Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grundläggande utbildning Del 1. Dessa grundregler gäller för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer från och med

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grundläggande utbildning Del 1. Dessa grundregler gäller för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer från och med"— Presentationens avskrift:

1 Grundläggande utbildning Del 1

2 Dessa grundregler gäller för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer från och med 2016-01-01. Dessa grundregler gäller för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer från och med 2016-01-01. Dessa grundregler gäller för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer från och med 2016-01-01.

3 Dessa grundregler gäller för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer från och med 2016-01-01. 1.Regler för medlemmar i SKK-organisationen Det krävs av varje medlem i SKK-organisationen: 1:1 Att behandla och vårda hundar och andra djur väl i enlighet med beprövad erfarenhet liksom gällande djurskyddslagstiftning. Detta innebär att någon befogad anmärkning mot djurhållningen inte ska kunna göras av kennel- konsulent auktoriserad av SKK eller av myndighet. Medlem ska medverka till att SKKs auktoriserade kennelkonsulent kan genomföra besök. 1:2 Att handla och uppträda på sådant sätt att det inte skadar eller motverkar SKK eller dess medlemsorganisationer och inte uttala sig nedsättande i tal eller skrift om en funktionär med uppdrag inom SKK.

4 Dessa grundregler gäller för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer från och med 2016-01-01. 1.Regler för medlemmar i SKK-organisationen Det krävs av varje medlem i SKK-organisationen: 1:3 Att följa SKKs stadgar och regelverk samt att fullfölja de förpliktelser/åtaganden som framgår av ingångna SKK-avtal och även i övrigt på bästa sätt uppfylla de förpliktelser/åtaganden som kan följa av hundverksamheten samt att på intet sätt kringgå SKKs regelverk eller beslut. 1:4 Att aldrig anlita bulvan eller själv agera som sådan genom att registrera valpar i annans eller eget namn/kennelnamn då den egentliga uppfödaren är annan person samt att inte anlita återförsäljare eller själv agera som sådan vid försäljning eller köp av hund.

5 2. Grundregler för uppfödare och hanhundsägare Hundavel ska bedrivas på ett sådant sätt att det främjar både tikens och avkommans hälsa och välbefinnande. Varje medlem som upplåter sin hund till avel ska vara väl förtrogen med SKKs avelspolicy samt med rasens standard, provregler, registreringsregler och rasspecifika avelsstrategi, samt aktuella bestämmelser i djurskyddslagstiftningen. Uppfödningen ska ske kvalitetsmedvetet och med stort ansvar. 2. Grundregler för uppfödare och hanhundsägare Hundavel ska bedrivas på ett sådant sätt att det främjar både tikens och avkommans hälsa och välbefinnande. Varje medlem som upplåter sin hund till avel ska vara väl förtrogen med SKKs avelspolicy samt med rasens standard, provregler, registreringsregler och rasspecifika avelsstrategi, samt aktuella bestämmelser i djurskyddslagstiftningen. Uppfödningen ska ske kvalitetsmedvetet och med stort ansvar. 2. Grundregler för uppfödare och hanhundsägare Hundavel ska bedrivas på ett sådant sätt att det främjar både tikens och avkommans hälsa och välbefinnande. Varje medlem som upplåter sin hund till avel ska vara väl förtrogen med SKKs avelspolicy samt med rasens standard, provregler, registreringsregler och rasspecifika avelsstrategi, samt aktuella bestämmelser i djurskyddslagstiftningen. Uppfödningen ska ske kvalitetsmedvetet och med stort ansvar. 2. Grundregler för uppfödare och hanhundsägare Hundavel ska bedrivas på ett sådant sätt att det främjar både tikens och avkommans hälsa och välbefinnande. Varje medlem som upplåter sin hund till avel ska vara väl förtrogen med SKKs avelspolicy samt med rasens standard, provregler, registreringsregler och rasspecifika avelsstrategi, samt aktuella bestämmelser i jurskyddslagstiftningen. Uppfödningen ska ske kvalitetsmedvetet och med stort ansvar.

6 SKKs etiska riktlinjer Senast uppdaterad den 20 februari 2014 Här kan du läsa Svenska Kennelklubbens etiska riktlinjer som är beslutade av SKKs Centralstyrelse. Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation – är samlingsnamnet för de länsklubbar, special- och rasklubbar, ungdomsklubb och avtalsanslutna rasklubbar som ingår i organisatione SKKs etiska riktlinjer Svenska Kennelklubbens etiska riktlinjer beslutade av SKKs Centralstyrelse. Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation – är samlingsnamnet för de länsklubbar, special- och rasklubbar, ungdomsklubb och avtalsanslutna rasklubbar som ingår iorganisationen.

