Presentation laddar. Vänta.

Liknande presentationer

En presentation över ämnet: "Välkomna till Distriktsfunktionärsutbildning. Presentation Mikael Andersson, Sofia Wettersten, Maria Wiland Borås Basket Grundkurs, steg 1-2, förbundsfunktionärskurs."— Presentationens avskrift:

1 Välkomna till Distriktsfunktionärsutbildning

2 Presentation Mikael Andersson, Sofia Wettersten, Maria Wiland Borås Basket Grundkurs, steg 1-2, förbundsfunktionärskurs Spelat, coachat, styrelsearbete, sekretariat från EB till landskamper

3 Bakgrund & Mål Efter avslutad kurs och erlagda prov skall du ha tillräckliga kunskaper för att sitta i sekretariat under match upp t.o.m. div 2 damer & herrar.

4 Sekretariatets Personal Tidtagare Sekreterare Skottklockans tidtagare (24/14) Minst en av dessa skall ha genomgått TVÅ av WBDF arrangerad utbildning och klarat krav på Licens.

5 Bra sekretariat? Kännetecken för ett bra sekretariat På plats i god tid, vilket är? Neutralt och korrekt uppträdande Är koncentrerad på uppgiften Bra samarbete i sekretariatet Tycker att varje match är lika viktig!!! Rätt utrustning Komplett bemanning Kunnigt och välutbildat Bra samarbete med domare, coacher, spelare Arbetar snabbt och säkert

6 Tidsregler före matchen. 30 minuter innan utsedd matchtid skall matchfunktionärer vara på plats och starta förberedelser. 20 minuter innan matchstart börjar domarens bestraffningsrätt. Protokollet bör, vid denna tidpunkt, vara ifylld med spelarnas namn och nummer. 10 minuter innan matchstart går sekreteraren till coacherna (hemmalagets coach först) för att de skall godkänna laguppställningen och kryssa i de fem spelarna som skall börja matchen. 3 minuter innan matchstart skall tidtagare informera domaren om att det är 3 minuter kvar till matchstart.

7 Tidsregler under matchen. 10 minuter? 5 minuter? 2 minuter? 1 minut? 50 sekunder? 24 sekunder? 14 sekunder. Tidtagare 24-sekunders tidtagare.

8 Utrustning Klockor Matchklocka Timeoutklocka 24-sek.klocka (Reservklocka, stoppur) Signaler Sekreterarens (byte, timeout) Tidtagarens (periodsignal) 24-sek.tidtagarens Resultat Resultattavla Matchprotokoll Blå och röd bläckpenna Tippex (Linjal, kladdpapper, räknare) Foul Spelarfoulsskyltar (1-5) Lagfoulsräknare (1-5, 1/lag) Lagfoulsmarkering röd (1 kon eller flagga per lag) Övrigt Bollinnehavspil (Bytesstolar [2 per lag]) (Linjer för lagbänksområde)

9 Tidtagarens uppgifter Tidtagaren skall ha en matchklocka samt ett stoppur och utföra följande uppgifter. Starta och stoppa klockan i enlighet med gällande regler. Ge signal när det gått 50 sek av time-outen. Se till att signal ljuder vid slut av varje spelperiod. Hjälpa sekreteraren vid behov.

10 (a) Uppkast: En av hopparna berör bollen (b) Missat straffkast: Spelare inne på planen berör bollen (c) Inkast: Spelare inne på planen berör bollen Matchklockan startas

11 (a) Slutsignal för spel- eller förlängningsperiod (oftast automatiskt). (b) Domaravblåsning. (c) 24-sek.signal tillsammans med domaravblåsning. (d) Spelmål mot lag som begärt timeout. (e) Spelmål under de två (2) sista minuterna i period fyra (4). (e) Spelmål under de två (2) sista minuterna i en förlängning. Matchklockan Stoppas

12 24-sekundersanläggning 24-sekundersanläggning skall vara separat manöverenhet för 24-sektidtagaren med en kraftig, automatisk signal som ljuder då 24/14- sekundersperioden är slut och displayen visar 0. 24-sekundersanläggningen skall kunna startas från 24 eller 14 sekunder.

13 24-Sekunderstidtagning Ett lag skall göra ett målskottförsök inom tjugofyra (24) sekunder. 24 sekunders tidtagning skall startas: – När en spelare får kontroll över en boll i spel på spelplanen (t.ex. vid uppkastet) – Vid ett inkast, bollen berör eller berörs av någon spelare på spelplanen. För att anses vara ett målskottförsök inom tjugofyra (24) sekunder måste följande villkor uppfyllas: – Bollen måste lämna skyttens hand/händer innan 24-sekunderssignalen ljuder, och – efter det att bollen lämnat skyttens hand/händer måste bollen beröra ringen eller gå i korgen. Observera att det endast är domarens signal som stoppar spelet när 24-klockan ljuder.

