Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Timeout för läsning -ett samarbetsprojekt kring läsning och idrott SISU IU Uppland, Länsbibliotek Uppsala, biblioteken i Heby, Håbo och Enköping.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Timeout för läsning -ett samarbetsprojekt kring läsning och idrott SISU IU Uppland, Länsbibliotek Uppsala, biblioteken i Heby, Håbo och Enköping."— Presentationens avskrift:

1 Timeout för läsning -ett samarbetsprojekt kring läsning och idrott SISU IU Uppland, Länsbibliotek Uppsala, biblioteken i Heby, Håbo och Enköping

2 Idrott och läsning – går det ihop? Vi ville prova att samarbeta kring ett projekt om läsning tillsammans med idrottsföreningar och deras fotbollslag för tjejer och killar 10-12 år. Projektidén som kom från Enköpings och Håbos bibliotek kom att växa. Länsbibliotek Uppsala och SISU IU Idrottsutbildarna och Enköpings, Heby och Håbo bibliotek formade en projektgrupp. Kulturrådet beviljade ett bidrag och i mars 2015 satte vi igång!

3 Läspolarna – nyckeln till framgång Förebilder är viktiga både inom idrott och läsning, något projektet tagit fasta på. Läspolare, unga idrottsprofiler från deltagande idrottsföreningar har utbildats och deltagit på fotbollsskolor, sommaraktiviteter, ”bokpratat”, läst högt och uppmanat barnen att bygga boktorn, tävla i bokstafett och ta bästa bilden på temat idrott och läsning! Bild Anki Käll

4

5 Vad händer i projektet i höst? Under hösten får de deltagande lagen besök av läspolarna, som pratar böcker eller läser högt i omklädningsrummet eller klubblokalen. Bibliotekarierna i projektet har haft en utbildningsdag för läspolarna där de fått vara med om bokprat och fått tips på hur de kan väcka läslust. Dagen därpå hade SISU IU Uppland sin utbildningsdag där läspolarna blev insatta i idrottens värdegrund, barnkonventionen med mera.

6 Roliga boktävlingar och en fototävling om bästa bilden om fotboll och läsning pågår. Här är det tjejerna i Östervåla som bildar en fotboll runt den läsande mittpunkten!

7 Författaren läscoachen Johan Unenge besöker tre bibliotek under hösten och de deltagande lagen med tränare, ledare och föräldrar är särskilt inbjudna.

8 För 2016 har projektet ansökt om medel från Kulturrådet för att kunna gå vidare med idrott och läsning – och också lägga till en ny ansats. Vi vill samarbeta med idrottsföreningar som vill inkludera ensamkommande flyktingbarn i sitt arbete. SISU IU Uppland och Heby AIF har redan haft samtal om föreningens satsning kring idrott och integration. Bild: Anki Käll

9 Anneli Lidström Länsbibliotek Uppsala anneli.lidstrom@lul.se 070- 618 66 23 Anki Käll SISU Idrottsutbildarna Uppland anki.kall@uppland.rf.se 018-27 70 65 ack för ert intresse


Ladda ner ppt "Timeout för läsning -ett samarbetsprojekt kring läsning och idrott SISU IU Uppland, Länsbibliotek Uppsala, biblioteken i Heby, Håbo och Enköping."

Liknande presentationer


Google-annonser