7 SKKs etiska riktlinjer Senast uppdaterad den 20 februari 2014 Här kan du läsa Svenska Kennelklubbens etiska riktlinjer som är beslutade av SKKs Centralstyrelse. Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation – är samlingsnamnet för de länsklubbar, special- och rasklubbar, ungdomsklubb och avtalsanslutna rasklubbar som ingår i organisatione SKKs etiska riktlinjer Allmänt Svenska Kennelklubben, SKK, har ett ansvar för hunden och en stor del av den verksamhet med hundar som bedrivs i vårt land. Vår strävan är att skapa och vidmakthålla bra förutsättningar för hunden och hundägandet såväl som goda relationer mellan omvärlden, hundar och hundägare. Andan inom vår organisation ska präglas av eget ansvarstagande och respekt för såväl hunden som medlemmar, uppfödare, förtroendevalda och övriga funktionärer samt allmänheten. Allmänt Svenska Kennelklubben, SKK, har ett ansvar för hunden och en stor del av den verksamhet med hundar som bedrivs i vårt land. Vår strävan är att skapa och vidmakthålla bra förutsättningar för hunden och hundägandet såväl som goda relationer mellan omvärlden, hundar och hundägare. Andan inom vår organisation ska präglas av eget ansvarstagande och respekt för såväl hunden som medlemmar, uppfödare, förtroendevalda och övriga funktionärer samt allmänheten. Allmänt Svenska Kennelklubben, SKK, har ett ansvar för hunden och en stor del av den verksamhet med hundar som bedrivs i vårt land. Vår strävan är att skapa och vidmakthålla bra förutsättningar för hunden och hundägandet såväl som goda relationer mellan omvärlden, hundar och hundägare. Andan inom vår organisation ska präglas av eget ansvarstagande och respekt för såväl hunden som medlemmar, uppfödare, förtroendevalda och övriga funktionärer samt allmänheten.

8 SKKs etiska riktlinjer Senast uppdaterad den 20 februari 2014 Här kan du läsa Svenska Kennelklubbens etiska riktlinjer som är beslutade av SKKs Centralstyrelse. Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation – är samlingsnamnet för de länsklubbar, special- och rasklubbar, ungdomsklubb och avtalsanslutna rasklubbar som ingår i organisatione SKKs etiska riktlinjer SKK anser  att alla hundar har rätt till goda levnadsvillkor.  att hundar och andra djur ska behandlas och vårdas väl i enlighet med såväl beprövad erfarenhet som gällande djurskyddslagstiftning och regler utfärdade med stöd av lagstiftningen. Detta gäller under hundens hela liv.  i enlighet med Europarådets konvention om skydd av sällskapsdjur att människan har en moralisk förpliktelse att respektera alla levande varelser och ta hänsyn till att sällskapsdjur har ett särskilt förhållande till människan. Vidare anser vi att sällskapsdjuren har stor betydelse för människans livskvalitet och därmed är av värde för samhället. För att säkerställa att vi uppfyller våra föresatser bedriver SKK en omfattande egenkontroll. Organisationens kennelkonsulenter har till uppgift att besöka medlemmar och uppfödare och aktivt ge råd och stöd samt verka för en god hundhållning.

9 SKKs etiska riktlinjer Senast uppdaterad den 20 februari 2014 Här kan du läsa Svenska Kennelklubbens etiska riktlinjer som är beslutade av SKKs Centralstyrelse. Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation – är samlingsnamnet för de länsklubbar, special- och rasklubbar, ungdomsklubb och avtalsanslutna rasklubbar som ingår i organisatione SKKs etiska riktlinjer Tränings-, prov-, utställnings- och tävlingsverksamhet Inom SKK arbetar vi för att främja och utveckla goda former av kynologisk provverksamhet och hundsport. Utbildning och träning av våra hundar ska bygga på förtroende och tillit mellan hund och förare. För SKK är det därför självklart att all hunddressyr ska bedrivas med positiva träningsmetoder. Varje hund ska behandlas väl och handhas utifrån sina individuella förutsättningar. Prov-, utställnings- och tävlingsverksamheten inom organisation får aldrig åsidosätta omsorgom hunden och dess välbefinnande.

