Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mosjö skola Kunskap och Glädje Tillsammans Arbetsplan 2015/ /2017 reviderad

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mosjö skola Kunskap och Glädje Tillsammans Arbetsplan 2015/ /2017 reviderad"— Presentationens avskrift:

1 Mosjö skola Kunskap och Glädje Tillsammans Arbetsplan 2015/16-2016/2017 reviderad 2016-06-27.

2 Mosjö skola F-6 Mosjö skola är belägen i Mosås, ett område som domineras av villabebyggelse med några övriga boendeformer representerade. Området är under expansion och nybyggnation sker i snabb takt, vilket gör att skolan står inför en spännande framtid! Vid läsårsstart i augusti 2016, går 130 elever på skolan, varav 90 är inskrivna på fritids. ”Kunskap och Glädje Tillsammans” är skolans vision och ledord, vilka speglar hur vi ser på vår verksamhet. Utbildning, trygghet och lust att lära! En tydlig struktur i vårt dagliga arbete är av vikt för elever och pedagoger. Tid till reflektion och utvärdering av det vi gör och hur det blev är av stor vikt för verksamheten. Vi arbetar nära varandra elever, pedagoger och övrig personal där en helhetssyn, både vad gäller organisation, grupp och individ präglar vår verksamhet. Denna arbetsplan visar riktningen på vårt utvecklingsarbete, där lokala mål är uppsatta bland annat utifrån Grundskolenämdens Verksamhetsplan 2016 samt våra läroplansmål. Resultat av brukarenkät samt utvärdering av kunskapsresultat ligger tillsammans med uppföljning av verksamhetens mål och arbete mot desamma, till grund för denna arbetsplan.

3 På vår skola känner alla sig trygga och visar respekt för varandra och människors olikheter.

4 Mosjö skolas organisation 16/17 Arbetslag 1-6 Arbetslag förskoleklass Arbetslag fritids Förstelärare Lärspridare IKT Rektor LG Elevhälsa Administrativt stöd

5 2.1 Normer och värden Alla som arbetar i skolan ska Medverka till att utveckla elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor också utanför den närmaste gruppen I sin verksamhet bidra till att skolan präglas av solidaritet mellan människor Aktivt motverka diskriminering och kränkande behandling av individer eller grupper Visa respekt för den enskilda individen och i det vardagliga arbetet utgå från ett demokratiskt förhållningssätt LGR11 Detta gör vi genom att: Trygghetsgruppen och skolans personal arbetar aktivt för att motverka kränkande behandling. Skolan arbetar med främjande aktiviteter som t.ex. att erbjuda rastaktiviteter, aktivitetsdagar i åldersblandade tvärgrupper och gruppstärkande friluftsdagar. Vi för kontinuerliga samtal om kränkande behandling och trygghet. Vi har ett normkritiskt förhållningsätt i verksamheten. Under läsåret 16/17 ska vi utveckla våra rutiner för mottagande av nya elever och ny personal. Nya rutiner ska utformas. Detta för att alla ska känna till viktiga rutiner och skapa trygghet för både elever, vårdnadshavare och personal.

6 2.2 Kunskaper Alla som arbetar i skolan ska Uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd Samverka för att göra skolan till en god miljö för utveckling och lärandeLGR11 Detta gör vi genom att: ha höga förväntningar på eleven och synliggöra elevens kunskapsutveckling. Vi följer vår plan för ”att uppmärksamma elever som riskerar att ej nå målen”, och avsätter tid regelbundet vid lärarkonferenser för täta uppföljningar. Fördelningen av resurser på skolan är flexibel och utgår från elevernas behov. Under läsåret 16/17 ska vi utveckla arbetet med det kollegiala lärandet genom att hitta en systematik för arbetet. Samverkan mellan personal och elevhälsa ska utökas för att skapa en tydlig arbetsgång över stödinsatser i skolan. Målet är en ökad måluppfyllelse.

7 2.3 Elevernas ansvar och inflytande. Alla som arbetar i skolan ska Främja elevernas förmåga och vilja till ansvar och inflytande över den sociala, kulturella och fysiska skolmiljön LGR11 Eleverna ges inflytande i skolövergripande frågor via klassråd och elevråd. Vi uppmuntrar och lyssnar på elevernas förslag och idéer. All personal är uppmärksamma på att alla känner sig delaktiga och ges möjlighet att uttrycka sig Vi har tydliga regler och förklarar också varför reglerna finns, t.ex. kring mobilanvändande, varför vi använder ett vårdat språk och har nolltolerans mot svordomar. Vi arbetar aktivt för elevernas delaktighet i vårt gemensamma värdegrundsarbete – Kunskap och glädje tillsammans!

8 2.4 Skola – Hem. Alla som arbetar i skolan ska Samarbeta med elevernas vårdnadshavare så att man tillsammans kan utveckla skolans innehåll. LGR11 På Mosjö skola lägger vi stor vikt vid att ha ett gott samarbete med elevernas vårdnadshavare genom regelbunden kontakt med hemmen genom brev/mail och samtal. Vi lyssnar på föräldrarnas synpunkter och ser det som en del i vårt dagliga utvecklingsarbete. Vi har nära kontakt med de föräldrar som hämtar och lämnar på fritids. Vi har föräldramöten 1-2 ggr per läsår. På föräldramötena informerar vi om vikten av ett ömsesidigt informationsflöde föräldrar – skola och skola – föräldrar. Vi har föräldraråd, ”Forum för samråd” 2 gånger per termin, där skolan representeras av rektor och pedagog. Under läsåret 16/17 utvecklar vi former för utvecklingssamtal på fritids för de barn och föräldrar som önskar. Informationen kring fritidsverksamheten till barn och föräldrar utvecklas ytterligare. It`s Learning och E-kola implementeras under läsåret.

