Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Meteorologi Konsten att spå väder på ett vetenskapligt sätt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Meteorologi Konsten att spå väder på ett vetenskapligt sätt."— Presentationens avskrift:

1 Meteorologi Konsten att spå väder på ett vetenskapligt sätt

2 Väder har alltid varit ett av människans största intresse

3 Viktigt om maj (enligt bondepraktikan) Om det regnar mycket i maj, skall det regna litet i september och tvärt om. Dagg och kyla om aftnarna bringa ett gott foderår. Åska i denna månad skall ej betyda gott år. Sval maj ger bonden mycket hö i ladorna. En varm maj göder kyrkogården. En bisvärm i maj är lika mycket värd som ett lass hö. Våt pingst gör en fet jul, men pingstdags regn är sällan gott. På våt maj följer en torr juni.

4 Andra viktiga dagar i maj Philippusdagen(den 1/5). Tre nätter före denna dag och tre närmaste efteråt utgöra tillsammans med Philippus natt de s.k. "Ludde nätter", vilka sålunda äro sju. Höres då åska, blir det ett fruktbart och gott år. Servatiusdagen(den 14/5). Efter denna dag får man varken snö eller frost. Eriksmässa(den 18/5). Om Erik kommer med ax, så kommer Olle (den 29/7) med kaka. Urbanusdagen(den 25/5). På denna dag väntas storm och oväder. Om icke allt höstråg gått i ax Urbanusdag, blir det ett hårt år. Regn på Krist himmelsfärdsdag bådar dålig höstskörd.

5 Genom tiderna har man kommit på en massa olika/alternativa sätt att spå väder En del är hyfsat tillförlitliga En del är rent hokus-pokus

6 Måne och sol Om man ser en halo, det vill säga en ring runt solen eller månen, kan man vara säker på att det kommer att regna inom närmaste dygnet. Ringen bildas då små iskristaller i atmosfären bryter mån- eller solljuset. De här molnen bildas i höga luftskikt då en varmfront närmar sig med svalare markluft. Tillförlitlighet: 3

7 Kroppen Om man vaknar och har ont i huvudet, värk i leder, liktornar och tänder utan att vara sjuk, är det oväder på gång. Vid ett plötsligt barometerfall kan lufttrycket öka runt en inflammerad tand eller i en fraktur för vissa människor. I allmänhet är det en indikation på att oväder är i antågande. Tillförlitlighet: 4

8 Djuren När svalorna flyger lågt blir det regn, flyger de högt blir det solsken. Om grodorna kryper upp på land och kväker är det förmodligen regn på gång. Svalorna håller sig nära födan dvs. insekterna, som påverkas av lufttrycket. Vid vackert väder flyger de högt – liksom svalorna. Grodorna tål inte någon större avdunstning på sitt fuktiga skinn. Därför går de upp på land när lufttrycket sjunker och man hör dem kväka. Tillförlitlighet: 1

9 Vinden När nordostanvinden blåser bör man inte göra affärer. Nordostvinden tar med sig kall luft från norra halvklotet in mot Europa. Över större delen av norra halvklotet för nordvästvindarna med sig vackert väder och höga barometerstånd vilket gör människor på gott humör. Tillförlitlighet: 5

10 Kaffe – en skröna? Ett av de enklaste är att hälla upp en kopp kaffe och betrakta hur bubblorna i kaffet rör sig. Söker sig bubblorna snabbt till koppens ytterkanter kan du förvänta dig solsken de närmaste timmarna. Dröjer sig däremot bubblorna kvar i mitten är det nog bäst att svida på sig galonstället och packa paraplyet. Högt lufttryck, som brukar förknippas med solsken och blåa skyar trycker ut bubblorna till kanten medan lågtrycket låter bubblorna vara där de är. Tillförlitlighet: ???

11 Alla skrönor stämmer inte (inte att lita på) Håll utkik efter parallella moln, kallas Noaks Ark. Molnen har en form av tunna parallella linjer, när Noaks Ark går längs med vinden blir det regn, går den mot vinden blir det torka. Om skatan bygger sitt bo högt blir det en regnig sommar, men byggs boet lågt blir sommaren torr – den vill inte ha takdropp på sig. Spillkråkan skriker före regn. Om det ska bli en sträng vinter är det mycket rönnbär på grenarna så att fåglarna ska klara sig. I Norrland säger man att rönnen bär börda endast en gång om året, vilket innebär att mycket bär är tecken på att det blir en snöfattig vinter. Ju mer svart färg abborren har på ryggfenan bakifrån räknat, ju längre vinter. Om gäddlevern är tjock i främre ändan på hösten blir det en tidig vinter. Om svinmjälten i höstens slakt är grov framtill och spetsig baktill, blir vintern först sträng och sen mild – och tvärtom. Denna spådom har använts flitigt av samer vid renslakten.

