Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Masktraditioner. Fundera på… När kan man bära en mask? Varför bär man en mask? Vad har masker för betydelser i olika kulturer?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Masktraditioner. Fundera på… När kan man bära en mask? Varför bär man en mask? Vad har masker för betydelser i olika kulturer?"— Presentationens avskrift:

1 Masktraditioner

2 Fundera på… När kan man bära en mask? Varför bär man en mask? Vad har masker för betydelser i olika kulturer?

3 Historik Användningen av mask är lika gammal som mänskligheten själv. I den tidiga religionen använde sig shamaner av mask. Masken döljer ansiktet. Man kan också gömma sig bakom den och bli anonym. På så sätt vågar bäraren spela ut hela registret av känslor och bli fräckare, och våga mer. Därför har masken blivit ett populärt attribut på fester och maskerader och i synnerhet på karnevaler.

4 Mer historik Smink och mask har mänskor använt sedan antiken för att uppnå skönhet, men även för att karaktären skall synas till den sista raden. Det var praktiskt att använda mask eftersom alla pjäser bestod av tre skådespelare och en kör. Går man ännu längre tillbaka hittar man den klassiska grekiska teaterns rötter i Asien där man fortfarande flitigt använder mask då man uppträder. Tänk på kinesisk opera, japansk No-teater eller danser på Bali.

5 Mer historik Under 1600 och 1700-talen var det i Venedig vanligt att bära mask både till vardag och fest. Venedig var en liten men blomstrande hamnstad med flitig handel och politiska intriger. Då hemliga affärsbrev, politiska brev eller kärleksbrev skulle föras var det praktiskt att bäraren maskerade sig till oigenkännelighet från topp till tå. I slutet på 1700-talet och i början på 1800-talet förbjöds användningen av mask. Det ansågs för politiskt farligt och en reaktion mot borgarnas krav på nya rättigheter. Kungen Gustav den III mördades t.ex. på en maskeradbal på den opera som han själv hade grundat.

6 Afrika


Ladda ner ppt "Masktraditioner. Fundera på… När kan man bära en mask? Varför bär man en mask? Vad har masker för betydelser i olika kulturer?"

Liknande presentationer


Google-annonser