Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Diamant är det hårdaste ämne som förekommer i naturen, men i dag kan man tillverka några få material som är hårdare Alla kolatomerna är lika hårt bundna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Diamant är det hårdaste ämne som förekommer i naturen, men i dag kan man tillverka några få material som är hårdare Alla kolatomerna är lika hårt bundna."— Presentationens avskrift:

1

2 Diamant är det hårdaste ämne som förekommer i naturen, men i dag kan man tillverka några få material som är hårdare Alla kolatomerna är lika hårt bundna till varandra. Kristall struktur Till skillnad från andra ädelstenar är den dock inte eldfast, vid 700 °C börjar den angripas av syret i luften och omvandlas till koldioxid. Därför kan diamanter försvinna spårlöst efter bränder. Diamant är värmeledande och elektriskt isolerande. Den har också ett mycket högt brytningsindex vilket ger det speciella glittrande utseendet.

3 Diamanter Den största slipade diamanten Diamanter bildas under högt tryck och hög temperatur på 150-200 kilometers djup. De första konstgjorda diamanterna tillverkades av svenskar på 1950 talet. Två tredjedelar av alla diamanter i världen kommer från gruvor i Afrika, oftast från södra afrika. På senare tid har diamanter av god kvalitet hittats i Kanada, Ryssland och Sibirien och även i Australien Argyle (1970) finns det diamanter. Man har även hittat diamaner i små mängder i Sverige, till exempel på Alnön och i Lappland.

4 Största diamanten Fyndet ska ha gjorts i Nordvästprovinsen i Sydafrika. Enligt sydafrikansk tv ska diamanten vara dubbelt så stor som den berömda Cullinan- stenen, den diamant på 3.106 karat (621 gram) som hittades i samma land 1905. Cullinan-stenen — kallad Afrikas stjärna — har sedan dess slipats upp i 105 mindre diamanter, av vilka de två största i dag båda ingår i de brittiska kronjuvelerna. (DN)

5 Diamanter Diamanter är mest kända som ädelstenar men används även som skärverktyg för glas och i borrindustrin som borrspetsar.

6 Grafit Om man blandar grafit med olja blir det ett utmärkt smörjmedel. Pulveriserad grafit utan olja är bra för smörjning av lås, som då fungerar även i sträng kyla utan att kärva. Om man blandar grafit med lera och värmebehandlar denna blandning får man blyerts.

7 Grafit Inom lagren sitter atomerna fast hårt, men mellan lagren mindre hårt. Det behövs alltså ingen större yttre påverkan för att lagren ska lossna från varandra. Detta gör att när man drar ett stycke grafit mot något, så lämnar det ett svart streck efter sig.

8 Grafit Grafit leder elektrisk ström, precis som metall, men ganska dåligt.

9 Fullerener är kolatomer formade i "bollar" eller rör. Leder ström

10 Grafen Grafen är ett material som till stora delar har samma egenskaper och uppbyggnad som grafit. Till skillnad från grafit utgörs grafen av en ytterst tunn skiva, endast en atom tjock. Grafen är 200 gånger starkare än vanligt stål och är dessutom genomskinligt, böjligt och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga, vilket ökar användningsmöjligheterna för materialet. Ämnet är även ogenomträngligt för både gaser och vätskor, fasta föremål kommer inte heller igenom det tunna lagret.

11 Amorft kol Kol som saknar kristall struktur t.ex sot och stenkol

12 Kol- C Har atomnummer 6 Kan binda tillfyra andra atomer

13 Enklaste kolvätet Kol binder till fyra väteatomer Metan CH 4

14 Metan Metan är en luktfri gas. Metan kallas även sumpgas, eftersom den bildas vid nedbrytning av organiskt material i syrefattiga miljöer, till exempel bottnen på kärr.

15 Metan Ett annat namn är gruvgas efter dess benägenhet att sippra ut i gruvgångar, där den sedan riskerar att antändas vilket gör den till ett allvarligt hot mot gruvarbetare - gasexplosioner kostar regelbundet människoliv.

16 Metan Förbränning av en molekyl metan i närvaro av syre frisläpper en molekyl koldioxid och två vattenmolekyler. Metan används som bränsle. T.ex att värma upp hus och driva bussar.

17 Metan Det finns jätteplaneter som till stor del är bestående av metangas.

18 Metan är en växthusgas Metan är en växthusgas och ökade utsläpp från främst jordbruket anses vara en bidragande orsak till en förstärkt växthuseffekt. Eftersom metan är en 21 gånger mera farlig växthusgas än koldioxid skulle detta leda till kraftigt ökad växthuseffekt om metan från jordens inre släpptes ut. 17% av metanutsläppen kommer från djurs matsmältning. En enda ko beräknas producera 600 liter metan per dag.

19 Gruvexplosioner Explosioner i gruvan Raspadskaja Taggad som: industriella olyckor, Ekonomi, Senaste nyttindustriella olyckorEkonomiSenaste nytt 9.05.2010, 10:48 11 personer har dött och ytterligare 40 har skadats som resultat av två explosioner i gruvan Raspadskaja i Kemerovos län i södra Sibirien. Totalt befann sig 359 människor i gruvan då den skakades av den första explosionen. Som resultat av den andra explosionen, som inträffade fyra timmar efter den första, kom 64 gruvarbetare och 20 räddare att bli blockerade under jorden. Räddningsarbetet har för tillfället ställts in på grund av att explosionshotet består. Flygplan med räddningsverkets personal har anlänt till Kemerovos län från Moskva och grannområdet Chakassien. President Dmitrij Medvedev gav i uppdrag att vidta alla åtgärder för att rädda de drabbade gruvarbetarna. Explosion i gruva i Ukraina En explosion skakade på lördagen den kolgruva i östra Ukraina som för två veckor sedan drabbades av landets värsta gruvkatastrof. Fem arbetare skadades i explosionen, sade tjänstemän. Enligt Ukrainas gruvmyndighet befann sig 63 arbetare under jorden då smällen kom tidigt på morgonen – och i samma del av Zasiadko-gruvan som explosionen den 18 november då 101 arbetare miste livet. - Alla 63 har tagits upp till markytan. Inga arbetare finns kvar där nere, sade en företrädare för gruvmyndigheten. Publicerad 09 May 2010 av |YLE| Nyheter - Rundradions svenska nyheter Flera döda i explosioner i rysk gruva Explosioner i Rysslands största kolgruva i sydvästra Sibirien har krävt åtminstone elva människors liv. Dessutom saknas över 80 gruvarbetare som är instängda i gruvan. Gasexplosion i kinesisk gruva 73 gruvarbetare dödades och 96 stängdes inne efter en gasexplosion i en kolgruva i Shanxiprovinsen i Kina. Olyckan skedde i en gruva Gujiao när provinshuvudstaden Taiyan, uppgav den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i dag. 436 arbetare fanns i gruvan vid explosionen. 114 skadade togs till sjukhus, 24 av dem hade mycket allvarliga skador. Inga uppgifter fanns om de 96 saknade arbetarna. Om några av de instängda arbetarna eller de svårt skadade fanns bland dödsoffren var oklart.

20 Gruvgas Metan sipprar ut från underjordiska reserver och fyller gruvgångar. Den antänds lätt.

21 Att fundera på… Hur kan man använda gasen på ett bra sätt? Vilka för och nackdelar finns det med metangas användning? Varför är det inte bra för naturen att elda kol för att få energi?


Ladda ner ppt "Diamant är det hårdaste ämne som förekommer i naturen, men i dag kan man tillverka några få material som är hårdare Alla kolatomerna är lika hårt bundna."

Liknande presentationer


Google-annonser