Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Solel. En timmes solinstrålning mot jordytan motsvarar den energi mänskligheten förbrukar under ett år! Ett vanligt villatak i Sverige tar emot ca fem.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Solel. En timmes solinstrålning mot jordytan motsvarar den energi mänskligheten förbrukar under ett år! Ett vanligt villatak i Sverige tar emot ca fem."— Presentationens avskrift:

1 Solel

2 En timmes solinstrålning mot jordytan motsvarar den energi mänskligheten förbrukar under ett år! Ett vanligt villatak i Sverige tar emot ca fem gånger mer solinstrålning än husets totala energianvändning på ett helt år. I södra Sverige är solinstrålningen ca 1000 kWh/m2 och år, i norra Sverige ca 800 kWh/m2.

3 Hur mycket el kan man få ut? De solcellsmoduler som är vanligast på marknaden i dag har en verkningsgrad på runt 15 %. Alltså - 15 % av solenergin som träffar solcellsmodulen omvandlas till el, resten reflekteras eller blir till värme. Med dessa verkningsgrader ger 1 m² solceller 150 w en solig dag i Sverige. En ny anläggning på 1 kW som är placerad på en oskuggad yta, rakt mot söder, med 30-50 graders lutning producerar i Sverige ca 950 kWh per år och tar upp en yta av ca 6-7 m².

4 Solcellsstödet Stödnivån från och med den 1 januari 2015 är maximalt 30 procent till företag och högst 20 procent till övriga. Stödnivån beräknas utifrån de stödberättigade installationskostnaderna. Stödet ges till alla typer av aktörer, både företag och offentliga organisationer samt privatpersoner.

5 Även om svensk solkraft växer kraftigt så är den installerade effekten fortfarande blygsam jämfört med Tyskland, som tillhör de länder i världen som satsat mest på solel. År 2011 var den tyska installerade soleffekten 25 000 megawatt, vilket motsvarar 306 watt per invånare. Den svenska effekten på 23,8 megawatt ger endast 2,5 watt per invånare.

6

7 www.solelprogrammet.se Tillämpad forskning för att öka användningen av solceller i Sverige Bra informationskälla för praktisk information om solcellssystem, t.ex. – Goda exempel – Projekteringsverktyg – Beräkningsverktyg – Installationsguide – Offertmall


Ladda ner ppt "Solel. En timmes solinstrålning mot jordytan motsvarar den energi mänskligheten förbrukar under ett år! Ett vanligt villatak i Sverige tar emot ca fem."

Liknande presentationer


Google-annonser