Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Skelettet och musklerna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Skelettet och musklerna"— Presentationens avskrift:

1 Skelettet och musklerna
Dina organ för stöd och rörelse Vad är det som gör att du kan röra dig?

2 Rörelser blir möjliga med hjälp av muskler och leder.
Skelettet Består av mer än 200 ben. Ger kroppen stadga. Rörelser blir möjliga med hjälp av muskler och leder. Skyddar ömtåliga organ. Skelettet hålls samman av muskler och senor. Kroppen rör sig när muskler drar i de olika skelettbenen. Olika rörelser möjliga p g a olika typer av leder mellan skelettbenen. Skallbenen skyddar hjärnan och ögonen. I de större skelettbenen finns röd benmärg, som bildar blodkroppar.

3 Består av flera ben som är förenade med bensömmar.
Kraniet Skyddar hjärnan. Består av flera ben som är förenade med bensömmar. Ett nyfött barn har inga bensömmar, utan huvudets ben hålls ihop med en mjuk vävnad. I tvåårsåldern har den mjuka vävnaden ersatts med benvävnad.

4 Består av kotor staplade på varandra.
Ryggraden Består av kotor staplade på varandra. Mellan kotorna finns diskar av brosk. Ryggmärgen går genom en kanal i ryggraden. Diskarna består av tunna skivor med en yttre fastare ring av brosk, kring en geleliknande del. Diskarna hindrar kotorna från att skava mot varandra. De ger rörlighet mellan kotorna. De ger en viss stötdämpning. Från kotorna går det ut revben som skyddar hjärtat och lungorna.

5 Våra armar och ben är uppbyggda på ungefär samma sätt.
Ett stort skelettben överst. En led (armbåge och knä) Två skelettben. Fingrar och tår med fem ben.

6 Muskler Skelettmuskler Glatta muskulaturen Hjärtats muskulatur
Viljestyrda Glatta muskulaturen Ex i mage och tarmar. Kan ej styras med viljan. Hjärtats muskulatur Kan ej styras med viljan.

7 Består av långsmala celler; muskelfibrer. Muskelfibrer
Skelettmuskler Består av långsmala celler; muskelfibrer. Muskelfibrer Kan dra ihop sig och bli kortare. Kan slappna av och bli längre. Träning gör att muskelcellerna blir större. För varje led i kroppen behövs minst två muskler. En som böjer och en som sträcker. (Biceps är böjmuskel och triceps är sträckmuskel.)

8 Skelettmuskler Ben (1) Sena (8) Muskel (7) Blodkärl (3)
Muskelfiber (4) Resten av siffrorna är bara olika hinnor som vi inte behöver fördjupa oss i.

9 Musklerna behöver syre
Musklerna får syre via blodet. Om det finns för lite syre för musklerna arbete så bildas mjölksyra i stället för koldioxid och vatten. Har man fått mjölksyra vid ansträngning tar det längre tid att återhämta sig.

10 Lederna gör att vi kan röra på kroppen.
Består av ledkapsel (rött), ledbrosk (blått) och ledvätska (svart). Lederna är uppbyggda så att de blir både starka och lättrörliga. Leden är omgiven av en ledkapsel. Ändarna av skelettbenen är klädda med brosk som fungerar som stötdämpare. Som smörjolja i lederna finns ledvätska.

11 Leder Kulled Äggled Sadelled Gångjärnsled Vridled
Kulled kan röra sig i alla riktningar. Höftled och axelled är exempel på kulleder. Äggled kan röra sig i två riktningar (som ett ägg i en äggkopp). Handleden. Sadelled finns t ex i tummens led. Gångjärnsled kan röra sig på ett håll. Armbågsleden. Vanligast i kroppen. Vridled finns mellan armbågsben och strålben i underarmen. Diskarna mellan ryggradens kotor kallas ibland oäkta leder. De har ungefär samma funktion som riktiga leder.

12 Skador i skelett och muskler
Benbrott Muskelskador Träningsvärk Muskelsträckning, muskelbristning Diskbråck Vrickning Benbrott röntgas. Ändarna läggs rätt och fixeras med gips, skenor, spikar, skruvar. Träningsvärk om musklerna får arbeta för hårt. Små bristningar i musklens fibrer. Det samlas vätska i vävnaden. Bör ej träna med träningsvärk. Muskelsträckning tänjs en muskel så mycket att en del muskelfibrer slits av. En större sträckning kallas bristning. Diskbråck innebär att den yttre ringen på disken har spruckit och den mjukare inre kärnan buktar ut som en liten bula. Om bulan trycker på en nerv kan man få ordentligt ont. Vrickning är då ledytorna i en led skiljts från varandra, men återgår till sitt normala läge. Bör kylas av, lindas med elastisk binda och placeras högt för att inte leden ska svullna upp.


Ladda ner ppt "Skelettet och musklerna"

Liknande presentationer


Google-annonser