Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar."— Presentationens avskrift:

1 Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar (lampor, batterier och annat). Vi kommer att titta på två olika sätt att koppla ihop en krets på: 1, Seriekoppling 2, Parallellkoppling

2 I en seriekoppling sitter alla delar/komponenter kopplade på rad (i en serie). Seriekopplingar är enkla men sårbara. Om en del går sönder bryts hela kretsen och leder inte längre ström. I en parallellkoppling sitter alla delar kopplade bredvid varandra (parallellt). Parallellkopplingar är lite svårare att koppla men är inte lika sårbara. Om en del går sönder så fortsätter den andra delen att fungera.

3 Ohms lag och motstånd En del kretsar är känsliga för stark ström men behöver fortfarande en hög spänning för att fungera. Då kan man koppla in ett motstånd i kretsen. Ett motstånd gör det svårare för elektronerna att passera. Man kan jämföra det med att spola vatten genom en bred eller smal slang. I en smal slang kan lite vatten fortfarande ge ett högt tryck

4 Ohms lag visar förhållandet mellan spänning (U), ström (I) och motstånd (R). Motstånd förkortas med bokstaven R och mäts i Ohm (Ω). Med hjälp av Ohms lag kan vi räkna på hur mycket motstånd vi behöver i en krets.


Ladda ner ppt "Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar."

Liknande presentationer


Google-annonser