Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

NÄRINGSBERÄKNINGAR Syftet Öka er kunskap kring måltiden och näringen vi tillför är tillräcklig och rätt! Målet Elever ska ha kännedom och kunna redogöra.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "NÄRINGSBERÄKNINGAR Syftet Öka er kunskap kring måltiden och näringen vi tillför är tillräcklig och rätt! Målet Elever ska ha kännedom och kunna redogöra."— Presentationens avskrift:

1 NÄRINGSBERÄKNINGAR Syftet Öka er kunskap kring måltiden och näringen vi tillför är tillräcklig och rätt! Målet Elever ska ha kännedom och kunna redogöra hur kost och livsstil kan sammankopplas. Hur & vad kan de själva påverka/förändra för att må bättre!

2 MÅLTIDEN MÅLTIDSKLOCKAN FÖRDELNING

3 HJÄLPMEDEL MATPYRAMIDEN TALLRIKSMODELLEN

4 10-20% 15-30% 55-60% ENERGI%

5 HUR MYCKET ENERGI BEHÖVER VI? Näringsämnen i Energi 1g kolhydrater17KJ/4kcal 1g fett37KJ/9kcal 1g protein17KJ/4kcal 1g kostfibrer8KJ/2kcal 1g alkohol29KJ/7kcal Kilojoule (KJ)vs kilokalorier (kcal) 4,2KJ = 1kcal Grundomsättning (beräkning) KJ=> 4,2 x 94 x 24 = 9475.2 KJ Kcal=> 1 x 94 x 24 = 2256 kcal

6 15-30% 10-20% 55-60% NÄRINGSÄMNEN I LIVSMEDEL ELLER MÅLTID Energimängd uträkning av 250g potatis Tabellvärdet 100g Gångra värdena med 2,5 (250/100=2,5) Kolhydrater:19g x 2,5 = 47,5g Fett:0,1g x 2,5 = 0,25g Protein:1,8g x 2,5 = 4,5g I kcal Kolhydrater:47,5g x 4kcal = 190 kcal Fett:0,25g x 9kcal = 2,25 kcal Protein:4,5g x 4kcal = 18 kcal Total mängd energi: 210,25 kcal I KJ Kolhydrater:47,5g x 17KJ = 807,5 KJ Fett:0,25g x 37KJ = 9,25 KJ Protein:4,5g x 17KJ = 76,5 KJ Total mängd energi: 893,25 KJ

7 UPPGIFTER 1) Gör första uppgiften i boken (lösa beräkningsblad får du av läraren) -räkna för 4port (sedan kan du dela och få 1port) -800g potatis (4port) -200g inlagd rödbeta (4port) 2) Hur har jag ätit i helgen -Ladda ner programmet ”kostkoll” (läraren visar) -Lägg in det du ätit, så noggrant det går -Analysera ditt näringsintag och kom med förslag på hur du kan anpassa den för att följa näringsrekommendationerna (om det behövs).

8 UPPGIFT -Skriftlig uppgift som görs och lämnas in separat (på er hemsida) senast onsdag v.8 kl23.50 Allergi och specialkost Allergier är vanligt förekommande ibland våra matgäster men vad är det och hur påverkar det den allergiska personen. Skriv utifrån nedanstående frågeställningar. -Vad är en allergi och varför är vissa allergiska och andra inte? -Vad kan en allergiker få för rektioner på mat? -Vilka livsmedel anses vara allergena? -Vad är korsreaktioner? -Välj en av följande allergier och berätta utförligt om den a) Laktosintolerans b) Celiaki c) skaldjursallergi Religiösa matregler I dagens globala samhälle blir det allt vanligare att olika religiösa matregler kan förekomma hos dina matgäster. För att erbjuda god service gäller det att veta vad som gäller för de olika religionerna. Beskriv utförligt matregler och seder som rör religionerna -Kristendom -Judendom -Islam -Hinduism -Buddhism För att arbeta med uppgiften använd -Kurslitteraturen -Biblioteket (RL hyllan) -Pålitliga Internetkällor -Mat tro tradition av Helen Westblom Jonsson GLÖM INTE KÄLLHÄNVISNING !!!!


Ladda ner ppt "NÄRINGSBERÄKNINGAR Syftet Öka er kunskap kring måltiden och näringen vi tillför är tillräcklig och rätt! Målet Elever ska ha kännedom och kunna redogöra."

Liknande presentationer


Google-annonser