet. Varje fakultet/NLU ska: Utifrån mål för samverkan planera för och genomföra aktiviteter relevanta för den egna verksamheten. Universitetsförvaltningen ska: Utveckla mötesplatser som främjar tankeutbyte kring hållbar utveckling. Stödja och stimulera internationellt utbyte och samverkan kring hållbar utveckling; Stödja och stimulera integrationen av hållbar utveckling i universitetets externa relationer; Ta initiativ till att utveckla ett Regional Center of Expertise 3. Indikator Antalet ingångna samverkansavtal inom hållbarhetsområdet. Antalet samverkansaktiviteter inom hållbarhetsområdet.

10 4. Mål för studentmedverkan - Universitetet ska skapa förutsättningar för studenter att bli delaktiga i hållbarhetsarbetet Varje fakultet/NLU ska: Utifrån mål för studentmedverkan planera för och genomföra aktiviteter relevanta för den egna verksamheten. Universitetsförvaltningen ska: I samverkan med studenter arrangera en årligt återkommande temadag för hållbar utveckling, riktad mot studenter; Stödja studenternas arbete med hållbar utveckling vid universitetet; Utlysa medel för studentprojekt inom hållbar utveckling; Främja studenternas delaktighet i grundutbildningen med avseende på hållbar utveckling. Synliggöra och kommunicera universitetets arbete med hållbar utveckling för studenter. Indikator Antal studentdrivna aktiviteter inom hållbar utveckling. Antal sökta studentprojekt inom hållbar utveckling.

11 5. Mål för kompetensutveckling - Universitetet ska verka för att personalen stärker sin kompetens inom hållbar utveckling Varje fakultet/NLU ska: Utifrån mål för kompetensutveckling planera för och genomföra aktiviteter relevanta för den egna verksamheten; Säkerställa att universitetslärare som ges möjlighet till kompetensutveckling inom hållbar utveckling också får tid i tjänsteplaneringen för detta; Utveckla fortbildning för TA-personal i hållbar utveckling. Universitetsförvaltningen ska: Regelbundet återkommande ge kursen Lärande för hållbar utveckling. Säkerställa att alla i ledande befattning med personalansvar har genomgått en utbildning i hållbar utveckling; Utveckla fortbildning för TA-personal i hållbar utveckling. Indikator Antal universitetslärare som genomgått kursen Lärande för hållbar utveckling. Antal personer i ledande befattning med personalansvar som genomgått en utb i hållbar utv.

12 6. Mål för resor och transporter - Universitetet ska minska sina totala koldioxidutsläpp från resor jämfört med 2015. Varje fakultet/NLU ska: Utifrån ovan angivna mål planera för och genomföra aktiviteter relevanta för den egna verksamheten. Universitetsförvaltningen ska: Utreda förutsättningar för minskat resande med egen bil i tjänsten. Underlätta och stimulera till resfria möten 4; Synliggöra och implementera universitetets mötes- och resepolicy; Underlätta för cykelresor till och från arbetsplatsen; I samverkan med fastighetsägare utveckla ett system för laddning av elbilar; I samverkan med Kalmar och Växjö kommun genomföra förstudie gällande mobility management 5 I dialog med tågbolagen verka för minskade driftstörningar i tågtrafiken. Indikator Utsläpp av koldioxid totalt från tjänsteresor, redovisat i relation till färdsätt och antal kilometer.

13 7. Mål för resursanvändning - Universitetet ska öka effektiviteten i resursanvändningen. Varje fakultet/NLU ska: Utifrån mål för resursanvändning planera för och genomföra aktiviteter relevanta för den egna verksamheten. Universitetsförvaltningen ska: Genomföra energisparprojekt i syfte att minska energianvändningen i universitetets lokaler; Verka för att ny- och ombyggnationer leder till effektivare energianvändning; Utveckla former för att miljöanpassa inköp av IT-utrustning; Upprätta en avfallsplan som årligen uppdateras; Verka för att öka andelen avfall som materialåtervinns och komposteras; Utarbeta rutiner för hur möbler, datorer och annan utrustning kan återanvändas på ett effektivare och resursoptimerat sätt; Ställa hållbarhetskrav på såväl leverantören som på upphandlade produkter…

14 7. Mål för resursanvändning, fortsättning Universitetsförvaltningen ska: (forts) Verka för en tydlig miljömärkning i inköpssystemet; Säkerställa att universitetets profilprodukter köps in med miljö- och sociala krav; I dialog med restaurangföretagen i universitetets lokaler upprätta en plan för att öka andelen ekologiska råvaror och vegetariska rätter. Synliggöra och implementera universitetets Hållbarhetsprogram för det stadsintegrerade universitetet i Kalmar (Dnr: LNU 2011/316). Indikator Årlig energianvändning i kWh per kvadratmeter samt per årsarbetskraft. Total årlig mängd avfall i vikt fördelat i fraktioner. Ekonomiskt värde av upphandlingar där miljö- och sociala krav ställts på upphandlade varor respektive tjänster, av totala värdet av upphandlingar. Andelen ekologiska råvaror i restaurangföretagens årliga omsättning i kronor.

15 8. Mål för riskhantering - Universitetet ska förbättra sitt systematiska arbete med riskhantering inom hållbarhetsområdet. Varje fakultet/NLU ska: Utifrån ovan angivna mål planera för och genomföra aktiviteter relevanta för den egna verksamheten. Universitetsförvaltningen ska: Verka för ökad utfasning och minskad volym av farliga kemiska produkter till förmån för mindre farliga alternativ; Arbeta aktivt för att ersätta farliga kemikalier vid universitetet; Verka för att KLARA kemikaliehanteringssystem utnyttjas för riskbedömningar. Indikator Antal inträffade incidenter med negativa konsekvenser för miljön. Antal genomförda aktiviteter med syfte att förebygga och minimera uppkomsten av incidenter, som medför negativa konsekvenser för miljön.

16 Uppföljning Hållbarhetsmålen följs upp årligen i universitetets samlade årsuppföljning 2. Varje hållbarhetsmål följs upp med en eller flera indikatorer, vilka visar om vi uppfyller målet eller inte. Resultaten presenteras för universitetsledningen, i årsredovisningen samt behandlas i höst- /vårdialoger. Resultaten återrapporteras dessutom till regeringskansliet och Naturvårdsverket. Institutionerna ska följa upp egna aktiviteter och återrapportera dessa i samband med dialoger med fakultetsledning. Fakulteterna/avdelningarna ska följa upp egna aktiviteter och återrapportera dessa i samband med uppföljningen av sina verksamhetsplaner. Resultaten kommuniceras på alla nivåer i organisationen.

17 Har ni frågor … Kontakta Johan Älvgren eller Björn Idlinge, hu@lnu.se Ni kan också hitta information om hållbar utveckling på Medarbetare, Medarbetare/stöd och service/hållbar utveckling


Ladda ner ppt "Hållbarhetsmål och handlingsplan Globala mål för hållbar utveckling."

Liknande presentationer


Google-annonser