Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Svenskans fem nationella minoritetsspråk finska, jiddisch, meänkieli, romska, samiska men…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Svenskans fem nationella minoritetsspråk finska, jiddisch, meänkieli, romska, samiska men…"— Presentationens avskrift:

1 Svenskans fem nationella minoritetsspråk finska, jiddisch, meänkieli, romska, samiska men…

2 …det svenska teckenspråket hör inte till de fem minoritetsspråken, men det uppfyller flera viktiga kriterier. Det är därför motiverat att se teckenspråket som ett sjätte minoritetsspråk.

3 FINSKA  Det finns ca 70 000 sverigefinnar i Sverige. Många bor i Stockholm och i övriga delar av Mälardalen. Minoritetsspråket är finska. I Stockholm bor uppskattningsvis cirka 50 000 sverigefinnar. http://www.ur.se/Produkter/155353-Jakten- pa-spraket-Finska

4 JIDDISCH http://www.ur.se/Produkter/155351-Jakten-pa-spraket-Jiddisch http://www.ur.se/Produkter/155351-Jakten-pa-spraket-Jiddisch  Omkring 4 000 svenskar talar och förstår i dag jiddisch i olika utsträckning.  För många jiddischtalande i Sverige är det inte förstaspråk, men starkt förknippat med familjeliv och judisk kultur.  Jiddisch har talats i Sverige sedan slutet av 1700-talet, då judar tilläts bosätta sig i Sverige.  Jiddisch är ett germanskt språk med inslag av hebreiska och slaviska språk, ett språkligt arv från tiden för judarnas bosättning på den europeiska kontinenten under tidig medeltid.

5 Meänkieli http://www.ur.se/Produkter/155352-Jakten-pa-spraket- Meankieli http://www.ur.se/Produkter/155352-Jakten-pa-spraket- Meankieli  Meänkieli talas främst i sex kommuner i norra Sverige, de egentliga Tornedalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna, Gällivare och Kalix.  Antalet talare i dessa kommuner brukar uppskattas till 25 000–60 000. För hela Sverige kan antalet uppskattas till cirka 75 000.

6 ROMSKA  Romska, romanès, romani, romani chib, čhib eller šib – det finns många sätt att skriva och uttala namnet på detta språk som i många olika dialekter talas av ca 40 000 romer i Sverige.  För enkelhetens skull väljer institutionen för språk och folkminnen att konsekvent använda formen romska. Dialekterna har också flera namn, men vi väljer den svenska formen i rubrikerna. http://www.ur.se/Produkter/155350-Jakten- pa-spraket-Romani-chib

7 Samiska http://www.ur.se/Produkter/155349-Jakten-pa-spraket- Samiska http://www.ur.se/Produkter/155349-Jakten-pa-spraket- Samiska  De samiska språken tillhör den finsk-ugriska språkfamiljen och är närmast besläktade med finska och estniska.  Det är egentligen inte ett språk utan flera olika, som också har olika dialekter. Sydsamiska dialekter är sydsamiska och umesamiska; centralsamiska dialekter är arjeplogssamiska, lulesamiska och nordsamiska; östsamiska dialekter är enaresamiska, skoltsamiska, kildinsamiska och tersamiska.

8 Svenskt teckenspråk http://www.ur.se/Produkter/157876-Teckensprak-ar-inte- hela-varlden-men-Jag-alskar-teckensprak http://www.ur.se/Produkter/157876-Teckensprak-ar-inte- hela-varlden-men-Jag-alskar-teckensprak  Det svenska teckenspråket är ett språk som uttrycks med kroppen och händerna och uppfattas med synen. Omkring 30 000 personer i Sverige använder det svenska teckenspråket.


Ladda ner ppt "Svenskans fem nationella minoritetsspråk finska, jiddisch, meänkieli, romska, samiska men…"

Liknande presentationer


Google-annonser