Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Leddjur Insekter, kräftdjur, spindeldjur och tusenfotingar  En kort film om leddjur En kort film om leddjur.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Leddjur Insekter, kräftdjur, spindeldjur och tusenfotingar  En kort film om leddjur En kort film om leddjur."— Presentationens avskrift:

1 Leddjur Insekter, kräftdjur, spindeldjur och tusenfotingar  En kort film om leddjur En kort film om leddjur

2 Leddjur  Insekter, kräftdjur, spindeldjur och tusenfotingar är leddjur  De har ett skelett på utsidan av kroppen  Leddjur är den största gruppen av ryggradslösa djur  De första leddjuren levde i havet. Så småningom utvecklades arter som kunde leva på land.

3 Leddjur 1.000.000 arter  Insekter 6 ben  Spindeldjur 8 ben  Kräftdjur 10 ben  Mångfotingar har många ben

4 Leddjurens framgångsrika egenskaper  Honan producerar massor av ägg under sitt korta liv – stor överlevnadschans.  Lätt hudskelett som ger bra skydd, är vattentätt och som förhindrar uttorkning.  Många har vingar som de lätt kan förflytta sig med och fly undan faror.  Det finns många sociala arter (ex. myror, bin och getingar). Sociala insekter bygger stora samhällen där alla individer har bestämda uppgifter

5 Ofullständig förvandling Ägget kläcks till en nymf som liknar den vuxna insekten.

6 Fullständig förvandling

7 1- Insekter (Leddjur)

8 1- Insekter  Det är den grupp av djur som är absolut störst  Fjärilar, skalbaggar, trollsländor, bin, myror, getingar, flugor och är ex på insekter  Alla insekter har 6 ben (3 par)  Kroppen består av tre delar: ett huvud, en mellankropp och en bakkropp.  Insekter har i de flesta fall vingar

9 Insekter  Fasettögon  Punktögon  Antenner  Vingar har nästan alla insekter  Specialiserade munnar  Andas med trakéer  Bygger samhällen

10 2- Kräftdjur (leddjur)

11 Kräftdjur  Hummer  Eremitkräfta  Gråsugga  Räkor  Flodkräfta  Havstulpaner

12 Om kräftdjur  De första kräftdjuren levde i haven och det gör fortfarande de flesta av dem.  Gråsuggor är exempel på landlevande kräftdjur.

13 Spindeldjur  Spindlar  Kvalster (fästingar)  Skorpioner

14 3- Spindeldjur  Alla spindlar har 8 ben  Kroppen består av tre delar: ett huvud, en mellankropp och en bakkropp.  Spindlar är rovdjur, de äter andra djur  Kvalster (ex fästingar) är spindeldjur  Fästingar kan sprida allvarliga sjukdomar som borrelia och hjärninflammation  En del spinner nät (små spindlar) som djur fastnar i, andra springer ifatt sina byten och dödar dem med sitt gift.

15 4- Tusenfotingar (leddjur)

16 4- Tusenfotingar  Har minst nio par ben, men ingen har tusen fötter.  Tusenfotingar hittar du nere i jorden eller t.ex. under stenar (de tycker inte om ljus).


Ladda ner ppt "Leddjur Insekter, kräftdjur, spindeldjur och tusenfotingar  En kort film om leddjur En kort film om leddjur."

Liknande presentationer


Google-annonser