Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Magnetism. Magneter har två poler Den röda sidan kallar nordpol och den vita kallas sydpol.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Magnetism. Magneter har två poler Den röda sidan kallar nordpol och den vita kallas sydpol."— Presentationens avskrift:

1 Magnetism

2 Magneter har två poler Den röda sidan kallar nordpol och den vita kallas sydpol.

3 Hur krafterna i en magnet verkar.

4 Kompassen En magnetisk kompass består bland annat av en magnetisk nål (eller stavmagneter fästa vid en skiva) som orienterar sig efter jordens magnetfält och på en graderad skala anger riktningen eller kursen. Rent fysikaliskt är den magnetiska pol som finns nära nordpolen en magnetisk sydpol, eftersom en magnetisk nordpol dras mot den. Av samma anledning finns i fysikalisk mening jordens magnetiska nordpol vid sydpolen. I dagligt tal menar man dock magnetpolen vid nordpolen om man säger "jordens magnetiska nordpol" och tvärtom. Den magnetiska kompassen finns bland annat som orienteringskompass, med en rörlig kompassnål som anger nord-syd- riktning eller som styrkompass på fartyg, båtar och flyg, där en rörlig graderad skiva visar kursen.

5 Elektromagnet Runt elektriska ledare bildas ett magnetfält. Om man lindar en elektrisk ledare runt en järnkärna kan man få den att bli magnetisk. Vilken ände av järnkärnan som blir positiv och negativ beror på strömmens riktning. Fördelen med en elektromagnet är att den kan slås av och på.


Ladda ner ppt "Magnetism. Magneter har två poler Den röda sidan kallar nordpol och den vita kallas sydpol."

Liknande presentationer


Google-annonser