14 Bollkontroll Ett lag har bollkontroll när… En spelare i laget håller eller dribblar bollen. När bollen passas mellan lagkamrater. Ett lags bollkontroll upphör när..... Motståndarlaget får bollkontroll. (Håller eller dribblar.) När bollen lämnar skyttens hand vid ett skott.

15 24-Sekunderstidtagning Skottklockan skall återställas till… 24 sekunder - När det försvarande laget begått en foul och bestraffningen är inkast på anfallande lags bakre planhalva. 24 sekunder - När domaren blåser för spark och signalerar för nya 24 samt att inkastet skall ske på anfallarende lags bakre planhalva. 24 sekunder - När bollkontrollen byts. Ingen ny 24 sekundersperiod skall räknas om motståndarlaget enbart berör bollen utan att ha kontroll.

16 Sekretariat Lagbänksomr. A Lagbänksomr. B 4 Lag A gör poäng på denna korg B A 5 6 7 7 5 6 9 9 8 = Boll ! Lag A befinner sig på sin bakre planhalva.

17 24-Sekunderstidtagning (24 eller 14?) Skottklockan skall återställas till… 14-sekunder - Efter att bollen har berört ringen och samma lag som sköt tar returen. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Om det återstår 13 sekunder eller mindre av 24-sekundersräkningen då matchen stoppades skall 24-sekundersräkningen återställas till fjorton (14) sekunder i fallen nedan: – När det försvarande laget begått en foul där bestraffningen är inkast på anfallande lags främre planhalva. – När domaren blåser för t.ex. spark och signalerar för nya 24 samt att inkastet skall ske på anfallande lags främre planhalva. Om det dock återstår fjorton (14) sekunder eller mer av 24-sekundersräkningen då spelet stoppades (i fallen ovan = foul/spark) skall 24-sekundersräkningen inte återställas utan fortsätta från den tidpunkt då spelet stoppades.

18 Sekretariat Lagbänksomr. A Lagbänksomr. B 4 Lag A gör poäng på denna korg B A 5 6 7 7 5 6 9 9 8 = Boll ! Lag A befinner sig på sin främre planhalva.

19 Sekreterarens uppgifter Föra ett protokoll med all matchfakta. Visa antalet Fouls som begåtts av varje spelare. Anteckna alla Fouls och meddela domarna när någon får sin 5:e. Sköta lagfoulsmarkeringarna. Meddela domarna när time-out är begärd, samt anteckna denna. Meddela spelarbyten. Sköta pilen.

20 Time-out En time-out är ett spelavbrott begärt av ett lags coach eller assisterande coach. Varje lag kan beviljas: Två (2) time-outer under första halvlek (period 1 och 2) Tre (3) time-outer under andra halvlek (period 3 och 4), men maximalt två (2) av dessa under de två (2) sista minuterna av andra halvlek. En (1) time-out under varje förlängningsperiod.

21 Time-out Ett time-out tillfälle börjar: - För båda lagen, när bollen blir död, matchklockan är stoppad och domarna har avslutat sin kommunikation med sekretariatet. - För båda lagen, när bollen blir död efter ett sista eller enda straffkast som resulterat. - För försvarande lag, när spelmål görs av anfallande lag. Ett time-outtillfälle upphör: - När den spelare, som skall göra inkast, har bollen. - När bollen överlämnas till spelaren för ett första eller enda straffkast.

22 Tips till Sekreteraren Hur räknar man ut vilken matchminut det är just nu? Ett enkelt knep: (Antal minuter en period är) minus (-) (minutsiffran som står på tavlan) t.ex.På tavlan står08:37 …vi är då i 2 (andra) minuten. Om det står04:45 …vi är då i 6 (sjätte) minuten. Dessa exempel gäller om det är tiominutersperioder!

23 Byten Ett lag får byta spelare vid ett bytestillfälle. Spelarbyte begärs av en avbytare. Ett bytestillfälle börjar när:  För båda lagen, när bollen blir död, matchklockan är stoppad och domaren har avslutat sin kommunikation med sekretariatet.  För båda lagen, när bollen blir död efter ett sista eller enda straffkast som resulterat.  För försvarande lag om spelmål görs under de sista två (2) minuterna av fjärde perioden eller de sista två (2) minuterna av varje förlängningsperiod. Ett bytestillfälle slutar när:  När en spelare, som skall göra inkast, har bollen.  När bollen överlämnas till en spelare för ett första eller enda kastet.

