Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

EKOLOGI Närningskedja & näringsväv. EKOLOGI Närningskedja Vi har en grästuva Som äts av en kanin Som i sin tur äts av en räv.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "EKOLOGI Närningskedja & näringsväv. EKOLOGI Närningskedja Vi har en grästuva Som äts av en kanin Som i sin tur äts av en räv."— Presentationens avskrift:

1 EKOLOGI Närningskedja & näringsväv

2 EKOLOGI Närningskedja Vi har en grästuva Som äts av en kanin Som i sin tur äts av en räv

3 EKOLOGI Närningskedja Detta kallas för en Näringskedja

4 EKOLOGI Närningskedja Det kan ju också vara en ”buske” Som äts av kaninen Som den här gången äts av en varg

5 EKOLOGI Närningskedja Eller…. Bär som mumsas av....en skogsmus Som i sin tur äts av räven

6 EKOLOGI Närningskedja Eller…. Ett rådjur som äter lite grönt… …som sedan äts av vargen....eller lodjuret

7 EKOLOGI Närningskedja Eller….

8 EKOLOGI Närningskedja Vilken röra…

9 EKOLOGI Närningskedja När flera näringskedjor ”korsar” varandra kallar man det för en… Näringsväv & näringsväv

10 EKOLOGI Närningskedja Producent? Konsument? Toppkonsument? Växtätare? Allätare? Rovdjur? Förstahandskonsument?

11

12 Näringspyramiden har flera trappsteg eller nivåer. Storleken på den nedersta nivån visar sammanlagda vikten av alla växter i skogen (växternas biomassa). Ju mer biomassa, desto mer energi innehåller den. Nästa nivå visar vikten av alla växtätare i ekosystemet osv. Vi ser att biomassan avtar raskt från nivå till nivå. Det beror på att bara en liten del av vad djuren äter byggs in i deras kroppar. Resten går åt vid förbränningen i cellerna. Det är denna energi som håller varje enskilt djur vid liv.

13 Antal djur A Förklara diagrammets utseende Hur kommer diagrammet att se ut efter att rävstammen drabbats av skabb vid A?

14 Vad menas med ett ekosystems biotiska del respektive abiotiska del? Abiotiska faktorer är icke-levande faktorer. Till dem hör jordens pH värde, mängden närsalter i jorden, temperatur, nederbörd, vind och solljus. De två förstnämnda är kemiska faktorer medan de sistnämnda är fysikaliska. Andra abiotiska faktorer är till exempel nedbränning av en skog eller asfaltering av ett fält, vilka båda påverkar naturen på ett onaturligt sätt. För att till exempel ett ekosystem skall fungera, krävs abiotiska faktorer. Biotiska faktorer är levande faktorer som har inverkan på ett ekosystem. Ett exempel är om en varg dör och lägger sig på en plätt jord. Förändringen i omgivningen påverkar de arter som lever där och den ruttnande vargen drar till sig nedbrytare och asätare. Andra kan vara tillgång av föda, rovdjur, konkurrenter.

15 Nu får ni No läxa


Ladda ner ppt "EKOLOGI Närningskedja & näringsväv. EKOLOGI Närningskedja Vi har en grästuva Som äts av en kanin Som i sin tur äts av en räv."

Liknande presentationer


Google-annonser