Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Få perspektiv på tillvaron. Ögonhöjden Ögonhöjden hos betraktaren är alltid detsamma som horisontlinjen. I denna bild är fotografen lika lång som personen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Få perspektiv på tillvaron. Ögonhöjden Ögonhöjden hos betraktaren är alltid detsamma som horisontlinjen. I denna bild är fotografen lika lång som personen."— Presentationens avskrift:

1 Få perspektiv på tillvaron

2 Ögonhöjden Ögonhöjden hos betraktaren är alltid detsamma som horisontlinjen. I denna bild är fotografen lika lång som personen på bilden, eftersom även hans ögon sammanfaller med horisontlinjen.

3 Det är alltid ögonhöjden som avgör var horisontlinjen ligger

4 Normalperspektiv Du står upp och betraktar tillvaron.

5 Grodperspektiv Du betraktar tillvaron underifrån

6 Grodperspektiv gör att miljöer eller saker ser mäktigare ut. I filmer används det ofta för att göra personer och platser hemskare.

7 Fågelperspektiv – vi betraktar uppifrån

8 Överlappning Om ett objekt delvis skymmer ett annat förstärker det djupet i bilden

9 Detaljrikare nära och suddigare längre bort förstärker känslan av djup i bilden

10 Luftperspektiv Bergen längre bort förlorar färg och blir gråare och blåare. Detta beror delvis på ögats kapacitet och luftföroreningar.

11 Storleksförminskning Titta på molnen: Molnet som är närmast ser störst ut och de blir mindre och mindre ju längre bort de är.

12 Centralperspektiv Alla linjer i en bild går mot en punkt

13 Centralperspektiv fungerar lika bra ute som inne

14 Den punkt som sammanför linjerna. Dvs. där betraktaren tittar. Blickpunkten sammanfaller med horisontlinjen. Blickpunkt

15 Tvåpunktsperspektiv Huset är vänd med knuten närmast betraktaren, och har således två riktningar som linjerna går mot.

16 Trepunktsperspektiv Ett hus har tre punkter som linjerna färdas mot. Detta används för att förvränga tex en byggnad. Inom reklamen är det ett ofta använt sätt för att göra en produkt lite intressantare.

17 Värdeperspektiv Egypterna visade den sida som var mest värd. Därav deras säregna stilriktning. Exempel: Öga –framifrån Ansikte –profil Fötter - profil Överkropp - framifrån

18 Naivism Pablo Picasso är en av många konstnärer som lekte med perspektivet

19 Länkar http://www.matton.se/bild er/sok/centraperspektiv.ht ml http://www.matton.se/bild er/sok/centraperspektiv.ht ml http://hem.passagen.se/kaj sa2kavat/Perspektiv.html http://hem.passagen.se/kaj sa2kavat/Perspektiv.html för dig som vill veta och se mer om, och av perspektiv.

20 Bildhänvisning http://www.ldesign.com/Images/Essays/GlobalWa rming/RealOrNot/Picasso-Tre-musikanter.jpg http://www.ldesign.com/Images/Essays/GlobalWa rming/RealOrNot/Picasso-Tre-musikanter.jpg http://www.multimedia.skolverket.se http://www.deviantart.com http://office.microsoft.com/sv-se/clipart


Ladda ner ppt "Få perspektiv på tillvaron. Ögonhöjden Ögonhöjden hos betraktaren är alltid detsamma som horisontlinjen. I denna bild är fotografen lika lång som personen."

Liknande presentationer


Google-annonser