Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

5-varför, vad är problemet? Varför: Hjälper oss med en enkel metod att hitta grunden till problemet Varför? = Rotorsak.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "5-varför, vad är problemet? Varför: Hjälper oss med en enkel metod att hitta grunden till problemet Varför? = Rotorsak."— Presentationens avskrift:

1 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5-varför, vad är problemet? Varför: Hjälper oss med en enkel metod att hitta grunden till problemet Varför? = Rotorsak – grunden till problemet

2 www.skane.se/Utvecklingscentrum Undersökande frågor Genom att eliminera rotorsaken förhindrar man att felet återkommer

3 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5 varför Olika personer kan finna olika svar på de fem-varför- frågorna och komma till olika slutsatser Multiröstning kan skapa koncensus Snabbt och smidigt sätt att identifiera förbättringsområden

4 www.skane.se/Utvecklingscentrum Jefferson monumentet

5 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5 Varför- frågor över ett problem Problemet är varför monumentet måste målas om så ofta?

6 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5 Varför- svar Varför måste monumentet målas om så ofta? Jo, därför att färgen vittrar sönder och ramlar bort. (Lösning- måla om.)

7 www.skane.se/Utvecklingscentrum 1 Varför Varför vittrar färgen på monumentet sönder?

8 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5 Varför- svar Varför vittrar färgen på monumentet sönder? Jo därför att det måste tvättas så ofta med starkt rengöringsmedel. (Lösning-svagare rengöringsmedel)

9 www.skane.se/Utvecklingscentrum 2 Varför Varför måste monumentet tvättas så ofta?

10 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5 Varför- svar Varför måste monumentet tvättas så ofta? Jo, därför att det är så mycket fågelskit på monumentet. (Lösning-Nät för att hålla fåglarna borta)

11 www.skane.se/Utvecklingscentrum 3 Varför Varför är det så mycket fågelskit på monumentet?

12 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5 Varför- svar Varför är det så mycket fågelskit på monumentet? Jo, därför att fåglarna äter insekter som finns på monumentet. (Lösning-Spreja insektsmedel på monumentet).

13 www.skane.se/Utvecklingscentrum 4 Varför Varför är det så många insekter på monumentet?

14 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5 Varför- svar Varför är det så många insekter på monumentet? Jo, därför att de bor i floden som rinner bredvid och på kvällen när de svärmar så tar de sig upp på monumentet. (Lösning- Sätta upp skydd så att insekterna inte kan ta sig från floden till monumentet).

15 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5 Varför Varför kryper de upp just på Jefferson monumentet?

16 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5 Varför- svar Varför kryper de upp just på Jefferson monumentet? Jo, därför att de drar sig till ljuset och monumentet är upplyst på kvällen.

17 www.skane.se/Utvecklingscentrum 5 Varför LÖSNING: Belysningen på monumentet tänds en timma senare på kvällen då insekterna har svärmat färdigt och letat sig till andra ställen.

18 www.skane.se/Utvecklingscentrum Jefferson monumentet


Ladda ner ppt "5-varför, vad är problemet? Varför: Hjälper oss med en enkel metod att hitta grunden till problemet Varför? = Rotorsak."

Liknande presentationer


Google-annonser