Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Svenskans fem nationella minoritetsspråk

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Svenskans fem nationella minoritetsspråk"— Presentationens avskrift:

1 Svenskans fem nationella minoritetsspråk
finska, jiddisch, meänkieli, romska, samiska men…

2 …det svenska teckenspråket hör inte till de fem minoritetsspråken, men det uppfyller flera viktiga kriterier. Det är därför motiverat att se teckenspråket som ett sjätte minoritetsspråk.

3 FINSKA Det finns ca sverigefinnar i Sverige. Många bor i Stockholm och i övriga delar av Mälardalen. Minoritetsspråket är finska. I Stockholm bor uppskattningsvis cirka sverigefinnar.

4 JIDDISCH http://www.ur.se/Produkter/155351-Jakten-pa-spraket-Jiddisch
Omkring svenskar talar och förstår i dag jiddisch i olika utsträckning. För många jiddischtalande i Sverige är det inte förstaspråk, men starkt förknippat med familjeliv och judisk kultur. Jiddisch har talats i Sverige sedan slutet av 1700-talet, då judar tilläts bosätta sig i Sverige. Jiddisch är ett germanskt språk med inslag av hebreiska och slaviska språk, ett språkligt arv från tiden för judarnas bosättning på den europeiska kontinenten under tidig medeltid.

5 Meänkieli http://www. ur
Meänkieli talas främst i sex kommuner i norra Sverige, de egentliga Tornedalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna, Gällivare och Kalix. Antalet talare i dessa kommuner brukar uppskattas till 25 000– För hela Sverige kan antalet uppskattas till cirka

6 ROMSKA Romska, romanès, romani, romani chib, čhib eller šib – det finns många sätt att skriva och uttala namnet på detta språk som i många olika dialekter talas av ca romer i Sverige. För enkelhetens skull väljer institutionen för språk och folkminnen att konsekvent använda formen romska. Dialekterna har också flera namn, men vi väljer den svenska formen i rubrikerna.

7 Samiska http://www.ur.se/Produkter/155349-Jakten-pa-spraket-Samiska
De samiska språken tillhör den finsk-ugriska språkfamiljen och är närmast besläktade med finska och estniska. Det är egentligen inte ett språk utan flera olika, som också har olika dialekter. Sydsamiska dialekter är sydsamiska och umesamiska; centralsamiska dialekter är arjeplogssamiska, lulesamiska och nordsamiska; östsamiska dialekter är enaresamiska, skoltsamiska, kildinsamiska och tersamiska.

8 Svenskt teckenspråk http://www. ur
Det svenska teckenspråket är ett språk som uttrycks med kroppen och händerna och uppfattas med synen. Omkring personer i Sverige använder det svenska teckenspråket.


Ladda ner ppt "Svenskans fem nationella minoritetsspråk"

Liknande presentationer


Google-annonser