Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Genomgång 2: mål 5-8. 5. Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Genomgång 2: mål 5-8. 5. Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet."— Presentationens avskrift:

1 Genomgång 2: mål 5-8

2 5. Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet på ljudvågorna 8. Veta vad som menas med resonans

3  Ljudvågor sprids som förtätningar och förtunningar av luften.  Med hjälp aven apparat som kallas oscilloskop kan vi få en bild av ljudvågor.  En mikrofon fångar upp ljudet och omvandlar det till elektriska signaler. Ljudet visas sedan som en våg på oscilloskopets bildskärm.

4

5

6  Man kan se på oscilloskopet att strängen vibrerar mycket snabbare när vi spelar den ljusa tonen. Vågtopparna kommer dubbelt så tätt.  Man säger att den ljusa tonen har en högre frekvens.  Med frekvens menar man hur många vibrationer eller vågtoppar det blir på en sekund.

7  Frekvensen mäts i enheten hertz som förkortas Hz.  Om gitarrsträngens frekvens är l 000 Hz betyder det helt enkelt att den vibrerar l 000 gånger per sekund.  När man spelar olika toner på ett instrument ändrar man frekvensen. Det är alltså frekvensen som avgör om en ton upplevs som ljus eller mörk. På ett stränginstrument beror frekvensen på strängens längd, tjocklek och hur hårt den är spänd.

8  Varför låter en akustisk gitarr så mycket mer än en elektrisk gitarr som inte är uppkopplad till en förstärkare?  Det beror på hur mycket luft de olika gitarrerna sätter i rörelse. En sträng som vibrerar kan inte ensam få igång speciellt mycket luft.

9  Men i den akustiska gitarren börjar hela den ihåliga gitarrlådan att vibrera i takt med strängen. Ljudet blir då starkare.  När någonting vibrerar i samma takt som ett annat föremål kallas det resonans.  Plankan i elgitarren är styv och vibrerar nästan inte alls. Därför blir det väldigt lite resonans.

10

11 1. I vilken enhet mäter man frekvens? 2. Hur kan man på en bild av ljudvågor se tonhöjden? 3. Ge ett exempel på resonans. Testa Appen: Physics Oscilloscope

12  https://www.youtube.com/watch?v=fDTXbM aU1Zw https://www.youtube.com/watch?v=fDTXbM aU1Zw  https://www.youtube.com/watch?v=vQIowVg 3x68 https://www.youtube.com/watch?v=vQIowVg 3x68


Ladda ner ppt "Genomgång 2: mål 5-8. 5. Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet."

Liknande presentationer


Google-annonser