9 2.7 Bedömning och betyg Läraren ska genom utvecklingssamtal och den individuella utvecklingsplanen främja elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling, utifrån kursplanernas krav allsidigt utvärdera varje elevs kunskapsutveckling, muntligt och skriftligt redovisa detta för eleven och hemmen samt informera rektorn, med utgångspunkt i föräldrarnas önskemål fortlöpande informera elever och hem om studieresultat och utvecklingsbehov, och vid betygssättningen utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskraven och göra en allsidig bedömning av dessa kunskaper. Lgr11 Vi har utformat ett års-hjul som vi följer för att på ett systematisk sätt följa upp eleverna måluppfyllelse. Exempel på arbetssätt för att nå målen: Organisationsnivå: Vi har EHT och lyfter elevhälsofrågor vid arbetslagsträffar. Vi dokumenterar och samplanerar vårt arbete. Vi använder olika verktyg tex. Nya språket lyfter och Diamant, samt använder schemat som pedagogiskt verktyg och som stöd för undervisning av behöriga lärare. Gruppnivå: Vi anpassar vår undervisning efter gruppens behov. Elever i behov av stöd undervisas i mindre, behovsanpassade grupper under begränsad tid, vilket sedan utvärderas. Vi har lektionsstrukturer som är varierade och tydliga som passar gruppens behov. Vi arbetar med gruppdynamik för att nå bättre studiemiljö. Individnivå: Vi individanpassar utifrån de behov eleven har. Vi använder de verktyg som finns till förfogande samt personalens olika kompetenser för att utforma en varierad och anpassad undervisning. Under läsåret 16/17 utvecklar vi arbetet genom det kollegiala lärandet så att alla lärare ger sina elever kontinuerlig återkoppling som syftar till att tydliggöra var eleven befinner sig i förhållande till sina mål.

10 H Årshjul Måluppfyllelse 2016/2017 Mosjö skola augusti januari februari mars december november oktober september april maj juni juli NP muntligt Nationella prov sommarlov jullov Riktlinjer Läraren ska genom utvecklingssamtal och den individuella utvecklingsplanen främja elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling, utifrån kursplanernas krav allsidigt utvärdera varje elevs kunskapsutveckling, muntligt och skriftligt redovisa detta för eleven och hemmen samt informera rektorn, med utgångspunkt i föräldrarnas önskemål fortlöpande informera elever och hem om studieresultat och utvecklingsbehov, och vid betygssättningen utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskraven och göra en allsidig bedömning av dessa kunskaper. Lgr 11, 2.7 Utvecklinssamtal/IUP Skriftliga omdömen skickas hem & sammanställning till rektor Analys/uppföljning NP Utvecklingssamtal/ IUP/Omdömen Betyg åk 6 Rektor gör lektionsobservationer Föräldramöte hela skolan Betyg åk 6

11 2.5 Övergång och samverkan Läraren ska Utveckla samarbetet mellan förskoleklass, skola och fritidshem Utbyta kunskaper och erfarenheter med personalen i förskolan och i berörda skolformer I samarbetet särskilt uppmärksamma elever i behov av särskilt stöd Lgr11 Det finns en skriftlig plan för övergång förskola – förskoleklass. Den planen utvärderas och revideras varje läsår. Under läsåret 16/17 utvecklar vi samarbetet mellan förskola/skola. Vi behöver utbyta kunskaper och erfarenheter med personalen på förskolan för att ge eleverna så bra förutsättningar som möjligt. Vi ska ha ett ökat samarbete mellan förskoleklass och åk 1 för att stödja elevernas kunskapsutveckling ytterligare. Fritidsverksamheten ska ytterligare strukturera och förtydliga sitt arbete mot läroplanens mål för en ökad måluppfyllelse.

12 2.6 Skola och omvärlden Alla som arbetar i skolan ska verka för att utveckla kontakter med kultur-och arbetsliv, föreningsliv samt andra verksamheter utanför skolan Lgr11 Vi vill ge våra elever möjlighet att använda sig mer av sin fantasi, nyfikenhet och kreativitet i sitt lärande. Vi är öppna för samarbete med externa aktörer där innehåll/aktivitet går i linje med vårt uppdrag och våra styrdokument. Elever i årskurs ett och två tar del av projektet “Skapande skola”där pedagog från kulturskolan leder dans. Alla elever ges minst en kulturupplevelse per läsår. Läsåret 16/17 ska vi starta upp ett samarbete med Adolfsbergsskolan för att kunna ta del av deras studie-och yrkesvägledares kompetens.

13 Reviderad läroplan Fritidsverksamheten Målstyrt arbete på fritidshemmet. Trygg miljö Skolans Värdegrund. Genom bland annat ”Hela skolan” arbetet i åldersblandade grupper. IKT Digitalt lärande Fokusområden Utvärdering Kvalitetsrapport Arbetsplan Trygghetsplan Ökad måluppfyllelse Bedömning för lärande.


Ladda ner ppt "Mosjö skola Kunskap och Glädje Tillsammans Arbetsplan 2015/ /2017 reviderad"

Liknande presentationer


Google-annonser