Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kroki Kroki (av franska croquis ’skiss’) är en skissartad teckning efter levande modell. Krokiteckning har utgjort en central roll inom konstnärlig utbildning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kroki Kroki (av franska croquis ’skiss’) är en skissartad teckning efter levande modell. Krokiteckning har utgjort en central roll inom konstnärlig utbildning."— Presentationens avskrift:

1 Kroki Kroki (av franska croquis ’skiss’) är en skissartad teckning efter levande modell. Krokiteckning har utgjort en central roll inom konstnärlig utbildning då studiet av människokroppen varit central inom den västerländska konsten. Krokiteckning innebär oftast ett snabbare studie av kroppen, för att snabbt skissa upp de viktigaste aspekterna av en ställning eller en rörelse.franskaskissartadteckninglevande modell

2 En vanlig fråga vid modellteckning är: Var börjar man teckna? Svaret är: Överallt, för att disponera ytan. Teckna från helhet till detalj. Fånga in figuren i en storform. Det är viktigt för att kunna bestämma hur stor teckningen skall bli i höjd- och sidled. Arbeta med linjer, och ytformer som cirklar, kvadrater och liknande. På så sätt bestämmer man redan från början figurernas ungefärliga storlek och utbredning i höjd och sidled på papperet. Det hindrar senare överraskningar som att detaljer av figuren blir för liten, eller så stor att den inte ryms på papperet.

3 Genom att syfta upp de viktigaste proportionerna får man ett noggrannare förhållande i storformen. Använd huvudet som måttenhet. Den är ca 1/8 av hela kroppens längd. Syftning innebär att man mäter hur många gånger ett föremåls kortare sida går på en längre. Håll pennan på en rak arm så att den ses utmed den kortare sidan av figuren, och med toppen mittför den kortare sidans början. Sätt tummen där sidan slutar. Prova nu hur många gånger detta mått går på den längre sidan. När förhållandet mellan sidorna är uppmätt, tecknar man ut den ena och vet nu hur lång den andra skall bli.

4 Vinklarna (och proportionerna) på kroppens delar bestäms bla. av skelettet

5 Uppgift: Gör 4 st kroki skisser där du skissar av en levande modell. Låt skisserna ta 10 minuter vardera att göra. Viktigt att tänka på är att disponera arbetsytan= använd så mycket som möjligt av pappret samt få med hela modellen. Fokusera på att fånga helheten, formen, linjer, inga detaljer såsom ögon hår osv.. http://www.youtube.com/watch?v=hTw6uVygGXE#t=28 http://www.skenbild.com/old/html/html1/html2/artiklar/hjalpmedel.htm


Ladda ner ppt "Kroki Kroki (av franska croquis ’skiss’) är en skissartad teckning efter levande modell. Krokiteckning har utgjort en central roll inom konstnärlig utbildning."

Liknande presentationer


Google-annonser