10 SKKs etiska riktlinjer Senast uppdaterad den 20 februari 2014 Här kan du läsa Svenska Kennelklubbens etiska riktlinjer som är beslutade av SKKs Centralstyrelse. Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation – är samlingsnamnet för de länsklubbar, special- och rasklubbar, ungdomsklubb och avtalsanslutna rasklubbar som ingår i organisatione SKKs etiska riktlinjer Organisation Inom SKK och medlemsorganisationerna arbetar vi utifrån demokratiska principer och tillämpar representativ demokrati. Vi anser att det är viktigt att varje medlem kan göra sin röst hörd. Genom val av funktionärer och örtroende-valda får den enskilde möjlighet att påverka organisationens inriktning/utveckling.0 Internationellt Hundsport och hunduppfödning bedrivs internationellt. Det är därför viktigt att SKK, företrädesvis genom den internationella organisationen FCI, aktivt är med och påverkar den internationella utvecklingen och verksamheten utifrån SKKs synsätt och värderingar. Miljöhänsyn SKKs miljöpolicy beskriver hur vårt arbete ska bedrivas för minsta negativa miljöpåverkan. Miljöhänsyn ska integreras som en naturlig del i all verksamhet.

11 SKKs etiska riktlinjer Senast uppdaterad den 20 februari 2014 Här kan du läsa Svenska Kennelklubbens etiska riktlinjer som är beslutade av SKKs Centralstyrelse. Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation – är samlingsnamnet för de länsklubbar, special- och rasklubbar, ungdomsklubb och avtalsanslutna rasklubbar som ingår i organisatione SKKs etiska riktlinjer Internationellt Hundsport och hunduppfödning bedrivs internationellt. Det är därför viktigt att SKK, företrädesvis genom den internationella organisationen FCI, aktivt är med och påverkar den internationella utvecklingen och verksamheten utifrån SKKs synsätt och värderingar. Miljöhänsyn SKKs miljöpolicy beskriver hur vårt arbete ska bedrivas för minsta negativa miljöpåverkan. Miljöhänsyn ska integreras som en naturlig del i all verksamhet.

12 Jordbruksverkets bestämmelser Träna och tävla med hundar Du fårinte träna eller tävla med dina hundar på ett sådant sätt att de utsätts för lidande. Du får inte heller utsätta dina hundar för doping eller andra olämpliga åtgärder som påverkar deras prestationsförmåga eller temperament under träning eller tävling. Träna och tävla med hundar Du får inte träna eller tävla med dina hundar på ett sådant sätt att de utsätts för lidande. Du får inte heller utsätta dina hundar för doping eller andra olämpliga åtgärder som påverkar deras prestationsförmåga eller temperament under träning eller tävling.

13 Jordbruksverkets bestämmelser Hundar ska må bra vid tävlingar En hund som du tränar eller tävlar med ska vara fri från skada och sjukdom som kan förorsaka lidande. Du som tränar eller tävlar med hunden är ansvarig för att de prestationskrav som ställs är anpassade till hundens fysiska och psykiska förmåga. Anlita en tävlingsveterinär Om du arrangerar en offentlig tävling med djur kan det behöva vara med en veterinär på tävlingen. Veterinären ska ha kunskap om tävlingsformen och djurslaget.

14 Jordbruksverkets bestämmelser Djurskydd för hundar vid tävling och träning Du får inte träna eller tävla med dina hundar på ett sådant sätt att de utsätts för lidande. Du får inte heller utsätta dina hundar för doping eller andra olämpliga åtgärder som påverkar deras prestationsförmåga eller temperament under träning eller tävling.

15 Jordbruksverkets bestämmelser Anpassa kraven efter hunden En hund som du tränar eller tävlar med ska vara fri från skada och sjukdom som kan förorsaka lidande. Du som tränar eller tävlar med hunden är ansvarig för att de prestationskrav som ställs är anpassade till hundens fysiska och psykiska förmåga. Du får inte använda utrustning eller hjälpmedel som kan medföra skada eller annat lidande. Du som tävlar med en hund är skyldig att besiktiga hunden hos en veterinär före tävlingen om det är en tävling där veterinärbesiktning krävs. Du är också skyldig att följa veterinärens anvisningar för hur hunden ska användas på tävlings-området eller i tävlingen.

16 Jordbruksverkets bestämmelser Dopa inte din hund Du får inte påverka en hunds prestationsförmåga eller temperament vid träning eller tävling genom att ge den läkemedel, läkemedelssubstanser eller andra ämnen. Du får heller inte påverka hundens prestationsförmåga eller temperament genom till exempel akupunktur och ultraljud. Aggregat eller liknande som påverkar din hund genom en elektrisk stöt eller annan olägenhet får du inte heller använda. Det finns karenstider för olika medicinska preparat, substanser och andra behandlingar. I bilaga 2 till föreskrifterna om träning och tävling med djur finns en karenstidslista.


Ladda ner ppt "Grundläggande utbildning Del 1. Dessa grundregler gäller för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer från och med"

Liknande presentationer


Google-annonser