24 Alternerande Bollinnehav (Pilen) En basketmatch startas endast med uppkast, vid samtliga andra tillfällen där det tidigare skulle vara ett uppkast har ersatts med ett ”Alternerande bollinnehav”, detta är en metod för att sätta bollen i spel med ett inkast istället för med ett uppkast. Vid alla uppkastsituationer skall lagen få inkast varannan gång. Inkastet skall göras bakom sidlinjen närmast den plats där uppkastsituationen inträffade. Det lag som inte får Bollkontroll vid uppkastet i matchens start skall tilldelas det första alternerande bollinnehavet. Pilen skall peka mot den korg, som det lag vilka har rätten till nästa tillfälle, spelar (gör poäng). När bollen kommit in på plan och någon av spelarna berört bollen skall pilen vändas till det andra lagets fördel.

25 Alternerande Bollinnehav (Pilen) SekretariatLagbänksomr. ALagbänksomr. B X X 4 Lag A (Röda) vinner uppkastet och spelare nr 4 får matchens första Bollkontroll. Lag A gör poäng på denna korg Hur vänder vi pilen?Svar: Mot den korg Lag B anfaller B A

26 Protokollet Sekreteraren skall använda sig av pennor med minst två klart avvikande färger, förslagsvis blå/svart och rött. Skriv alltid med stora bokstäver. Skriv tydligt. Anteckna time-out med minutsiffra. Kryssa i lagfoulen. Spelarnas nummer i följd, lägst först. Det är bara sekreteraren som får skriva i protokollet med undantag för Coachernas första fem, domarnas namnteckning och lagkaptenen vid ev. protest. Räkna ut poäng per spelare i div 2 & 3 Herrar och Damer.

27 Sidhuvudet och dess information BASKETLIGAN HERR 151123 16:00 BORÅS BASKETSÖDERTÄLJE BORÅSHALLEN 0333665544 Valfritt JUNGEBRAND, CARL Skriv in all denna information. Viktigt med matchnummer. Publiksiffra är valfri information. Låt ingen annan än sekreteraren skriva i protokollet. Skriv tydligt och med STORA BOKSTÄVER (VERSALER) BRAZAUSKAS, ROMUALDAS

28 Spelarinformation LUNDSTEDT, E. BRÄNDMARK, J. ANDERSSON, F. KRAYEM, O. SIGURDARSSON, J GUNNARSSON, S. MARÅKER, C. PALM, M. VITALI, T. ALMSTRAND, C DARBOE, A. _______________________________ RYAN, P. 3 6 8 9 10 11 13 15 22 33 44 (K) LARSSON, J. PR X X X Skriv in spelarnas hela för och efternamn. Skriv spelarnas nummer i följd, börja alltid med det lägsta. Anteckna vem som är kapten skriv in Coachernas namn. 10 minuter innan matchen skall starta skall coacherna fylla i vilka 5 spelare som startar matchen, därefter skall coachen signera protokollet. Lag A börjar alltid. Kolla att de 5 spelare som coachen angett som starters är de som börjar, markera detta med en ring runt krysset. För varje spelare som byts in så skall man markera detta med ett kryss. X X X X X

29 Så här antecknar du fouls 7 8 9 10 P 3 P 2 P = Personlig Foul T = Teknisk Foul U = Osportslig Foul D = Diskvalificerande Foul. PP P 1 Alla foul som innebär att straffkast skall skjutas, skall indikeras genom att skriva in rätt antal straffkast (1, 2 eller 3) i det nedre högra hörnet i foulrutan efter ”P”, ”T”, ”U”, ”D” eller för coacher ”C” eller ”B”. OBS! Inga straffkast vid offensiv foul. T 1 U 3 D 2 Ser ni några fel i ovanstående protokoll ? 3 Vid fouls av typen: C, B och F skall ni ta hjälp av domaren innan ni antecknar dem i protokollet.

