Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan 17.3.2016.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan 17.3.2016."— Presentationens avskrift:

1 Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan 17.3.2016

2  Beskriva vad en läkemedelslistan är  Berätta var man får den  Berätta varför en uppdaterad läkemedelslista är viktig  Diaserien har gjorts för genomförandet av den nationella, årliga Läkemedelsdagen Syftet med denna diaserie är att

3  Läkemedelslista är en uppdaterad lista över de läkemedel som du använder  I läkemedelslista antecknas utöver receptbelagda läkemedel även egenvårds- läkemedel, kosttillskott och vacciner  Läkemedelslistan innehåller även varje läkemedels användningssyfte och dosering Vad är en läkemedelslista?

4  En läkare eller en skötare kan skriva ut läkemedelslistan från patientdatasystemet på sjukhuset eller hälsovårdscentralen  En farmaceut eller en provisor kan skriva ut läkemedelslistan från apotekets datasystem  Du kan själv göra upp din läkemedelslistan över de läkemedel som du använder  i elektroniskt format genom att använda tjänsten www.laakekortti.fi på internet www.laakekortti.fi  på papper genom att till exempel använda patientorganisationernas blanketter för läkemedelslista eller vanligt papper Var får man läkemedelslistan?

5  Du är den enda som vet vilka läkemedel du verkligen använder  Dina medicineringsuppgifter överförs inte alltid elektroniskt när du förflyttar dig från ett vårdställe till ett annat  Inte heller ett elektroniskt recept utgör en garanti för att hälso- och sjukvårdspersonalen har uppdaterade uppgifter om dina läkemedel  När du till exempel skrivs ut från sjukhuset ser den vårdande läkaren på hälsovårdscentralen inte nödvändigtvis i patientdatasystemet de ändringar i medicineringen som har gjorts under sjukhusperioden Varför är läkemedelslista viktig?

6  Upprätthåll en uppdaterad läkemedelslista över de läkemedel som du använder. Anteckna även egenvårdsläkemedel, kosttillskott och vacciner i listan.  Ha läkemedelslistan alltid med dig när du besöker enheter inom hälso- och sjukvården och apoteken.  Be en läkare, skötare eller en farmaceut på apoteket att med jämna mellanrum kontrollera tillsammans med dig att läkemedelslistan är uppdaterad.  Om du har problem med din medicinering kontakta din läkare eller apotek. Ordning på läkemedelslistan


Ladda ner ppt "Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan 17.3.2016."

Liknande presentationer


Google-annonser