Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att fånga ett lärande Vi lär oss att berätta!. Lyssnar Här berättar jag om Struttistrantstruttilul. Barnen ville hela tiden vara med och berätta och var.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att fånga ett lärande Vi lär oss att berätta!. Lyssnar Här berättar jag om Struttistrantstruttilul. Barnen ville hela tiden vara med och berätta och var."— Presentationens avskrift:

1 Att fånga ett lärande Vi lär oss att berätta!

2 Lyssnar Här berättar jag om Struttistrantstruttilul. Barnen ville hela tiden vara med och berätta och var fängslade av stunden. Vill någon här berätta? frågade jag och barnen visade tecken på att vilja berätta. Jag hade egentligen tänkt börja en ny berättelse men barnens absoluta närvaro gjorde att jag kunde ”upptäcka det aktiva, utforskande barnets eget kunskapande” och jag släppte ” ambitionen och tvångstanken att förmedla allt” Wehner-Godee 2000:111.

3 Berättar egna sagor.,. En del av barnen hittade på, en del valde självupplevda berättelser och ett barn gjorde en version av en känd saga. B berättade:en egen version av Bockarna Bruse V: berättade om spindeln som äter människor D: berättade om ett kusligt slott där han regerade M:berättade en spökhistoria När första barnet berättat förändrades de andra barnens berättelser och blev mer sammanhållna. Barnet beskrev personerna/djuren och i sagan fanns början mitt och slut. Hon har varit med och animerat (Bockarna Bruse) vid ett tidigare tillfälle. Idag berättade hon sagan om De tre hästarna som slutade lyckligt. Vea Vecci menar att ”i varje produkt” (här i den egentillverkade sagan) ”hålls en process fången” Wehner-Godée,2000:20.

4 Hur berättar femåringarna Barnet berättade med hes röst (precis så som jag inledde första berättarstunden) en spökis med ett lyckligt slut. Inte alla barnen berättar och ett barn blir ledset när det berättat. men lugnar sig när han får sitta hos mig. Ett annat gestikulerar och uppmanar de andra barnen att lyssna. Barnen har olika lätt för att variera ordförrådet men gör tappra försök.. Efter en kort paus kommer det lyckliga slutet.

5 Social interaktion ”Berättareldar” tänds på gården och man samlas i grupper. Det syns i leken att vi haft berättarstunder. Barnen använder kroppen och betonar, På avstånd hör jag att dem börja med orden ”Det var en gång”…..

6 Slut. Det var en gång en gammal mycket gammal kvinna. Hon berättade för barnen i byn om……… Flera hundra år senare berättade ett annat barn om……. Det var samma berättelse fast lite olika Den hade vandrat från mun till mun Den hade rest från land till land


Ladda ner ppt "Att fånga ett lärande Vi lär oss att berätta!. Lyssnar Här berättar jag om Struttistrantstruttilul. Barnen ville hela tiden vara med och berätta och var."

Liknande presentationer


Google-annonser