Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

VIKINGATIDEN.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "VIKINGATIDEN."— Presentationens avskrift:

1 VIKINGATIDEN

2 LIVET I VIKINGABYN Kvinnorna lagar mat, bakar bröd, väver och syr kläder och skor. De fick ta hand om barnen och de gamla och de sjuka Männen bygger och tar hand om djuren, fiskar och jagar. Den vanligaste maten är bröd och gröt. De som är rika äter kött och fisk och ägg. De rika har hästar. Det finns kor, höns, hundar, hästar, getter och får.

3 FREJA Freja är kärlekens gudinna och syster till Frej. Hon lär vara gift med en vanlig man, men honom ser man nästan aldrig. Annars bor hon ensam i det vackra huset Folkvang. Hon har två stora katter som drar hennes vagn. Människorna offrar till Freja för det ska bli bättre skörd och att det ska bli barn.

4 ODEN Oden är asarnas ledare och människans övergud. Han bor i Vallhall. Hans fru heter Frigg. De har ett barn som heter Balder. Han har en häst som har åtta ben och heter Slejpner och två korpar som heter Hugin och Munin.

5 TOR Tor är blixtens gud. Han har en hammare. När han kastar den kommer den alltid tillbaka. Den är smidd av några dvärgar. Han har två getabockar som drar hans vagn.

6 LOKE Loke är en jätte men han är lika stor som en vanlig människa. Han är dum. Han kan förvandla sej.

7 LOKES BARN HEL FENRISULVEN MIDGÅRDSORMEN

8 BALDER Hans pappa heter Oden och hans mamma heter Frigg. Han är arvtagare. Han är den ljusaste och vackraste av asarna och helt felfri. Han bor i huset Breidablick med sin hustru Nanna och deras son Forsete, som är rättvisans gud. Han hatar Loke. Loke gjorde så Balder blev dödad.

9 FREJ Han är bror till Freja. Han har en gul gris. Han gör så att man får barn. Han har en fru som heter Gerd.

10 IDUN Idun är ungdomens gudinna och gift med skaldeguden Brage. Hon är underbart vacker och vaktar de elva guldäpplena som håller asagudarna unga. Ingen av asagudarna får smaka på äpplena innan man har fyllt 25 år. Iduns bakgrund är dunkel men vissa sagor berättar att hon är Balders syster. I alla händelser är hon dotter till Oden.

11 HEIMDALL Han är eldens gud och föddes av havsjätten Ägris nio döttrar. Hans huvudfiende är Loke.

12 SKADE Skade var vikingarnas jakt- och skidgudinna. Hon var av en jättesläkt, fast liknade inte resten av sitt folk särskilt mycket. Skade var vacker, högrest och smidig. Men hon var vildsint och råstark, och en väldig kämpe när det behövdes. Ett tag bodde hon i Asgård bland de andra gudarna.

13 BRAGE Brage är skaldekonstens gud och son till Oden och jättinnan Gunnlöd. Brage är gift med Idun, Tillsammans har de många barn.

14 NJORD Han är bror till Frigg, en av vanerna. Han är framför allt havets gud, men härskar också över stormar, regn och eldsvådor.

15 TYR Han är son till Oden och krigens och kampens gud. Hans huvudvapen är svärdet.

16 VIDAR Han är Odens tystlåtne son med jättinnan Grid. Han bor för sig själv i vildmarken runt Asgård, Videt.

17 ULL Han är liksom Skade en jaktgud. Han brukar också övervaka och beskydda tvekampen.

18 HÖDER Höder är en annan av Odens många söner. Han är blind och håller sig vid sin faders sida i Valhall.

19 GJORD AV EMILIA


Ladda ner ppt "VIKINGATIDEN."

Liknande presentationer


Google-annonser