12 Många har under årens lopp titulerat sig väderspåmän och hittat många tecken på hur vädret kommer att bli. Vilka av nedanstående tecken tror du enligt sägen visar att det ska bli vackert väder och vilka tror du förutspår regn? När syrsorna spelar. När fåren leker med ovanliga glädjeskutt. När molnen rör sig långsamt och tycks stå stilla. När katten tvättar sig om nosen. När daggmaskar kryper upp ur marken. När daggen faller rikligt. När fisken hoppar upp ur vattnet. När fladdermössen flyger om kvällen.

13 Dagens prognoser Väderballonger med sändare som skickas ut två gånger per dygn från omkring tusen platser. Dessa följs med GPS och de skickar ner meteorologiska data till en mottagarstation. Satelliter och radar samlar in mätdata. Ett stort antal automatiska och manuella väderstationer på marken sänder iväg data var tredje timme. Till havs finns både fartyg och väderbojar som också levererar data.

14 Vi ska använda Moln För att kunna ana hur vädret ska komma att bli behöver vi lära oss att känna igen några olika sorters moln och på vilken höjd de befinner sig. Molnen innehåller en massa information!

15

16 Huvudmolnslag Huvudmolnslagen (även kallat molnsläktena) namnes efter de latinska orden: Cirrus (hårlock, fjun) Cumulus (hög, stapel) Stratus (breda ut, sträcka ut) Nimbus (nederbörd) Altus (på hög höjd) Ett visst moln kan endast tillhöra ett huvudmolnslag (släkte), men ett molnslag kan övergå från att vara ett till att bli ett annat.

17 VACKERT VÄDERMOLN eller LÄTTA STACKMOLN (Cumulus humilis) De bomullstussliknande vackert vädermolnen växer sig aldrig särskilt stora. De ligger oftast på mellan 500 och 1.000 meters höjd och bildas av de varma luftbubblor som stiger när solen värmer. Är molnen ensamma på en klarblå himmel betyder det vackert väder flera timmar framåt. När solen slutar värma framåt kvällen upplöses molnen.

18 UPPTORNADE STACKMOLN (Cumulus congestus) Kall och fuktig atmosfär gör att stackmoln kan växa. De växer så länge de är varmare än omgivningen. De intar så småningom formen av blomkål och växer allt högre. Blir de tillräckligt stora kan man vänta regnskurar redan samma eftermiddag.

19 ÅSKMOLN eller BYMOLN (Cumulonimbus) Åskmoln uppstår ur upptornade stackmoln. De orsakar ofta både nederbörd och åska. De sträcker sig mellan 2.500 meters höjd och 23.000 meter eller mer. Städformen är karaktäristisk för åskmolnen, där den övre slöjliknande delen består av iskristaller. Undre delen är mörk och hotfull. När molnet närmar sig kan vädret snabbt slå om till oväder med störtskurar, åska, hagel och kraftiga vindar. När molnet tömts på kraft upplöses det eller omvandlas till annan form.

20 FJÄDERMOLN MED KROKAR (Cirrus uncinus) Fjädermoln är tunna vita molntrådar. De kan börja dra upp på en i övrigt klarblå himmel. Se upp om de har krokar i änden och tätnar alltmer mot horisonten då kan ett lågtryck vara på väg inom ett dygn. Fjädermolnen ligger vanligen på mellan 7.000 och 10.000 meters höjd.

21 SLÖJMOLN MED HALO (Cirrostratus) Fjädermoln som följs av av en tunn vit slöja som så småningom täcker nästan hela himlen berättar om lågtryck och nederbörd. När solen skiner genom slöjorna bildas en ring, en halo, runt solen. Nederbörden är med stor sannolikhet här inom ett halvt dygn.

22 SKIKTMOLN (Altostratus) Slöjmolnen som varnat för nederbörd följs av skiktmoln som lägger sig på lägre höjd. Solen blir matt bakom molnen och snart försvinner den helt bakom det allt tätare och gråare skiktet. Det är högst några timmar till nederbörden kommer.

23 BÖLJEMOLN (Altocumulus) Böljemolnen liknar en tät fårhjord. Mellan de små separata molnen syns strimmor av blått. Molnen kan bildas genom turbulens och av stigande luftbubblor. De ligger på en höjd mellan 3.000 och 7.000 meter. Att flyga genom böljemoln är riktigt turbulent.

24 TOFSFORMADE BÖLJEMOLN (Altocumulus floccus) De här molnen påminner om tofsiga popkorn och ger ett oroligt intryck på himlen. Stora väderförändringar kan vara på gång som till exempel en åskfront. Redan inom några timmar kan ovädret vara här.


Ladda ner ppt "Meteorologi Konsten att spå väder på ett vetenskapligt sätt."

Liknande presentationer


Google-annonser