30 Lag, Lagfoul & Time-Out BORÅS BASKET 4 7 = == 210 = Fouler av typen: C, B och F ingår ej i lagfoul

31 Foul på Coachen C 1 RYAN, P. B 1 Coachen kan få två olika typer av fouls C = om det är Coachen själv som gjort något, tex protesterat mot domslut. B = om det är någon i lagbänksområdet som gjort något. Om en Coach får två C - Tekniska fouls så är han diskvalificerad Om en Coach får två B – Tekniska fouls får han fortsätta att Coacha Om en Coach får tre Tekniska oavsett typ är han diskvalificerad. C 1 C 1 B 1

32 5 Protokollet är uppdelat i fyra kolumner där hemmalag ”A” respektive bortalag ”B” har sina respektive kolumner förtryckta. Där skall spelarnummer och poäng markeras. Kolumnen med tomma rutor används för att ange nummer på spelare som gör spelmål eller straffkastmål. I kolumner med förtryckta siffror anges lagens uppnådda poäng. Sekreteraren skall notera varje lags gjorda poäng i kronologisk ordning genom att markera uppnådda poäng efter spelmål och straffkastmål i de förtryckta kolumnerna. 13 4 5

33 5 4 5 * Spelare nummer 5 i lag A gör 2 första poäng. * Spelare nummer 13, 4 och 5 i lag B gör 2 poäng var. * Godkänt straffkastmål, 1 poäng, markeras med en ”plump” över uppnådd poäng. Inga markeringar görs för missat straffkast. Spelarens nummer anges bredvid poängmarkeringen för varje straffkastmål som resulterar. * Spelare nr. 6 i lag A får 2 straffkast men sätter bara det ena. 6 * Spelare nr. 13 i lag A får 3 straffkast och sätter alla. 13 * 3-poängare markeras med en ring runt spelarens nr. Spelare nr 13. i lag B sätter en trea. 13 * När perioden är slut drar du ett vågrätt streck under den sist gjorda poängen. Sista poängen i varje period för båda lagen markeras med en ring runt poängsifran. För sedan ned resultatet för lag A resp Lag B. * Byt färg på pennan och fortsätt sedan andra perioden i samma kolumner som föregående perioder. För sedan ned resultatet på samma sätt… 4 5 6 4 4 4 13

34 Resultatrutan 12 8811 5 9 Här skriver du in de poäng som lagen gjort i respektive period. Eventuella förlängningar skriver du också här.

35 Skriv in era namn med Versaler SVENSSON, ANNA ANDERSSON, PER Personalen i sekretariatet skriver in sina namn i protokollet bredvid respektive uppgift du haft under matchen. ANDREASSON, ZANDRA

36 Avsluta protokollet Efter matchens slut skall sekreteraren efter ha ringat in sista uppnådda poängen i matchen för respektive lag dra ytterligare en tjock linje under den senast dragna.

37 Räkna ut poängen LUNDSTEDT, E. BRÄNDMARK, J KRAYEM, O. SIGURDARSSON, J. GUNNARSSON, S. MARÅKER, C. ANDERSSON, F. PALM, M. VITALI, T. ALMSTRAND, C. DARBOE, A. _______________________________ RYAN, P 3 6 9 10 11 13 8 15 22 33 44 LARSSON, J. (K) PR X X I division 2 och 3 Herrar och Damer så skall ni som sekreterare räkna ut det antal poäng som varje spelare gjort i matchen. Detta kan göras efter att domarna signerat protokollet. X X X X X 4 18 7 2 15 1 10 5 62 X X

38 Spärra alla tomma rutor

39 13 14 5 7 10 711 39 42 SVENSSON ANNA ANDERSSON PER ANDREASSON ZANDRA KVARNBY BASKET LmnL R Brs Slutför protokollet genom att skriva in slutresultatet och segrande lagets namn. Ser ni några felaktigheter i protokollet ovan ? Efter att andredomaren, och i förekommande fall tredjedomaren, undertecknat protokollet skall förstedomaren vara den siste som godkänner och undertecknar protokollet. Detta avslutar domarnas administrativa arbete i matchen. 14 10 711

40 DOMARTECKEN Domartecknen i dessa regler är de enda officiella tecknen. De skall användas av alla domare i samtliga matcher. Det är helt OK att be domarna vara tydligare eller långsammare med administration om detta uppfattas som ett problem. 1. Poäng 2. Tidsrelaterade 3. Administration, byte/time-out 4. Överträdelser 5. Fouladministration Alla domar tecken finns på http://www.basket.se/globalassets/svenska- basketbollforbundet/dokument/tavling/regler/officiella_spe lregler.pdf http://www.basket.se/globalassets/svenska- basketbollforbundet/dokument/tavling/regler/officiella_spe lregler.pdf

41 Tack för uppmärksamheten!

Ladda ner ppt "Välkomna till Distriktsfunktionärsutbildning. Presentation Mikael Andersson, Sofia Wettersten, Maria Wiland Borås Basket Grundkurs, steg 1-2, förbundsfunktionärskurs."