Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Presens Verb i presens beskriver något som händer nu men vi: använder också verb i presens när vi pratar om något allmänt. Det regnar på hösten eller Många.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Presens Verb i presens beskriver något som händer nu men vi: använder också verb i presens när vi pratar om något allmänt. Det regnar på hösten eller Många."— Presentationens avskrift:

1 Presens Verb i presens beskriver något som händer nu men vi: använder också verb i presens när vi pratar om något allmänt. Det regnar på hösten eller Många svenskar tycker om naturen. Eller när vi beskriver en vana: Jag cyklar till arbetet varje dag. Han studerar på SFI varje vardag.

2 Fortsättning (Presens) Vi kan också använda preteritum när vi ger ett omdöme (åsikt) om något i nutid: Det var tråkigt att höra att du inte klarade körkortsprovet. Det var en fin hund.

3 Framtid (futurum) Kan uttryckas på flera olika sätt: Presens + tidpunkt Jag åker hem nästa vecka och Hon läser en bok ikväll. Ska+ infintiv+ eventuell tid Jag ska åka hem imorgon och Hon ska äta mer ikväll. Ska används när något bestämts, lovats eller någon har sagt något.

4 Fortsättning (Futurum) Kommer att + infinitiv Det kommer att gå bra på provet. Används när man tror eller gör en progonos om framtiden. Du kan också använda perfekt (har)om du beskriver framtiden med ordet 1.NÄR och 2. det är första aktiviteten och det sedan kommer andra aktiviteter. När jag har diskat ska jag hjälpa dig med läxan. Har diskat (första aktiviteten). Läxan (andra aktiviteten.

5 Tempussystemet Vi använder oftast preteritum, presens och futurum när vi berättar något. Exempel: Igår åt jag kyckling. Nu äter jag potatis och imorgon ska jag äta soppa. Man blandar inte gärna tempus i meningarna bara när det behövs.

6 Dåtid före nu Kan beskrivas på olika sätt: Preteritum: Tänk avslutad aktivitet och avslutad aktivitet. Jag köpte en bil. Jag reste till USA. Jag hämtade stolen.

7 Dåtid (Före nu) Perfekt har+ verb i supinum En avslutad aktivitet men okänd eller pågående tid. Jag har bott i USA i 2 år nu(pågående) eller Jag har köpt ett hus. Oftast förstår man om det fortfarande pågår eller inte. Vill man vara tydlig kan man lägga till en tidsmarkör efter verbet. (Nu, idag, igår, förra året).

8 Pluskvamperfekt (före då) Här kan det vara En avslutad aktivitet före då eller En påbörjad men ej avslutad aktivitet före då. Pluskvamperfekt skrivs hade +verb i supinum dvs Verb i grundform + t

9 Exempel på avslutad aktivitet före då: Jag var mätt för att jag hade ätit pizza. Jag åkte till Egypten när jag hade skaffat ett pass. Jag läste en bok efter att jag hade duschat. Jag var trött jag hade arbetat hela veckan

10 Pluskvamperfekt Påbörjad men ej avslutad aktivitet före då. När jag hade bott i Grekland i två månader träffade jag min nuvarande fru!

11 Futurum preteritum (efter då) Beskriver en aktivitet efter då (skulle + infinitiv). I går var jag nervös jag skulle ha ett prov.


Ladda ner ppt "Presens Verb i presens beskriver något som händer nu men vi: använder också verb i presens när vi pratar om något allmänt. Det regnar på hösten eller Många."

Liknande presentationer


Google-annonser